Skocz do zawartości
Kamil M

osłabiony błazen - jak podreperować jego zdrowie

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj 2 błazenki w e-rybce i jeden z nich wygląda dość słabo. Pływa całym ciałem, osowiały chowa się za skałami i wygląda na wychudzonego.

W akwarium parametry wody jak najbardziej OK, wszystko śmiga, ale ten błazenek już w worku wyglądal tak sobie więc chciałbym mu pomóc - co zrobić, żeby go podreperować?

z góry dzięki za pomoc

post-14109-0-29995700-1335375595_thumb.jpg

post-14109-0-47016500-1335375615_thumb.jpg

post-14109-0-59293000-1335375627_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karm go zróżnicowaną dietą, utrzymaj parametry wody w dobrej jakości(podaj je, bo my nie wiemy jakie są te ''dobre parametry"), postaraj się zaoszczędzić mu stresu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj 2 błazenki w e-rybce i jeden z nich wygląda dość słabo. Pływa całym ciałem, osowiały chowa się za skałami i wygląda na wychudzonego.

witam a widziałaś że je podawane pokarmy?, moje dwa gagatki na dzień dobry podobnie się zachowywały jedno co chciały jeść to artemię świeżo wykluta, => pet dwa litry wsadzony do sumpa, do środka woda z podmianki wężyk od napowietrzacza, sypać trochę jaj artemi np serra i za trzy dni mamy wylęg młodych, co dalej, są dwie opcje albo wyciągnąć wężyk poczekać aż się woda "zatrzyma" z wierzchu zlać osłonki jaj ( ta czynność b ważna ponieważ osłonki mogą powodować problemy trawienne) a resztę na drobny tiul ( rodzaj materiału o bradzo drobnej strukturze) z apaszki ub kupic sitko do artemi odcedzić i do akwa ( cyrkulacje wyłączyć a węrzyk od napowietrzacza zaopatrzyć w kamień i do w akwa na czas karmienia). Do drugiej opcji będzie potrzebna latarka strzykawka 100 ml kawałek wężyka od napowietrzacza na koncówkę od strzykawki + sito lub tiul, podobnie jak w pierwszej metodzie wyciągamy wężyk napowietrzacza poczekać aż się woda "zatrzyma" butle wyjąć z supma osuszyć albo do ciemnej szafy albo owinąć szczelnie materiałem latarkę ustawić tak by oświetlała mały wycinek butli ( punkt jak najdalej od "dna i góry",większość artemi zbierze się w ty oświetlonym punkcie) nastepnie dociągnąć szczyawka larwy na sitko i do akwa, reszta podobnie

ps czasem można w sklepie kupić dorosłą żywą artemię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.