Skocz do zawartości
Kraszan

Mam nadziję że jestem przerważliwiony...

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa dni temu zasiedliłem zbiornik a.ocellarisem z jednego ze sklepów (nie będę pisał na razie jakiego, bo być może wszystko jest OK). Błazenek szybko się zaaklimatyzował, zamieszkał w heteractisie, przyjmuje pokarm i dziarsko broni swojego schronienia. Moja kobieta nic w nim dziwnego nie widzi, ja jednak dopatrzyłem się dwóch malutkich białych kropeczek. Oczywiście przeraziłem się że może to być choroba jak na tym zdjęciu:

http://www.aquarius.ima.pl/porady.php?id=11&akcja=show

Kropeczki są bardzo słabo widoczne, trzeba na prawdę się wpatrzeć, nie przybywa ich, ale ja wolę dmuchać na zimne. Jak się teraz opiekować rybką ? Mam UVke więc mógłbym ją podłączyć... czy wlać jakiś preparat miedziowy? (wolałbym nie)... Help...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O miedzi zapomnij - bo zastosowaniu miedzi w ogólnym możesz wywalic skałę, a także wyjmij i wrzuć już do muszli wszystkie bezkregowce - też umrą, ale mniej boleśnie.

Opisz jak wyglądają te kropeczki pod światło - czy sa wypukłe, czy tez raczej płaskie, jakiej mniej więcej średnicy. Pójdź do sklepu i dokładnie obierzyj pozostałe ryby z tego lub innych zbiorników - jeśli to c. irritans to niestety bardzo zła wiadomość - we wstępnym stadium moga pomóc krewetki - al eobawiam się że błazenek nie będzie do nich podpływał tak ochoczo jak pokolec.

Jeśli Twoje obawy potwierdzą się - pozostaje leczenie miedzią w oddzielnym zbiorniku, musisz utrzymywac poziom miedzie n ok. 2-2.2mg/l(nie więcej i mniej!) przez około tydzięń czasu, dziennie rób podmiany wody ok. 15-20% na świeża. Zapuść tylko jakiś filtr gąbkowy, wyłącz odpieniacz, zmniejsz oświetlenie. Podnieś temperaturę do ok. 28-29 st. - skróci to cykł rozwoju pasożyta, i tzw. tethony bez nosiciela w ciągu 8-10 godzin padną. Na dnie żadneog podłoża - zbiornik sterylny. Włóż najwyzje jedną skałkę, którą później będziesz musiał wywalić.

Podaj np. pokarmy serii There-A Spectrum - rewelacyjne, wspomagają w naturalny sposób leczenie.

Ogólnie trzymam kciuki - choć że tak powiem - nie jestes pierwszą osobą w ciągu ostatniego tygodnia z 3city która mi o tym mówi. Wnioski wyciągnij sam.

Jeśli padnie(odpukać) - najlepiej zbiornik pozostawić bez ryb przez około 20-25 dni - będzie pewność że pasożyt we wszytskich formach larwalnych juz padł..

Pozdr

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha - i zmniejsz zasolenie stopniowo do ok. 1.15ppm - pasożyt przy tak "słodkiej" wodzie nie rozmnaża się i zdycha po pewnym czasie.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Ogólnie trzymam kciuki - choć że tak powiem - nie

> jestes pierwszą osobą w ciągu ostatniego tygodnia z

> 3city która mi o tym mówi. Wnioski wyciągnij sam.

No to teraz zacząłem się poważnie obawiać... Jeżeli inne osoby też zwróciły na to uwagę, znaczy że moje obawy są uzasadnione... Z jakiego sklepu pochodzi rybka, można się chyba domyśleć... :-(

Dziś ją dokładnie obejrzę, ale wydaje mi się, że plamki są wielkości 0,2mm (na prawdę małe), nie wypukłe i generalnie ktoś, kto ich nie szuka, to ich nie zauważy... Mam gdzieś mały kotniczek - mógłbym przenieść tam rybę i zrobić jak piszesz. Preparat, który poradziłeś mam nadziję jutro nabyć u Ciebie osobiście, może też dołożę krewetkę... Może w odosobnieniu, bez ukwiała, błazenek skorzysta z jej usług... :-)

PS. Będę jutro między 11 a 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie kwestionując kolosalnie większej wiedzy Przemka niż mojej to zastanawiam się nad tym czy Kraszan faktycznie nie panikuje.

Powiedz mi czy te kropki są białe czy przeźroczyste - mój frenatus z pół roku temu miał z dwa, trzy razy kilka(od 2 do 6/7)przeźroczystych kropek - pojawiały się po podmiankach i utrzymywały do 3/4 dni.

Lekko wypukłe - zazwyczaj widać je było jak ancymon ustawił się bokiem i można je było zobaczyć na tle ciemniejszej skałki itp.

Tak jak mówiłem znikało to po paru dniach - jeśli to pasożyt to widać nie imał się silnych ryb i populacja zdycha po jakimś czasie(u mnie już nie pojawia się od dobrych kilku miesięcy).

Oczywiście nie mówię abyś nie robił rybkom tych zabiegów co proponuje Przemek - chciałem się tylko podzielić tym co sam u siebie zaobserwowałem.

Pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh.. skoro mamy postawić diagnozę, to wszelkie spostrzeżenia są na wagę złota...

Niestety nie mam rybki "pod ręką", ale o ile pamiętam, to wszystkich kropek są trzy sztuki - dwie na ogonie i jedna w okolicy pyszczka. Raczej nie są przezroczyste, bo widać je na pomarańczowym "tle" błazenka, więc postawiłbym na kolor biały, struktura nie wypukła. Z życia w zbiorniku jest jeszcze tylko ukwiał heteractis crispa, hermit blue leg i kilka pustelników, które przyjechały na gapę.

Gdyby obawy okazały się słuszne to co robić z ukwiałem? Też go dać do kwarantanny/szpitala? Wtedy zbiornik ogólny zostałby prawie pusty (oczywiście nie licząc życia które powoli wyłazi ze skały...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraszan: pewnie nie kupowales ryb w siren.pl bo tam teraz nic nie ma (swoja droga dzis wygladalo jakby zwijali interes), nie kupowales tez pewnie ryb u Przemka co wnioskuje z jego wypowiedzi....wiec chyba wiem gdzie je kupiles :))

Ale do rzeczy, tez kupilem ryby (nemo) w tym miejscu pare miesiecy temu i dopiero w domu jak na spokojnie im sie przyjzalem to zauwazylem biale kropki. Rozmawialem z Przemkiem i zalecil mi podobna kuracje, ktora wymagala duzo zachodu....zanim zalozylem kwarantanne poczytalem jednak forum i zauwazylem, ze biale kropki to czesta sprawa u ryb. Wiekszosc kropek znika po paru dniach jak tylko ryba znajdzie sie w dobrych warunkach. Niektorzy dodaja sok z czosnku do jedzenia....a darekkuku pisal o srodku salifert stop parasites.

Ten srodek jest reefsafe. Stosuje sie przez 2 tygodnie. Kosztuje okolo 70zl. U mnie kropki zniknely mniej wiecej po 10-12 dniach od poczatku kuracji.

Zakaldajac wiec, ze moja i twoje ryby pocohadza od tego samego sprzedawcy polecilbym Ci kupic salifert stop parasites.

niestety ja zluzylem prawie cala tubke wiec Cie nie poratuje.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Karaszan ..chwal sie gdzie te zakupy robiles???

to reklama napewno nie bedzie...

a kiedy przylukalaes te kropki??..nie widziales ich w sklepie??....a moze przewrazliwiony jestes...??..

....a tak na marginesie...jestes na miejscu masz sklepy pod nosem...wiec..powienienes moim zdaniem zaplacic za ryby...poprosic o odlowienie do oddzielenego baniaka....i poobserwowac je 2 / 3 tygodnie..(w aquariusie mozna tak zrobic..no chyba ze wszystkie zbiorniki byly by obsadzone...ale tam ich troche jest.i cos wolnego zawsze sie znajdzie.)..i wtedy zabrac do domu...

pozdrowki...

3miasto pozdrawia :))) Zdrowie żon naszych oraz kochanek i żeby się nigdy nie spotkały.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.