Skocz do zawartości
Gość Mariusz Szramek

Właśnie kupuję osmozę...Czy dobrą?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz Szramek

Witam właśnie zakupuję taką osmoze:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68808650

Chcę ją kupić dlatego że ma trzy prefiltry. filtr mech, węglowy i znowu mechaniczny.

Dlaczego ten?

Dlatego że te kupowane na allegro u jackiza często się psują. Właśnie dlatego że te węglowe filtry są do kitu i zapychają membrane. Mój wujek ma paletki i na forum discus.org.pl klną właśnie na te filtry RO od jackiza. A ten 3 prefiltr zatrzymuje pył węglowy.

Czy ktoś z was ma może taką osmozę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co polecasz?? Zamienic miejscami prefiltry? ja mam w domu 2 prefiltry 20 i 5 mic. potem ma isc ro. moze warto zamienic je miejscami. W sumie to fajny pomysl:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

To napewno jest dobry pomysł

na www.discus.org.pl jeden formumowicz napisał że po trzech miesiącach zapchała mu się membrana z powodu węgla.

Tą którą ja chce kupić ma właśnie 3 prefiltry a ostani jest właśnie po to żeby zatrzymywał drobiny węgla

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze płukam węglowy i ustawiam tradycyjne , (ale dodatkowy mechaniczny nie zaszkodzi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam RO od pol roku i woda plynie caly czas tak samo wiec nic sie nie zapycha ...

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to korzystaja z waszych rad przebudowalem dzis moje ro. teraz jest tak: woda leci do domu. Przechodzi przez 2 sedymenty 20 i 5 mic. Nestepnie na wegiej aktywowany, znowu sedyment 5mic i na membrane. Za jakis czas dodam di. Zastanawia mnie tez uzycie uv jako szlifu na koniec. Co o tym sadzicie? Zbedne czy moze cos jeszcze da. Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym UV to juz przesadziles ...

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowy_zarażony :

uv jako szlifu na koniec.

osmoza ma na tyle male otwory, ze nie przepuszcza bakterii ... wiec uv jest zbedna.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym muszę się nie zgodzić, może i bakterii nie przepuści ale virusy tak, nowy za to zauważ że nikt na forum nie używa uv jako szlif na końcu i infekcji w baniaku nie mają to nie ma większego sensu. apropos sendymenta to następnym razem kupuję 2 sztuki tylko może ktoś na forum ma uchwyty? bo jak ja to przyczepię? najtańszy jest aquapro w um-umie 268zł z groszami mam go i jestem zadowolony, tylko trzeba uszczelnić taśmą teflonową czy czymś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

z tym muszę się nie zgodzić, może i bakterii nie przepuści ale virusy tak,

Adi.... Wirus jest o niebo większy od takiego np magnezu czy wapnia zatrzymywanego przez membranę RO...

Więc nie rób ludziskom wody z mózgu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.