Skocz do zawartości
Kraszan

[RIP} Heteractis crispa - odszedł ;-(

Rekomendowane odpowiedzi

Pomimo książkowej aklimatyzacji, zastosowania się do zaleceń co do oświetlenia, prądu wody itp.. po tygodniu walki heteractis nie znalazł sobie miejsca i dziś rano zaczął się rozpadać... Z bólem usunąłem go z akwarium. Pomijam kwestie finansowe, bardzo boli strata tak pięknego stworzenia...

A co do przyczyn: stawiam na najbardziej prawdopodobną - przy zakupie został oderwany od skałki siłą i tak się obraził, że zwinął stopę i juz za nic nie chciał się do niczego przyczepić... Ani na skałce, ani w piachu ani na szybie... Poczułem wściekłość na sprzedawcę bo straty sa juz za duże... Dwa błazenki zostały osierocone i bezdomne... Krewetka debelius nie przeżyła nawet 3 godzinnego transportu a ukwiał padł po 10 dniach... W związku z czym odradzam Gdyński sklep z morszczyzną - coś jest nie tak...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popierwsze zmień sygnaturkę bo dane tam są nieaktualne, po drugie naprawdę mi przykro, ale co tu poradzić, mnie denerwuje jedna rzecz: pomijasz kwestie finansowe ale jednak mogłeś kupićukwiała w sprawdzonym sklepie jak aquamedic czy reefshop, a nie kupować wpierwszym, lepszym sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak gdynski sklep...ja tez omijam go duzym lukiem. Kupuje juz tylko albo od ludzi z forum albo z reefshopu.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi może dlatego kupoił że ma blisko - to jest argument na + bo ziwerzaki mniej w workach siedzą. Do mnie prawie zawsze trafiały np zwierzęta (a nawet żywa skała) w wiaderkach prosto ze sklepu co powodowało że transport trwał mniej niż 20 min.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano... gdyński.. niestety...

Zawsze tam było coś nie tak. Niby oferta mówi o prowadzonym szpitalu, więc nie dziwiło mnie kilka zbiorników, w których są (leżą) ledwo żywe ryby cierpiące na chyba wszystkie choroby świata... Ale teraz dopiero myślę - kto przynosi rybę do sklepu celem jej wyleczenia? Są tacy?

A co do samej sprzedaży. Gdy kupowałem u Przemka w ReefShopie dostałem Sarcophytona z kawałkiem skałki do której był przytwierdzony. Natomiast w sklepie gdyńskim parę minut zajęło sprzedawcy odrywanie Heteractisa od skałki wielkości pięści... Coś mi nie grało, ale zapewniał, że szybko się do czegoś przyklei i będzie OK. Później doczytałem że nie wolno ich siłą odrywać, ale było już za późno - od paru dni starałem się mu znaleźć jakiś przytulny kącik, gdzie by osiadł, ale nawet przy najmniejszej cyrkulacji ciągle gdzieś odpływał... No i odpłynął do krainy Wiecznych Raf Koralowych... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi & @Qbab

Kupiłem tam, bo właściciel jest moim znajomym, osobiście go lubię i zawsze mogę liczyć na parę % upustu. Dlatego przykro mi podwójnie, ale niestety - do tego sklepu już nie będę wpadał na zakupy, a co najwyżej na kawę... Wolę nadłozyć parę kilometrów i odwiedzić ReefShop - byłem niedawno i wszystko zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. (żeby nie było reklamy, ale i tak w ReefShopie taniej, pewniej - no bo kupione zwierzaki czują się świetnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inna sprawa ?e Ty masz do ReefShop'u blisko. Ja mia?em tylko raz rybki od Przemka i dotar?y w idealnym stanie i zapakowane by?y super - tyle ?e musia?y wytrzyma? drog? do Krakowa a to poprostu stres na kt?ry staram si? nie nara?a? zwierzak?w.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja muszę dać tu poważną uwagę do reefshopu:

od jakiś 3 tygodni jest realizowane zamówienie na 2 kraby i ślimaka

była jeszcze sól ale ona przyszła już dawno, no i teraz jest wakat bo nie ma nic o tym kiedy pzryjdą, itd.

niektórzy już się skarżyli na to że w um-umie nie realizują wcaleniektórych zamówień ale tak się składa że moja mama przelała niechcący 2 razy więcej kasy i i tak nic nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ukwiałów ZA nic się nieodczepia ja mam kilka małych aiptasów ale mi się bardzo podobają, tylko wczoraj w czułkach jednej z nich znalazłem krylopodobnego stwora, ale to się zdarza, komuś z reefcentral ukwiał zjadł blueringa i nic mu się nie stało i to jest dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dwa razy więcej kasy?? Za zamówienie zostało zapłacone dokładnie tyle ile trzeba było - i dlateog prosiłem Twoją mamę, a nie Ciebie , gdyż jestes niepełnoletni.

Nie mam żadnej informacji abyś zapłacił więcej - sprawdź więc prosze to dokładnie.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja mama 2 razy zrobiła przelew po 218 zeta, miała zablokowane 436 zł po tym przelewie i to jest wystraczający dowód a moja mama nie kłamie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział że Twoja mama kłamie?? Twierdze natomiast, że Ty nie mówisz prawdy , gdyż może i środki były zablokowane podwójnie(widocznie Twoja mama dwa razy klikneła nie czekjaąc na wyświetlenie strony) ,ale środki zostały Twojej mamie zwrócone przez firmę pośredniczącą w transakcji kartami!! Więc za nim oskarżysz kogoś o nieuczciwość - sprawdź dokładnie to co piszesz - bo delikatnie mówiąc jest to niepoważne(żeby nie nazwac tego po imieniu).

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.