irek1972 Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 witam wszystkich mam pytanko wczoraj zakupiłem korale prawdopodobnie cos je podgryzało ale dzisiaj wygladaja tak jak na zdjęciach prosze o pomoc jak moge im pomóc żeby cos jeszcze z nich było oto zdjęcia i dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 mi to wygląda na rozpuszającą się tkankę ( coś je podtruło). Jakie masz parametry? Cytuj 960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir , white skim 250 AN10000 i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 póznym wieczorem zrobie zdjęcia w świetle ,może bedzie cos więcej widac,zrobie pomiary i napisze jak to wygląda dokładnie ,musze narazie spadać zarabiac kaske Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 korale są zatrute i rozpuszcza się tkanka ile masz miękkich korali w akwa jeśli masz ich sporo to morze być przyczyna, podmiana spora i czekać Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 mam podobne objawy na niektórych sps,zbiornik mieszany,kilka sps,lps i sporo miękkich,objawy to znikająca tkanka i pokrywanie się tych miejsc glonami,konsultowałem się w dwóch sklepach i postawiono dwie diagnozy 1-przywleczona ze szczepkami zaraza 2-zatrucie wody metalami ciężkimi teraz po przeczytaniu postu @akvariusa zaczynam kojarzyć fakt sporej przycinki miękkich,między innymi prothopalytoa,które pokryły się niesamowitą ilością śluzu na razie wywaliłem obumarłe korale i zrobiłem tak jak napisał @akvarius, spora podmianka i teraz cierpliwie czekam Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 31 Marca 2012 wszystko fajnie i pieknie ale one juz u klijenta wygladaly częściowo z obumarłą tkanka a po przywiezieniu w ciagu 40 minut i po nocce żeby tak je zniszczyło mam moni srebna i zieloną ale nic im nie jest ,nie wiem naprawde mi szkoda wode podmieniam systematycznie mam węgiel kokosowy i parametry są ok poprostu mają mnie gdzies może ta jeszcze sie uratuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach