minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Witam. Czy żywa skała może być źródłem krzemianów w akwarium? Pytam, ponieważ nie mogę do końca zwalczyć tej plagi. Część mojej obecnej skały miałem ponad miesiąc w Reefmaxie. Zalana była wodą RO. Po jakimś czasie zmierzyłem poziom krzemianów testem JBL. Okazało się, że są poza skalą. Założyłem wtedy puszkę z żywicą DI MB 20. Wynik wyniósł 0,8 ppm. Założyłem wówczas kolejną puszkę. Teraz wynik jest poniżej 0,1 ppm (najniższy poziom na skali). TDS po RO pokazuje 001, a po RO + DI 000. Tą "starą" skałę od początku marca (ok 10 kg,) mam teraz z inną skałą w akwarium 205 l. Prefiltry i żywice wymienione niecały miesiąc temu. W sumpie mam absorber Sery i Phosguard. Po ich włożeniu rdzawy nalot zszedł, a teraz znowu się pojawia. Co dalej robić? Czy skała jest winowajcą, czy woda wodociągowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Raczej woda, skała jak z pewnego źródła to wątpie żeby była winowajcą... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Sprawdź w swoich wodociągach na stronie www parametr metnosc wody, a będziesz wiedział ile mają krzemianow w rurociągu. Bo ze skały to raczej nie ciągnie. Ostatnia opcja to niesprawne RO. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Sprawdź w swoich wodociągach na stronie www parametr metnosc wody, a będziesz wiedział ile mają krzemianow w rurociągu. Bo ze skały to raczej nie ciągnie. Ostatnia opcja to niesprawne RO. Podają, że 0,16 do 0,55 w co raczej wątpię, ponieważ tak jak napisałem po RO i pierwszym DI miałem 0,8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 A membrany i filtry w ro kiedy wymieniałeś? zrób test na krzemiany w samej czystej wodzie po ro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 A membrany i filtry w ro kiedy wymieniałeś? zrób test na krzemiany w samej czystej wodzie po ro Membrana 75 działa od listopada, prefiltry i żywica wymieniane 11 kwietnia. Krzemiany w wodzie po RO powyżej 6 mg/l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Może dołożyć jeszcze jedną puszkę z anionitem, albo wymienić membranę na 50-kę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 No to już wiesz co jest przyczyną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 (edytowane) Ale dlaczego TDS wskazuje 001. Przed wymianą prefiltrów wskazywał 003 - 004. A czy kolejność prefiltrów ma tu jakieś znaczenie? Ja mam najpierw węgiel, a potem 5 mikronów. Edytowane 5 Maja 2012 przez minio_p (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Ale dlaczego TDS wskazuje 001. Przed wymianą prefiltrów wskazywał 003 - 004. A czy kolejność prefiltrów ma tu jakieś znaczenie? Ja mam najpierw węgiel, a potem 5 mikronów. Chyba tak, bo powinno być najpierw filtr sendymentacyjny i potem węgiel,potem membrana i na koniec Żywica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Przepraszam, właśnie powtórzyłem pomiar po samym RO. Wynik 1,6 mg/l. Czyli z membraną chyba wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 A do tej membrany 75 jaki masz ogranicznik przepływu? Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 420 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 420 No to po moich doświadczeniach własnych celuję w żywicę. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 To co z nią może być nie tak? Jakie miałeś doświadczenia? Myślę, że żywicę z jednej puszki zastąpie anionitem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Przy słodkim zbiorniku kupiłem 2 kg żywicy do wkładów i nie chciała zbytnio pracować. Po filtracji dawała parametry jakby już pracowała trochę czasu. Kupiłem w innym miejscu MB-20 i już wszystko było OK. Raz też przez nieuwagę źle mi się wkład zamocował w kubku i też od razu było to czuć na parametrach. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 RO powinno być złożone w kolejności... 5 mik -> węgiel -> 1 mikro -> membrama -> di 5 mik - zbiera grube zanieczyszczenia węgiel - chemia i różności 1 mik - pył z węgla i to co zostało żeby nie uszkodzić membrany membrana - w założeniu wszystko di - to co przeniknie przez membranę to tyle... u mnie RO bez DI mierzone TDS pokazywało 0,08 dość długo jechałem na samym RO i krzemianów nie było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remigium Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2012 Witam. Wymienię możliwe według mnie przyczyny: 1. Żywa skała tylko, jeśli nie jest obumarłym koralowcem twardym lecz porąbanym nabrzeżem portowym złożonym z cementu i piasku czyli podstawowego źródła krzemu. 2. Żywy piasek tylko, jeśli nie jest pokruszoną naturalnie skałą koralową lecz piaskiem z plaży w Mielnie więc piaskiem krzemowym. 3. Filtr RO owszem, jeżeli ma bardzo duży przebieg lub niechlujnie wciśniętą membranę w obudowę lecz woda wodociągowa musiałaby mieć potworną ilość krzemianów a o takiej, z którą RO by sobie nie poradziło nie słyszałem. 4. Nieodpowiedni gatunek silikonu użyty do budowy akwarium czy sumpa oraz użycie silikonowych rurek zamiast diurytowych przy wykonywaniu giętkiej części hydrauliki. To tyle. Na życzenie każdy z punktów mogę rozwinąć. Dodam, że osobiście doświadczyłem punktu 4. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 To mnie zaskoczyłeś z tymi rurkami silikonowymi. Czytałem właśnie, że te rurki są najlepsze i nie są źródłem krzemianów w odróżnieniu tych z PCV. Właśnie wymiwiłem wąż, którym podłączona była pompa obiegowa na silikonowy. Ten wcześniejszy był chiński i strasznie śmierdział gumą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Wszystkie "sylikony" są polimerami krzemowodorowymi - są zbudowane głównie z krzemu i wodoru. Krzem jest jednak silnie związany. Nie ma szans na to żeby w warunkach akwariowych doszło do przerwania łańcucha - [rozerwania meru na atomy] i uwolnienia atomu krzemu. Sam używam dużych ilości "nieakwarystycznego" sylikonu i sylikonowych wężyków - i nie mam krzemianów w akwarium. Ja mam masę PCW w akwarium - tego białego, klejonego do zimnej wody i jest wszystko ok - PCW nie może być źródłem krzemu bo nie ma w nim ani grama krzemu. W merze polichlorku winylu jest chlor i jakoś ten chlor nie dostaje się do akwarium - podobnie jak krzem z sylikonu. Różnica jest jednak taka że chlor z meru PCW dużo łatwiej oderwać niż atom krzemu od meru sylikonu. Co to jest diurycyt? To jakaś nazwa handlowa jak np teflon? Nawet Google nie znają czegoś takiego. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach