Skocz do zawartości
mariuszduch

Vortech MP10

opinia -możliwości do opłacalności  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. warto czy nie ?

• opinia na plus
      5
    • opinia na minus
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Czy ktoś może posiada najmniejszy model vortecha (MP10) ?

zastanawiam się nad kupnem tego ustrojstwa i chciałbym poznać opinie uzytkownikow . W sieci jest mnóstwo filmów,opisów same oh i ah ale czy naprawdę tak jest ? Zbiornik w którym ma to być będzie miał 80 do 100 cm długości ze srednią ilością skały . Piszcie śmiało nawet o większych modelach w wiekszych baniakach .

Może da się jakoś porównać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam model MP 10 ES i jestem mile zaskoczony duza iloscia programow ustawienia tej pompy.Jako jedyna cyrkulacja w akwarium 200 l jest za slaba,chyba ze w polaczeniu z druga pompa.W 130 litrach robi dobra wirowke i w zupelnosci wystarcza na cyrkulacje. Wazna jest wielkosc akwarium oraz ilosc wlozonej skaly ktora oslabia prace pompy.

.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model MP 40 jest dla mnie bardzo glosny w porownaniu z MP 10,pompe trzeba skrecic na 50% na noc zeby mozna bylo spac.Nie ma problemu z glosnoscia jezeli akwarium mamy w pomieszczeniu w ktorym nie spimy.Wada tej pompy jest brak mozliwosc ustawienia pod roznymi katami.Plusem jest brak grzania wody ze wzgledu na zamontowany silnik na zewnatrz akwarium.Do ilu litrow chcesz zamontowac?Szkoda ze jako jedyna pompa Mp 10 nie jest w stanie zapewnic cyrkulacji w moim akwarium 250 litrow,a koszt zakupu drugiej pompy to okolo 1000zl.

.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam co prawda nie jestem posiadaczem vortecha ale sam ostatnio miałem taki problem co kupić Tunze czy vortech i wiele osób poleciło mi Tunze .Podobno vortech jest dość głośny i nie można regulować glowicy a za te pieniądze można kupić Tunze ze sterownikiem i masz zestaw który można rozbudować o kolejne pompy.No i oczywiściee Tunze bezglosne.

Pozdrawiam.

160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model MP 40 jest dla mnie bardzo glosny w porownaniu z MP 10,pompe trzeba skrecic na 50% na noc zeby mozna bylo spac.Nie ma problemu z glosnoscia jezeli akwarium mamy w pomieszczeniu w ktorym nie spimy.Wada tej pompy jest brak mozliwosc ustawienia pod roznymi katami.Plusem jest brak grzania wody ze wzgledu na zamontowany silnik na zewnatrz akwarium.Do ilu litrow chcesz zamontowac?Szkoda ze jako jedyna pompa Mp 10 nie jest w stanie zapewnic cyrkulacji w moim akwarium 250 litrow,a koszt zakupu drugiej pompy to okolo 1000zl.

W tym przypadku litry chyba nie będą miały większego znaczenia jak długość zbiornika . Tak przynajmniej mi się wydaje :)

Długość to od 80 do 100 cm jeszcze się zastanawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.