Ironista Report post Posted May 6, 2012 Dzisiaj przywiozłem kilkadziesiąt kilo skały no i się zaczęło Z większoscią stworzeń sobie poradziłem. Ale mam problem z dwoma, choć siedziałem długo szukając na reeflex - pierwsze wygląda jak mała modliszka - budowa ciała, ruchy - cała czarna, na grzbiecie dwa rzędy białych kropek, a właściwie kresek. - drugie to jakieś wężowidło - całe zielone, niesamowita głowa w biały wzorek - jak się rozciągnął to jakieś 15-20 cm Proszę o pomoc, bo nie wiem, wrzucić z powrotem do baniaka, czy też utylizacja w toalecie. Wklejam fotkę (jak się uda) Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
adrianpotocki Report post Posted May 6, 2012 Modliszki nie wyrzucaj - pewnie ktoś sie po nia zglosi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lucjan11 Report post Posted May 6, 2012 wężowidło wrzuć, jest pożyteczne Quote Share this post Link to post Share on other sites
luft Report post Posted May 6, 2012 to nie wezowidło a http://pl.reeflex.ne...0nigrescens.htm wiec nie wyrzucaj a krewecie to bym przytulił jakbys blizej mieszkal Quote LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Share this post Link to post Share on other sites
Lucjan11 Report post Posted May 6, 2012 to nie wezowidło a http://pl.reeflex.net/tiere/1643_Phascolosoma_cf.%20nigrescens.htm wiec nie wyrzucaj fuj co to jest??? pierwszy raz to widzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted May 6, 2012 Dzięki za pomoc. Co do wężowidła, to jak ma spełniać pożyteczne zadania, to wrzucę go do reefmaxa, za parę tygodni trafi ze skałą do dużego baniaka, a na razie będzie miał lepsze warunki niż w baniaku przedwczoraj zalanym. A z modliszką mam problem. Na razie jest mała, to też bym ją wpakował do reefmaxa, ale jak ja ją później znajdę w skałach? Trafi do nowego baniaka, podrośnie i ...będzie baniak bez skorupiaków Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Pucek Report post Posted May 6, 2012 (edited) to pierwsze to jakaś krewetka modliszkowa, może ktoś się nią zaopiekuje, bo jak wrzucisz ją do baniaka, to wyciągniesz w ostatniej skale..., a to drugie to może być to: http://www.reeflex.net/tiere/3121_Gattung_Nermertini.htm , piszą, że może być duża zmienność gatunkowa, no i ma charakterystyczny biały wzór na głowie... Edited May 6, 2012 by Pucek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted May 6, 2012 Pucek, też myślałem o tym, ale ja nie parlam po germański, ale jeśli jest tego wiele gatunków jak piszesz, to może być to. Podobny, z tym że ten mój ma dwie białe opaski, z regularnymi wycięciami w romby. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
kapuhy Report post Posted May 7, 2012 (edited) Modliszka to prawdopodobnie Gonodactylellus snidsvongi lub inna z tej grupy - to dość popularne i niegroźne dzikusy, w większości malutkie (2-3 cm). Określenie gatunku jest ważne, bo modliszki z innego rodzaju potrafią mocno narozrabiać. Identyfikacja nie jest prosta, bo modliszka potrafi znacząco zmienić ubarwienie nawet po wylince, ponoć najważniejszy przy ocenie jest ogon zwierzaka. Miałem dzikusa z tego gatunku w głównej części RMa (masz fotki w moim wątku), był zupełnie niegroźny, nie polował nawet na małe kraby. Za to zachowanie takiego zwierza jest bardzo ciekawe, to niezwykle inteligentne stworzenia. Edited May 7, 2012 by kapuhy (see edit history) Quote ReefMax i parę gratów... Share this post Link to post Share on other sites
premiero Report post Posted May 7, 2012 Ironista, słuchaj lufta, dobrze prawi . Poczytaj sobie i peanut worm. Quote 300x80x80 Share this post Link to post Share on other sites
hawok Report post Posted May 24, 2012 ...nom Modliszka kozak Quote Share this post Link to post Share on other sites