Skocz do zawartości
looolek44

LED-y jako doświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Znalazłem coś takiego na alledrogo :

http://allegro.pl/oswietlenie-led-dzienne-akwarium-720-lm-95-cm-i2112054134.html

Jest w dziale akwarystyka morska ale Pani w dziale sprzedaży nie powiedziała nic o temp. barwowej. I tych lumenów coś chyba za dużo. Co sądzicie o takiej rurce?

Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to zwyłky pasek LEDów taki z OBI na przykład wsadzony w rurke polimerową i tyle. Takie 12 diód świeci mi w nocy. Na allegro jest wysyp takich ledów, nawet sam takie miałem.

Żeby coś osiągnąc musiałbyś miec chyba z 10 metrów diód :thumbdown:

Lepsze wyniki dają halogeny LED np. Polux. Kolega axela1 zrobił LED DIY wykorzystując takie LEDy i wygląda to bardzo fajnie. Białe zimne, białę ciepłe, niebieskie i wszystko mu rośnie jak pod HQI :)

%C5%BBar%C3%B3wka-80-LED-GU10-230V-halogen-3-5W-50W-21681_image.jpg

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Hej!

Znalazłem coś takiego na alledrogo :

http://allegro.pl/os...2112054134.html

Jest w dziale akwarystyka morska ale Pani w dziale sprzedaży nie powiedziała nic o temp. barwowej. I tych lumenów coś chyba za dużo. Co sądzicie o takiej rurce?

idealne do oświetlenie akwarium :thumbsup:

z pyszczakami :welcome:

daruj sobie :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze wyniki dają halogeny LED np. Polux. Kolega axela1 zrobił LED DIY wykorzystując takie LEDy i wygląda to bardzo fajnie. Białe zimne, białę ciepłe, niebieskie i wszystko mu rośnie jak pod HQI :)

Ciekawe, fajnie jakby kolega axela1 pochwalił się na forum :)

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kolega axela1 to tablicy masz :) . Chyba wszystkim chodzi co kolega axela1 trzyma w baniaku miękasy, LPSy czy również SPSy :) . Jaką powierzchnie oświetla ile watów liczy lampka?

https://www.facebook...reaLordhowensis

Kupię szczepki Acanthastrea Lordhorwensis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO tak. Mam w tej chwili 3x24W na t5 w 120 litrach. Co lepiej na doświetlenie : kolejną 24W t5, Ledy czy HQI. Nie trzymam SPS, jeno Caulastreę i Euphyllię no i miękasy. Zamierzam dołożyć Favitesa i może Trachyphyllię.

Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Kupiłem coś takiego do oświetlenia sufitowego, zdecydowanie nie polecam ani do sufitu ani do akwarium ze względu na totalne rozproszenie światła. Chińskie żarówki ledowe z promienistym radiatorem, na 3 diodach, są znacznie lepsze, ale tylko w wersji cool white, bo warm white słabną bardzo szybko i ledwo świecą po 2 tygodniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.