Skocz do zawartości
smk

Kuba - rybki, korale i huragan Wilma

Rekomendowane odpowiedzi

Rodzice wczoraj wrócili z Kuby gdzie ich wysłałem (niechcący) wprost na huragan Wilma. Na szczęście Varadero zostało tylko muśnięte i nic tam się nie stało.

Miałem jechać z nimi ale stwierdziłem że lepiej zainwestuje (a raczej wyrzuce) kase w nowe 550L akwarium. Jak powstanie to zobaczymy czy to była dobra decyzja. A że uniknąłem huraganu wilma to w sumie trochę żałuje - lubie takie ekstremalne przygody :)

Oczywiście ojcu dałem zadanie obfotografowania rafek podczas nurkowania i się w miarę spisał więc mam dla was kilka zdjęć. Profesjonalny fotograf z ojca nie jest ale i tak się spisał nieźle (przy okazji rozwalił mi aparat grrr..)

Ale najpierw parę zdjęć ogólnych:

818-dsc07411.jpg

Plaza widziana z hotelu. Niestety nie wiem jakim sposobem wsrod 1000 zdjec jakie zrobili nie ma pocztowkowego zdjecia plazy - przeciez to sie robi jako pierwsze.

818-dsc07460.jpg

Kubańskie fury :)

818-dsc07463.jpg

Tak wygladaja domy na kubie - tez bysmy tak mieli jakby kominizm u nas zostal i El Comendante był w TV przez 90% czasu (choć nic straconego - zobaczymy jaki los nam nasz nowy "El Comendante" Kaczyński zgotuje - może ma taką wizję "IV Rzeczpospolitej")

818-dsc07508.jpg

Fabryka cygar (średnia pensja na Kubie to podobno... 7euro/miesiac!!!)

818-dsc07565.jpg

Budynek mieszkalny na reprezentatywnej ulicy Havany ("delikatnie" odstaje od reszty na tej ulicy ale jakoś nikt się tam nie przejmuje)

818-dsc07624.jpg

Kolejne fury w Havanie

818-dsc07628.jpg

Havana ciąg dalszy

818-dsc07750.jpg

Huragan Willma nadchodzi...

818-dsc07915.jpg

...zbliza sie...

818-dsc07935.jpg

...tu już nieźle dmucha...

818-dsc07946.jpg

...i dalej seria zdjęć katastroficznych...

(na zdjęciu moja mama - wierzcie lub nie ale kobita ma 55 lat - jak widać nieźle się trzyma)

818-dsc08045.jpg

...tu już nieźle dmucha, ale jak się okazało to był koniec Wilmy i Varadero tylko musnęło (choć na południu w Trynidadzie Wilma zrobiła niezły bajzel)

No i teraz to co tygrysy lubią najbardziej (nie, nie panienki) rafki i rybki. Przeszedłem samego siebie w wyciąganiu tych zdjęć z niezmiernie kiepskiej jakości ale widać teraz całkiem nieźle. Coś te rafy średnio ciekawe w porównaniu z Egiptem, ale może zabrali ich w jakieś takie miejsce gdzie same pśiary rosły (no może montiporki całkiem niezłe widać), nadchodziła Wilma i dużego wyboru nie mieli. Choć przy Varadero te rafy faktycznie nie są ładne, dużo lepsze są od południa Kuby od strony morza karaibskiego.

818-dsc07233.jpg

818-dsc07234.jpg

818-dsc07235.jpg

818-dsc07237.jpg

818-dsc07241.jpg

818-dsc07242.jpg

818-dsc07245.jpg

818-dsc07250.jpg

818-dsc07251.jpg

818-dsc07254.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanio tam jak barszcz - ale niech nie liczy na luksusy bo tam bajzel jest jak widzisz. Jest parę luksusowych enklaw do których kubańczycy nie mają wjazdu i to tyle

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remik nie dawaj wiecej prosze Cie takich zdjec jak z tym psem bo ja tez mam psa no i.... no... lezka mi poleciala, straszne jest to zdjecie... Swoja droga ze ktos jeszcze nie odstrzelil tego bandyty...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje to zbyt smutne - wywalilem juz to zdjecie z zabiedzonym pieskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie przebieraj siostry za mamę :)

Bez obrazy.

@SMK

Ciekawe zdjęcia.

Osobiście mam stracha przed wycieczkami do dalekich krajów. Inna kultura, inne obyczaje. Mam wrażenie, że każdy chce cię wydymać:)- nie dosłownie, ale oszukać, naciągnąć.

Napisz jakim aparatem były robione zdjęcia podwodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no tylko Kubanek troche za mało ...

Mamusia całkiem całkiem - ale tata chyba krótko trzymany bo mało zdjęć Kubanek:sad:sad

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ AquaManiac To że czegoś nie widzisz to nie znaczy że to nie istnieje. Niestety. A żal tylko tego że my nic z tym zrobić nie możemy.

A propo za niedługo "pity" wypełniamy czy są jakieś organizacje chroniące zwierzaki na które można odpisać ten chyba 1% podatku - bo na koscioły mi szkoda one się same wykarmią.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@martines - wszystkie zdjęcia robione Sony DSC V3

Nie przesadzaj - prędzej cię u nas rodak zrobi w bambuko niż w innych krajach. Uważasz że tam naciągają turystów? Heh przyjedz do Świnoujścia lub do Sopotu to dopiero zobaczysz sztuczki w wykonaniu miejscowych :)

A że tam inna kultura - no jasne że inna ale dlatego zanim gdzies pojedziesz powinienneś przeczytać co nieco o danym kraju żeby nie być zdziwionym.

@przemek77 - no tak tak to nasz fiacior 125p, razem z kaszlakiem jeden z najbardziej porządanych aut na wyspie. hehe. Najbogatsi szpanerzy (pewnie dzieci dygnitarzy) jezdzili zbajerowanymi ... daewo tico :)

@nowy - 1300 euro za 15dni z Berlina, All Inclusive 4* hotel Mercury, (niemiecki Neckermann) - wycieczki po polsku załatwili sobie na miejscu bez problemu - pomogł rezydent Neckermanna

hehe - no nie to mama nie siostra - to jest moja siostra, zdjęcie z majorki gdzie ją wywiało do pracy na 2 miechy (ręce na kołdre tak żebym je widział panowie :) 18lat ma)

818-mloda.jpg

@khmer - tata napstrykał zdjęć kubanek na Tropicana Show w Havanie - a jak :) - wrzuce tu pare co bardziej legalnych bo to forum nie tylko dla pełnoletnich :D

818-tropicana.jpg

818-tropicana1.jpg

818-tropicana2.jpg

818-tropicana4.jpg

A tak przy okazji przypomniało mi się jak starsi opowiadali wczoraj że w kubańskiej TV program składał się z orendzi "El Capitano" Fidela i po jednym jego 2h przemówieniu zaczeli w TV odbierać telefony z pochwałami jak to bardzo podobało im się przemówienie Fidela. Jeden z telefononujących z tego tytułu że przemówienie było tak rewelacyjne poprosił o powtórkę i oczywiście puścili 5min później "zgodnie z wolą narodu" to samo jeszcze raz :D :D :D hehe (aha leciał też nasz bolek i lolek podobno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez ze nie za 2 osoby :) - wczasy na Kubie sa drogie. To nie Dominikana gdzie można lecieć już za 650euro za 7 dni lub 820 euro za 14 dni.

Zobacz sobie ile (ze wszystkimi dopłatami i opłatami lotniskowymi itp) kosztuje 4* All Inclusive na Kubie z Polski (za ten hotel 2-3tyś drożej od osoby!)

Dlatego dalekie kraje sprzedają nam się w 90% przypadków z wylotami z Niemiec.

A swoją drogą to za te pieniądze można spokojnie na malediwy skoczyć (co bym wolał bo tam nic tylko leżeć kołami do góry i nurkować można)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie moi rodzi ce chcą na dominikane lecieć i taki wyjazd za 850 by ich bardzo interesował:Ddużo wcześnie to tszeba rezerwować czy to last minute??

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są lasty na 3-14dni przed wyjazdem i z niemieckich lotnisk (berlin, frankfurt itp)

No i z pewnych touroperatorów jak TUI, Neckermann, LTU touristik a nie jak na podróżach TV "dominikana za 1999zł" (+kupe opłat) gdzie jeszcze do niedawna nie mieli czarterów zarezerwowanych a sprzedawali ofertę od roku. Obserwuje PES (to ta firma organizuje ten cud w nierealnej cenie) i bede naprawdę pełen podziwu jak się te wyjazdy odbędą i jak ta firma będzie istniała jeszcze po sylwestrze.

Jeśli chcesz to daj znac na priva albo na eh36@eccoholiday.com podając termin itp, to im moge jakąś ofertę przygotować. No i czy może być z niemiec wylot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mama robi wrażenie !!!/Mam na myśli tą panią w centrum kadru/Kubanki- tak sobie.Rafa wygląda na zaglonioną.Prawdopodobnie ośrodki przy plaży nie mają oczyszczalnie ścieków i tak to zaczyna się dziać.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli piszecie że taniej na malediwy!? :) spróbuje mame namówić cuda się zdarzają ale ona chce tam lecieć bo tam jakiś prezydent niedługo umrze i że takiej kuby już never nie będzie i w ogóle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - dni Fidela sa policzone i potem bedzie jak wszedzie na karaibach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.