Skocz do zawartości
Tynio

Plaga ale nie Egipska - co to jest ??

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam coś w akwarium ale nie wiem co to jest

widziałem to jakieś tydzień temu i sie cieszyłem ze mam "ślimaczki" malutkie.

Ale dziś zaczynam się mniej cieszyć bo miałem tego czegoś 3 sztuki a teraz jest ze 30 sztuk.

pisze jak to wygląda.

Małe i czarne z paskiem/kropką miałą na plecach ni to ślimak nie to robak powoli chodzi i przesiaduje na skałkach.

Mam też zdjęcia ale nie da sie zrobic idealnych przy tak małym obiekcie (około 1mm)

1144-plaga 1.jpg1144-plaga 2.jpg1144-plaga 3.jpg

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od początku działania baniaka(ok 1,5 roku) przeżyłem już cztery wybuchy różnych populacji - pierwsze były właśnie takie ślimaczki, potem małe rozgwiazdy(na szczęście te glonożerne - do dzis mi szoruja szyby :) ), w tym samym czasie horda ślimaków podobnych do Stomatelle a ostatnio zauważyłem dwa centymetrowe i masę maluszków o szpiczastej muszli w biało - czarne pasy(podobne do Engina mendicaria).

Obserwuj te swoje - dopóki siedzą na glonach i nie włażą na koralowce to dobry znak - będą wpitalać nieporządane algi. A populacja się sama wyreguluje po jakimś czasie.

Pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BeRsErK :

przeżyłem już cztery wybuchy różnych populacji - pierwsze były właśnie takie ślimaczki, potem małe rozgwiazdy(na szczęście te glonożerne - do dzis mi szoruja szyby :) ), w tym samym czasie horda ślimaków podobnych do Stomatelle a ostatnio zauważyłem dwa centymetrowe i masę maluszków o szpiczastej muszli w biało - czarne pasy(podobne do Engina mendicaria).

A populacja się sama wyreguluje po jakimś czasie.

Pzd.

Dokładnie tak jak napisałeś- można dodać ze jeszcze z takich pojawiających się i znikających "plag" są czesto

Mini wężowidła

Gąbki z rodzaju sycon

Mysis bardzo szybkie mikro krewetki

@Tynio

Co do niebieskich stworków to nie mam pojęcia co to może być wyglądają sympatycznie i chętnie bym kilka wzieła ,ale jestem z Krakowa wię trochę daleko

Może spróbujesz narysować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio tak to jest: jakies stworzeniezlozylo jajka w skale ktora nabyles i teraz wlasnie doszlo do wylegu. Jak napisano powyzej populacja szybko ustabilizuje sie a czasami znika zupelnie.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Tynio tak to jest: jakies stworzeniezlozylo jajka w skale ktora nabyles i teraz wlasnie doszlo do wylegu. Jak napisano powyzej populacja szybko ustabilizuje sie a czasami znika zupelnie.

Cześć

Dzięki wszystkim za pocieszenie

Będe patrzeć czym się żywi i co robi

Dziwie się że coś takiego delikatnego przezyło

(jak podnosiłem skałke to zabiłem jednego przypadkowo)

Ale mnie to cieszy że cos wychodzi bo wiem że skała była żeczywiście szybko dostarczona

Wiem że ktoś pisął o takich mini wężowidał - dodam że dalej to żyje u mnie :)

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.