Skocz do zawartości
jedikk1

Jak odłowić hexataenie

Rekomendowane odpowiedzi

Lata naburmuszona od kilku dni i wszystkich by tylko gryzła, jak ją odłowić nie ruszając żadnego kamienia ? Zrobiłem patent z butelką przeciętą na pół i z papu w środku, ale nawet tam nie podpływa a i wiekszosc jedzenia z butelki wylatuje przez cyrkulacje, a zaraz mi błazna zabije jak nic z tym nie zrobie...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc problem jesli nie chcesz robic przemeblowania. Spróbuj podejrzeć gdzie spi i na spiocha.

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem tylko że z garbikiem.

Na wstępie przed łapaniem aby nie było strat zrobiłem niby kotnik - pudełko przeźroczyste po surówkach , zrobiłem szpary podłużne o szerokości 1 mm w kilku miejscach po czym za cienkie druciki powiesiłem na krawędzi akwa. Do takiego kotnika władowałem najbardziej bitą rybę. Oprawca będzie chciał dalej dorwać ofiarę i będzie stał przy kotniku. Jest szansa że złapiesz go ale także przede wszystkim zminimalizujesz straty w obsadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakiej hexataenie mówicie bo chyba nie o pseudochellinku co ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o tej mówimy.

Wiem gdzie śpi, to jej raczej stałą miejscowa, ale tam mogę co najwyżej wetknąć coś cienkiego, nie złapie jej tak.

Błazna pewnie bez problemu bym odłowił, tylko problem w tym, że ona zaczepia kogo zauważy, właśnie dwóch błaznów się uczepiła, jak jakiś jest w pobliżu to atakuje. Jeden już dość mocno dostał, drugi daje rade. Nie wiem czy by podpływała do tego pojemnika z 'ofiarą', a błazen ze strachu przestał jeść, więc kotnik = więcej stresu = mniejsze szanse, chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaw pulapke przez jakis czas - niech sie przyzwyczai do jej obecnosci

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On Wam robi pogrom ? :w00t:

U mnie to nasłabsza rybka ale z racji mnogości zakamarków pokazuje fucki innym.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieśmiała jest, i była zawsze spokojna, ale jak kogoś nielubi to go nie oszczędza

błazen kona, juz go raczej nie odratuje, chociaz wlozylem do kotnika... ale wątpię żeby doszedł do siebie, już tylko dryfuje :(

Nie spoedziewałem się, że tak szybko go załatwi :c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją złapałem na "pułapkę". Z racji swoich niedużych rozmiarów uwielbiała wpływać do pompy, która ma czas karmienia była zatrzymywana, a pokarm tam sobie wpływał. Siatka na pompę i ryba w siatce :whistle:

Więc pomysł z pułapką jest w stosunku do tej ryby jest chyba jedynym gwarantującym sukces.

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.