Skocz do zawartości
siatkarz5

Problem z Jeżowcem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie w sprawie jeżowca na zdjęciu to mój ostatni nabytek. Trochę o nim czytałem i wiem, że jest bezpieczny dla rafy. Jest jednak coś, co mi za bardzo nie odpowiada to niestety widok mojej skały po przejściu tego zwierzaka. Czy muszę się z tym pogodzić jeżeli chce się nim cieszyć, a może jest jeszcze coś z czy może mnie zaskoczyć?

Z góry dzięki za informacje

715-obraz 017.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Wszystko ok. Czyści skałę do białości - ale to nawet lepiej dla ekosystemu. Takze musiasz sie z tym pogodzić. Aha - i jeszcze jedno. Będzie się stroił w różne organiczne znaleziska. Nie należy mu ich zabiarać. A tak poza tym to fajne zwierzątko i ja bym na Twoim miejscu przebolał te kilka wrednych alga wapiennych.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ale ostro wymiata wszystkie glony w tym te wapienne i zostawia po sobie ścieżkę obgryzionej skały.

A zaskoczyć może tym że jak masz słabo przytwierdzoną dekorację to jest w stanie ci ją rozepchnąć czego efektem będzie totalny kamieniołom.

No ale czego się nie robi dla swoich milusińskich:D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni zgadzam się z przedmówcami, zawsze miałem jeżowca i zawsze będę go miał. IMO to, że jeżowiec zostawia za sobą czystą skałe to jego największa zaleta, w dojrzałych akwariach jest problem z zarastaniemn skały przez algi wapienne a co za tym idzie obniża się ich możliwośc filtracji, jeżowiec :):yes

w moim wcześniejszym akwa 180l niestety jeżowiec nie radził sobie z algami wapiennymi, były szybsze od niego:)i nie miałem problemu z białą skałą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Globus sobie z nitkowatymi nie radzi...tz przystroi sie w nie i będzie dbał o skałę tam gdzie nie masz lasów(u mnie tam gdzie polerował skałkę tam nie wyrosły nitkowate) ale w miejscach gdzie rosną Ci chaszcze tam się nie będzie zapuszczał.

Jak narazie na nitkowate jedyne pewne i szybkie sposoby to zebrasoma i kalkwasser ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 jeżowce . Wszystkie pałaszuja ostro - biały ślad to ich znak.

Jednak z glonami nitkowatymi jest problem są miejsca które omijają jeżowce na skale i jak tam urosną duże glony nitkowate to bania. Dużych glonów one nie ruszają .

Jak chcesz zrobić mu frajde to daj mu sparzoną sałate ale najlepiej taką z ogródka (bez chemii)a nie z hipermaketu.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.