Skocz do zawartości
Gość

POMOCY - mętna woda, okrzemki?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

witam.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem co się dzieje...

Przeglądam wątki z okrzemkami ale nie wiem czy u mnie to występuje...dodatkowo woda jest straaasznie mętna.

Dołączam zdjęcia jak akwarium wyglądało przedwczoraj a jak wczoraj, a dzisiaj osad na piasku...

Akwarium zalane 20.02.2012 - dojrzewa...

przedwczoraj woda była idealnie czysta, wczoraj zupełnie zmetniała a rano dziś zobaczyłam wszędzie taki osad.

Proszę o podpowiedź czy kupić najpierw test na Si, później jakąś chemie jak zobaczę wynik...

Czy nagłe zmętnienie wody to normalny objaw przy dojrzewaniu..?

Do wczoraj było wszystko ok... z absorberów mam tylko chemi pure elite wsadzone do komory z filcami (reefmax)

Bardzo proszę o pomoc co to dziwnego się dzieje...

Dzięki bardzo!

post-14004-0-75915100-1331711050_thumb.jpg

post-14004-0-86350800-1331711070_thumb.jpg

post-14004-0-98082900-1331711143_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,coś wlewałaś do akwarium ? na pierwszym zdjęciu widzę jedną cyrkulacje potem już dwie może ona Ci piasek ruszyła,a może to wysyp bakterii ,jakie masz parametry?

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A,dolozylam cyrkulacje bo tamta byla koralia 1600 dolozylam 900..piasek mysle ze nieruszony..wszystko ladnie szlo..

Parametry wydaja sie byc ok..mam wielki problem

Z robieniem testow...no3mi wychodzi 0.ph mam chyba zaniskie bo 7,6-7,8..reszty nie pamietam bede musiala sprawdzic w notesiku po pracy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego małego doświaczenia taka sytuacja chyba jest normalna

U mnie baniak zalany w grudniu .Bywało róznie jednego dnia woda kryształ potem tydzień okrzemki

potem jakieś dziwne osady na szkle skale .

Jak wsypałem piasek to znowu karuzela raz lepiej raz gorzej

AZ przyszedł dzień Mozna Powiedziieć koniec z problemami wszystko ustąpiło

A czasem nie lałeś bakterii za dużo tez tak miałem jak przesadziłem?

Pozdrawiam i czekaj wszystko wyjdzie na prostą

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dojrzewa, dojrzewa, dojrzewa :)

pewnie to syf ze skały, która nadal dojrzewa

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czyli nic nie robic tylko czekac?:)bakterie lalAm (jestem kobieta..) jbl denitrol przez 10dni tak jak na opakowaniu pisalo...teraz mam dodawac przy podmianach wody...chyba ze w ogole cos wiecej innych bakterii bo nie wiem czy te sa dobre...to leciec do sklepu po ten test na si?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym nowym dojrzewajacym akwarium dzieja sie dziwne rzezczy. Glony wychodza jedne po drugich, pojawiaja sie naloty, zakwity pierworwotniakow czy bakterii. Na start warto dac absorber krzemianow i fosforanow, a potem wstrzymac sie z rybkami jak najdluzej.

Wody nie podmieniaj przez pierwsze 6 tygodni

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to nie żadna plaga tylko "syfek" ze skały. Zwiększyłaś cyrkulację i dodatkowo ustawiłaś ją na skałę - więc wydmuchało :) Spokojnie wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Uf..kamien z serca:)no to czekam;)

Powiedzcie mi tylko...gdzie najlepiej wrzucic te wszystkie absorbery..? Mysle ze w ostatniej komorze-tej z ktorej wychodzi woda juz do zbiornika..tak bylobyby logicznie...czy nie?:)

Dzieki za pomoc!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za płeć

Ja na okrzemki zapodałem phosguard

I 2,3 tygodnie i zniknęły a jak z wodą skąd masz?

Ps. zobacz u mnie w dzienniku post 61

2 miesiące u mnie była tragedia

ps2 . Słuchaj doświadczonych kolegów każdy chce pomóc

i przeważnie raczej zawsze ma rację(nie chodzi mi o mnie :) )

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adsorber na silikaty bylby w ostatniej komorze, w jakims woreczku, wskazany. Zawsze troche zmniejszy wystepowanie okrzemek i przy okazji zmniejszy poziom PO4.

Poszukaj czegos, co adsorbuje "Si".

Pozwol sie tej wodzie z miesiac czy dwa pomieszac bez wiekszych ingerencji z Twojej strony. Czas zrobi swoje.

Czy zbiornik ma odpieniacz ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak-to zestaw reefmax...dzialal caly czas dobrze...patrzymy od wczoraj i sprawdzamy czy jest ok..

Ostatnie pytanie:

Czy ograniczyc swiecenie..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DebMat, dziołszko :) ogranicz świecenie do paru godzin dziennie. Spróbuj ustawic tak prąd wody aby osad nie zalegał na piasku. Może byc to trudne ale spróbuj, przynajmniej tak żeby gromadził się w jednym miejsu z którego będzie łatwo go odessac a najlepiej jakby panel filtracyjny go wessał :) potem przykryj akwarium kocem i odsłoń za miesiąc. Nie będziesz się międzyczasie denerwowac :harhar:

Swoją drogą to naprawde nic złego się nie dzieje. Ja swojemu zbionikowi dałem 3 miesiące nim coś wrzuciłem żywego po raz pierwszy a przed tym Jezusie... glony zielone, fioletowe, czerwone, kra, gołoledź, ruchy tektoniczne, rurówki, kraby i ciągła fascynacja :)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ok,

ide kupić tylko te absorbery, które mi się przydadza i nie przejmuje się niczym:) będę czekać bo jestem cierpliwa... ale jak była czysta woda to tak miło mi się patrzyło w ten nasz piękny nowy telewizor:)

a tak to nic nie widze.. czyli w maju wrzucam kolejne fotki jak już będzie pięknie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie na tym "cudownym " srodku chemi pure ale pisza ze robi wszystko wiec co dokladnie checsz kupic?

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=7245

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

narazie kupiłam test, który wykazał mi 0. ewentualnie 0,003... więc to chyba nie to.. chemi pure mam już wrzucone trochę czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.