Skocz do zawartości
Andrzej58

czarny krab zjada slimaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mialem kiedys sporo slimakow piaskowych i kilka turbo, niestety wszystkie gdzies wcielo. Kilka tygodni/miesiecy temu, znikl mi tez ukwial quadicolor mial z 15cm. Co jakis czas sie dzielil i zostal po nim jeden maly ma sie dobrze ladnie rosnie. Brak obiaw obumarcia ukwialu.

Wczoraj w nocy odkrylem w akwa jakiegos kraba ponad 5cm ???? z odnozami. Ciezko powiedziec jaki duzy nie chce sie pokazac. Przy latarce wyglada jak pajak bialokolanowy

:). czyli odnoza jakby mialy wloski na koncu z bialymi plamkami na koncu. Kolor ciemny przy latarce czarny.

Moze jakas porada ? ktos ma jakies propozycje ktory lubi slimaki ? jak cholere zlapac?....za madry. fotka kiepska, jest na samym srodku.

post-8594-0-71912800-1330426544_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo na zdjęciu coś widać, ale tak zadam pytanie z drugiej strony.... nie masz czasem wargacza Halichoeres chrysus lub jakiegoś innego tego pokroju??? U mnie właśnie on jest odpowiedzialny za zniknięcie 90% ślimaków z akwarium, wliczając turbo i nassariusy :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys jak kupowalem skale w sklepi..gosc zauwazyl takiego kraba w skale..od razu go wydziubal i do smieci(wlasnie czarny z odnozami pelnymi wloskow).troche sie obuzylem bo myslalem ze jakies zyjatko sie trafi ze skala,a on na to ze nie chcialbym go w baniaku napewno miec-zezre wszystko...wiec pewnie to to samo zwierze masz...nazwa-wyleciala mi z glowy..

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak wargaczy... i pomyslu jak te cos zlapac. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pułapka na kraby, może być jakaś DIY i smakołyk do środka na noc - najlepiej jakieś mięsko.

Mi coś wpierniczyło w nocy ślimaka Turbo, została sama skorupka

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 800l na boga kup lepszy model htc lub zwykły aparat bo na fotce nie widzę nic nawet w googlach.

Jak masz wątpliwości i nie jesteś w stanie wytypować wrzuć do sumpa wszystkie.

Możesz spróbować takiej wersji jak nie masz poklejonych korali.

Wsadź skałę do solanki jakiegoś pojemnika i wyciągnij grzałkę na pare godzin pod koniec i pompeczkę, troszkę zimno się im zrobi to odpal grzałkę i wyciągając skałę pomerdaj nią , zamuli je i wyjdą pójdą pod grzałkę na samym dnie i to moja obserwacja po tym jak zapomniałem w przechowalni skały włączyć grzałkę miękkie przeżyły ale woda była dosyć zimna ale jeszcze nie śmiercionośna.Można też próbować wrzucać po kawałkach do wiadra często w transportach wyskakują same ale gwarancji nigdy nie ma.

Ślimaki to najsłabsze ogniwo i zawsze co by nie było nawet mucha je zje.

Do piasku może spróbuj piaskową rozgwiazdę u kumpla zawsze była schowana w piasku głęboko - nie wiem jak u innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he pochwale sie ze mam jeden z wyzszych modeli HTC Desire HD :). Obiekt oddalony ok 0,5 m widoczny tylko w nocy siedzi w dziurze. Mimo ze kiedys w wojsku bylem fotografem jednostki :) nie umiem zrobic fotki he.. za cholere w takich warunkach.. Mam ze 200kg skaly i nie sadze ze jak ja cala wyjme to znajde kraba... w Sumpie mam kilka kawalkow skaly i tam zauwazylem kaba podobnego do matrixa.. wyjmowalem skale niestety nie ma szans go znalesc w szczelinach skaly.... Chcialem tego czarnego zlapac na pulapke, necac miesem krewetek i ryb...nie udalo sie. :(. mini kusza by sie przydala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.