azoizo Zgłoś Napisano 6 Maja 2012 zawsze tak robiłem, w starym baniaku też. jak w sobotę robiłem podminkę to w niedzielę po południu testy. znaczy że źle robię? to co zmierzę jest cały tydzień (mniejwięcej) a zaraz po podmiance parametry napewno się zmienią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 6 Maja 2012 dawaj fotkę jak ustawiłeś skałkę - jestem ciekaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 6 Maja 2012 jakoś tak... to z komina wywalę jutro. popracuję jeszcze nad cyrkulację ale to co jest będzie za mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 6 Maja 2012 zawsze tak robiłem, w starym baniaku też. jak w sobotę robiłem podminkę to w niedzielę po południu testy. znaczy że źle robię? to co zmierzę jest cały tydzień (mniejwięcej) a zaraz po podmiance parametry napewno się zmienią. to zrób testy raz w tygodniu wiesz wtedy jak ,baniak funkcjonuje ,robisz podmiankę i sobie drugi raz mierzysz ,wtedy wychodzi co ci brakuje ,czy mg,ca itp.i wtedy dozujesz przez np. tydzień ,i nie ma takiego czegoś jak[ mniejwięcej],doprowadzasz do stałych parametrów i jest gitara,no ale każdy robi po swojemu pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 6 Maja 2012 ok spróbuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 witam testy z dziś pH=8,35 kH=6 ??? NH3=0,0 NO2-=0,0 NO3-=0,0 PO43-=0,02 Ca2+=460 Mg2+=1320 jak podnieść kH? lać wodorowęglan sodu? leję wódę i bakterie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 A po co wódkę jak masz NO3 - 0???? Na kH wodorowęglan sodu albo jakiś gotowy bufor np. Superbuffer Kenta. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 chyba juź przestanę, wódę lałem jako pożywkę dla bakterii bo tydzień temu był jeszcze amoniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 i woda trochę śmierdziała... teraz już przestała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lucjan11 Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 chyba juź przestanę, wódę lałem jako pożywkę dla bakterii bo tydzień temu był jeszcze amoniak i woda trochę śmierdziała...teraz już przestała to znaczy, że wszystko idzie w dobrym kierunku pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 na to wygląda, jeszcze tylko poprawię odpieniacz i cyrkulację, będzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azoizo Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 dzięki @Ant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach