mazu Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Hej, Jak to z reguły bywa stare akwarium (96l), które było niejako poligonem doświadczalnym okazało się za małe i zrodził się pomysł na postawienie większego, a ja mam nadzieję, że zamiast tylko czytać zacznę więcej udzielać się na forum Jestem na etapie kompletowania sprzętu i planowania całego przedsięwzięcia. Akwarium ma mieć wymiary 90x45x45 (100x45x45 uwzględniając komin), na bocznej ścianie komin zewnętrzny. W kominie spływ i rewizja 1" oraz powrót 3/4" na powrocie pewnie Locline. Odpieniacz na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9420.040, pompa obiegowa Tunze Silence 1073.020 (2400l/h), cyrkulacja 2x JVP-101. Sumpa planuje o wymiarach 80x35x40 podzielony na 3 komory. Już wiem, że projekt sumpa nie jest idealny i będę musiał go przerobić, jednak wcześniej chciałbym zebrać jak najwięcej opinii. Akwarium stało będzie na stelażu z profili 3cm x 3cm o grubości 3mm obudowanym płytą MDF o grubości 18mm. Poniżej rysunek jak zaplanowałem stelaż: Utknąłem jednak na dokładnym projekcie sumpa i komina, totalnie nie wiem jak je zaprojektować, żeby to wszystko miało ręce i nogi oraz aby unikąć przykrych niespodzianek w przypadku braku prądu czy zatkania spływu. Jak dobrać wymiary komina (wysokość, ile od krawędzi umieścić jego próg - pewnie będzie tam komin Aquamedica) i komór sumpa aby to wszystko działało jak należy? Może zwrócicie uwagę na jakieś słabe strony tego projektu i dzięki temu uniknę błędów już na etapie projektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Szerokość jak dla mnie troszeczkę za mała Dałbym np 65 cm lub 70 na 45 Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazu Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Szerokość jak dla mnie troszeczkę za mała Dałbym np 65 cm lub 70 na 45 Niestety ze względów lokalowych jest to największe akwarium na jakie mogę sobie pozwolić i raczej wymiarów nie będę w stanie zmienić tak diametralnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2012 Każdy centymetr szerokości jest na wagę złota Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak dasz 5cm więcej to chyba sie nic nie stanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 9cm szerokość komina to takie totalne minimum, jak przypakujesz trochę na siłce to łapy tam nie włożysz. A czasem do komina coś wpadnie, śrubunki musisz dobrze dokręcić, warto dodać ze 2cm wysokość stelaża ja mam na 85cm i jestem zadowolony ale to już indywidualna sprawa. i sprawdź sobie wymiary śrubunków (otwór/przelot i zewnętrzny), śrubunek 32mm ma zewnątrz chyba ponad 50mm, a między dwoma otworami powinno być przynajmniej 1x średnica otworu Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 Zalezy jakie przeloty sie zastosuje. Ja zaprojektowalem komin na 6cm. Przy szczelnych zaciskowych jest bajka. Wszystko co w kominie mozna wyja bez ingerencji ma hydraulike w szafce. Odleglosc miedzy srubunkami zalezy od umiejetnosci szklarza. Akwarium robi sie pod siebie anie pod glebie. Tylko w Polsce jest taka miania. Nie ma to zadnego wplywu na zwierzaki, natomiast robi roznice w cenie lampy i kosztach za prad. Zbirnik 90x45x45 to takie same proporcje ka przy baniakach 120x60x60 malo takich? Ludzi emaja kostki 45x45x45 czy 60x60x60 i piekne wnatrza. Co do konstrukcji sumpa to poziom splynietej wody musi sie zmiescic w komorze na media i pompy powrotu. Inaczej przy wylaczneiu obiegu podniesie sie poziom wody komorze odpieniacza i moze przelac kubek. Akwa ma wymiary 90x45x i przy max 2cm spietrzenieniu splynie 8L plus to co w kominie. Ten niestety jest duzy bo po calej szerokosci. Zalezy jeszcze jak wysoko wyciagniesz rure splywuw kominie. Wdlug rysunku masz 13L zapasu kazdy dodatkowy litr spietrzy wode w komorze odpieniacza. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 Grzesiu, przyznaj, ze akwarium 120 x 70 jest latwiejsze do zagospodarowania i przyjemniejsze dla oka niz 120 x 60. To ostatnie to taki "standart". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 Stani jak Cie lubie tak nie przyznam O calosci efektu zadecyduje fantazja auqa scapingu i obsada. Glebia glebia glebia a ladnych baniakow jak na lekarstwo. Zobacz jaki baniak ma nasz tomioo czy pierwszy snocha. Cos im brakuje? EDIT az kawal mi sie o glebi przypomnial Co mozna zobaczyc patrzac kobiecie gleboko w oczy. - potylice Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach