Skocz do zawartości
Lucjan11

lysmata wurdemanni i koralowiec miękki

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio moje wurdemanni zjadły wszystkie aiptasie.

niedawno zauważyłem jak jedna trąciła mojego koralowca miękkiego.

czy to było zwykłe trącenie czy to możliwe że będą na koralowce mi polować???

czy one jedzą koralowce miękkie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogą skubać u mnie nawet lps, ukwiał podgryzały.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne,każde zwierze tak reaguje aby przeżyć głód,jeżeli kończy się jej przysmak przechodzi z menu na następne kolejne na liście a lista jest uzależniona od tego co trzymasz w akwa,potrafią jeść miękkie,wydłubać ślimaka z muszli,póżniej zabierze się za inne większe bezkręgowce,jak z czasem będziesz miał zarośnięty i obsadzony zbiornik to nawet tego nie zobaczysz ,ale pewnie w głodzie żyła bo chciałes sie aiptasji pozbyć ?

Czasami dla urozmaicenia diety też coś ładniejszego skubną

Zaczynam od początku nie od zera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Trzeba je dokarmiać i wtedy nie będą nic podgryzać. Ale trzeba je karmić dobrym pokarmem bogatym w witaminy, kwasy tłuszczowe itd - bardzo dobrze sprawdza się cyklopeeze. U mnie jak są dobrze karmione to nawet nie zjadają lasonogów. A jak się je przygłodzi przez 2 dni to wyjedzą wszystkie lasonogi a po dłuższym czasie bez jedzenia albo jeśli są karmione słabym pokarmem zaczną się nawzajem zjadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc ale u mnie były od początku solidnie karmoine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje 3 wunderwaffe zjadają każdy pokarm bez znaczenia czy to płatki czy mrożonki. Apitasi nie ruszają :) za to wydziubały wszystkie rurówki. Przyłapalam je na tym jak ustawiliśmy kamere na night shota i podłaczyliśmy do telewizora. Wiec to chyba sprawa bardzo indywidualna jeżeli chodzi o odżywianie. Gdzieś przeczytałam, że bardzo trudno je przestawic na normalny pokarm jak zjedzą apitasie a moje wyskakują jak poparzone ze skały na każde karmienie :ice: . Są wypasione jak szerszenie :)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedną od kliku dni, aiptasie jak były tak są (małe sztuki), wunder siedzi w skałach i za bardzo wychodzić nie chce.

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

A moje 3 wunderwaffe zjadają każdy pokarm bez znaczenia czy to płatki czy mrożonki. Apitasi nie ruszają :) za to wydziubały wszystkie rurówki. Przyłapalam je na tym jak ustawiliśmy kamere na night shota i podłaczyliśmy do telewizora. Wiec to chyba sprawa bardzo indywidualna jeżeli chodzi o odżywianie. Gdzieś przeczytałam, że bardzo trudno je przestawic na normalny pokarm jak zjedzą apitasie a moje wyskakują jak poparzone ze skały na każde karmienie :ice: . Są wypasione jak szerszenie :)

To co przeczytałaś to nie jest prawda. Generalnie te krewetki są strasznymi żarłokami. Wolą jeść mrożonki i dobre suche pokarmy od apitasi i dlatego jeśli mają jeść apitasie to trzeba je mniej karmić. Apitasie pewnie jedzą tylko że zwracasz uwagę na te duże apitasie które dobrze widać a one wolą zacząć od tych mniejszych które łatwo upolować.

@natalia83 i @cromags Pokażcie fotki to powiem ci czy macie L.wurdemanni czy tylko tak wam się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahhh bardzo mozliwe że to wcale nie musza być wafle te które przyszły z reefshopu sa troszke inne od tych które zamówiliśmy na miejscu te na miejscu. One bardziej wzorami na ciele przypominaja tańczace, chociaz nie do końca i tez sie lekko bujają, natomiast ta z Gdyni jest w ciemniejsze poziome paski i napewno się nie gibie ;) Jutro postaram sie po pracy cos wrzucić :)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jeśli są w poziome paski to nie są to krewetki Lysmata wurdemanni.... Czekam na fotkę - wtedy postaram się powiedzieć jaki to gatunek. Z identyfikacją czasem jest ciężko - ostatnio widziałem krewetki, które wyglądały jak L.seticaudata ale były 3 razy większe od dorosłych L.seticaudata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.