Skocz do zawartości
Muniek

czy dodawanie kalkawsser obniża kh

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie takie jak w tytule czy dodanie kalkwasser obniża kh. Spotakłem się tutaj z takim stwierdzeniem a myślałem, że jest odwrotnie Po reakcji z CO2 następuje wzrost kh czyli twardości węglanowej powstaje HCO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

w dłuższym okresie czasu jak lejesz tylko kalkwasser to Kh samoczynnie się obniża(zużywa). Nie wiem, moze jest jakaś reakcja która obniża Kh , po wlaniu kalkwasser??? co do łączenia z Co2 to normalnych warunkach proces ten jest znikomy, chyba ze wylot z mieszacza dajesz w okolicy wypływu wody z reaktora(mocno nasycona co2) wtedy ta reakcja ta zachodzi widoczny sposób. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu KH przy pomocy kalkwasser to podczas przyrządzania dodaj wody gazowanej( najlepiej o małej zawarosci krzemianów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czy wtedy nie wytrąci mi się CaCo3 czytałem że tak się dzieje jeśli ph>12 a klakwasser ma powyżej 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi reakcje kalkwasser z CO2 ale po zakropleniu do akwarium Wydaje mi się że przzed zakropleniem nie powinien mieć konatktu z CO2 bo inaczej wytrąci się CaCO3 Ale to jest trochę inna sprawa Ciekawi mnie jak kalkwasser obniża kh twardość węglanową (zaobserwowowałem to u siebie w akwarium ). Pisał o tym również kolega Swirlej

Znowu z tego co przczytałem na reefkeeping zakraplanie kalkwaseer powinno podwyższać kh poniważ po zakropleniu już w akwarium morskim dochodzi do reakcji z CO2 i powstaje jon węglanowy HCO3 Kurcze może ja jakoś źle zakraplam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

a ja mam pytanie czemu trzeba podawać metodą kropelkową kalkwasser (lub też bardzo powoli) a nie wlać np 2 litry naraz. W czym to przeszkadza??

Pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszkadza w tym ze kalkwasser ma bardzo wysokie ph wiec jesli wlejemy od razu to bedzie gwaltowna zmiana i nie wyjdzie to raczej na zdrowie nikomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
atrawa :

Witam,

a ja mam pytanie czemu trzeba podawać metodą kropelkową kalkwasser (lub też bardzo powoli) a nie wlać np 2 litry naraz. W czym to przeszkadza??

Pozdrawiam

Artur

bo jak zrobił bys tak to wytrąci ci sie z wody cały wapien i szyby jak mixer czyscił byś wodo+ ocet:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

no to proponuje taki experyment, do butelki pet (2litry) wlewamy wode z filtra RO, nastepnie dodajemy łyżeczke od herbaty wiadomego związku, dokładnie wstrząsamy (najlepiej aby woda była w miare ciepła) i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wlewamy do akwa zawartość butelki tak aby nie wlać osiadłego syfu i zobaczymy czy konieczne będzie używanie octu :) (akwa 400 litrów).

jak lałem z kroplówki to na szybie właśnie coś takiego mi się robiło że tylko ocet :)

Ewentualnie poprosze o dokładniejsze wyjaśnienie

pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.