Skocz do zawartości
MałaMi

na start przyjmę wszystko 200 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczynam przygodę z akwarium morskim i jestem na etapie wyboru szkła , szafki-czyli tego co najtansze :-)

Moja prośba do Was to taka , czy jest ktoś kto chętnie odsprzeda mi na start coś używanego ? badz podpowie co wrzucic do takich wymiarów 100 x 40 x 50 ?

co do skały, to mam na mysli by włożyć około 15 kg- tak na poczatek by się sprawdzić w tym co chce osiągnąć (dlaczego tylko 15 ? poniewaz skała u Pana w sklepie w ktorym montuje solanke jest bardzo droga i kosztuje 38 zł )

Proszę o porade i ewentualne propozycje odsprzedania :)

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 zł to wcale nie tak dużo jeśli jest faktycznie dobrej jakości, ale spokojnie. Poszukaj na NR, niezła skała z działających baniaków jest dostepna od 25zł czasem nawet od 20zł. Także powolutku przegladaj targowisko tam jest wszystko ;) ale mnie sie rymneło :rofl:

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie sump, czy chcesz wszystko pozawieszac na szybach ? Pompy, grzalka, czujnik i wezyk dolewki, odpieniacz, termometr...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jesli chodzi o targowisko, to przegladam rozne oferty i rzeczywiscie sa nawet za 20 zł/ kg , tylko jak mam rozroznic ze ta skala jest dobra/zdrowa , bo jakby nie patrzec to prawie polowa mniej niz w sklepie i moge miec polowe wiecej :)

Co do sumpa- mam drugie szkiełko , tylko czy jest to wiekszy koszt jesli on bedzie, czy koszty sa te same a zyskuje wolne miejsce w akwarium ? zakladam ze na poczatek bede miec falownik, odpieniacz i grzalke oczywiscie oswietlenie rowniez...czy to wystarczy ?

Zakladalam zmiescic sie w 2 tyś.

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Twoje akwarium to mrzonka. Za dwa tysiące nie postawisz dwusetki MałaMi.

Chyba jesteś świeża u nas i ogólnie w morszczyźnie co ?

Przeleć ( :evil: ) wątki z działu dla początkujących oraz wątki gdzie użytkownicy opisują swoje zbiorniki :rtfm: Wiedza i cierpliwość, nawet większy budżet jej nie zastąpi.

Za 2000pln pięknie urządzisz np.: kostke 40x40x40 ( 64 litry )

Zestaw reefmax kosztuje >1000 a gdzie skała, koralowce, sól, życie....

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak pisze Kośmid, ja właśnie postawiłem 200l i 2tyś to zdecydowanie za mało.

Pozdrawiam 

mm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojj tak , jestem na starcie :) z solą miałam tyle wspolnego co nurkowanie i zwiedzanie słonych wód na świecie :-)

jestem gotowa wydać więcej, tylko nie chcę się nabić w niepotrzebne sprzęty :-) stad moje założenie...

z tego co czytałam, to fajnie jesli pierwotnie pozyją sobie same korale i skały a rybki są obciązeniem i lepiej je wpuscic pozniej. Więc podsumowując , stwierdziłąm ze te sprzety na poczatek wystarcza- ale nie wystarcza mi wiedzy i po to mam Was , bo wierze ze pomożecie :-)

hmm hmm hmm a z tym sumpem to lepiej na starcie czy pozniej ?

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump najlepiej od początku ze sprzętu to potrzebujesz:

1. Akwarium

2. szafka

3. sump

4. odpieniacz

5. grzałka

6. oświetlenie

7. pompa obiegowa

8. cyrkulacje

9. dolewka - wież mi że przy 200l będzie parowanie około 2,3,4l na dobę, nie będzie Ci się chciało z kubkiem latać.

10 Filtr RO/DI

to tak z grubsza i naprawdę minimum. jak już się w to zaopatrzysz, to skała i życie :)

pozdrawiam i życzę powodzenia.

marcin

Pozdrawiam 

mm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 2 tys to same sprzety lol :)))) a skala i zycie to inna bajka :)

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Tobie i wszystkim nowym, którzy czytają te słowa:

- nie kupisz idealnego sprzętu na zawsze

- morszczyzna łączy się z nieustannymi wydatkami

- oszczędzać zaczniesz jak już będziesz wiedzieć na czym warto, a na czym nie...

- początki pochłoną wiele nieplanowanych zakupów

- powielanie tematów "przyjmę wszystko" negatywnie nastraja starszych morszczaków (warto prosić, ale z głową, a serce na ręce dostaniesz)

- jeśli wiesz lepiej, nie pytaj

- więcej pokory, przemyślanych postów, a osiągniesz swój cel

pozdrawiam

Mariusz

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziekuje za wszystkie informacje i Uwagi, wszystko się przyda z pewnością :) jak już tylko założę morszczaka to wrzucam fotki :) Trzymajcie kciuukiii !

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienko to widze szczerze mówiąc. 4 tysiące może być za mało.

Rozważ zrobienie mniejszego akwarium. Nie myśl o rybkach, najpierw dobry plan.

Zaprawde powiadam, spędź u nas troche czasu czytając wątki.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MałaMi, super, że przybędzie nam kolejny morszczak, ale jako również świeży polecam Ci w dziale Nasze Akwaria przejrzeć tematy osób o podobnym litrażu. Oni tam zawsze piszą przykładowe konfiguracje, a często jest również o cenach. W tych tematach możesz też podpytać właścicieli o dany sprzęt, albo napisać PW. Jest dział Dla Nowicjuszy gdzie jak już będziesz miała poukładane mniej więcej w głowie co chcesz to założysz temat i z pewnością kilka mądrych głów Ci coś podpowie.

Ale przede wszystkim dużo czytaj :)

P.s.Ja na swoje 64L przeznaczyłem 800zł - po dwóch miesiącach dobijam do 4000zł i jeszcze trochę przede mną :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wolałabyś zacząć od czegoś mniejszego?

Wtedy wyjdzie cię to taniej.

Ja na twoim miejscu zacząłbym od np. 100l- nawet z takiego zbiornika da się stworzyć coś pięknego.

Mam nadzieję, że jesteś pewna tego akwarium i liczysz się z kosztami.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze mozna miec mala perelke. Tyle ze roznica w kosztach zakladania 100L a 200L praktycznie zadna a ma sie 2 X wieksze akwarium i mozliwosci

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze mozna miec mala perelke. Tyle ze roznica w kosztach zakladania 100L a 200L praktycznie zadna a ma sie 2 X wieksze akwarium i mozliwosci

Różnica w kosztach jest:

-trzeba kupować więcej soli

-większa szafka

-większy zbiornik

-więcej zwierząt, więc od razu więcej karmy

-kupić trzeba więcej skały i piasku

-potrzebny jest wydajniejszy o trochę odpieniacz

Na początku też myślałem o 200l, ale jak sobie porównałem koszty mojego RM i 200l to mniejszy zbiornik wyszedł taniej.

Nie oszukujmy się większe akwa- większe koszty.

To prawda, że w 200l da się więcej zrobić, ale koszty też są większe i powinno się o tym pamiętać przy kupnie zbiornika. Kogo stać niech kupi większe, ale zawsze lepiej rozważyć kilka opcji.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się z tym nie zgodzę, bo 100 a 200 to mała różnica - cena szkła nie odbiega zbytnio do 200 l., soli się zgodzę że więcej, ale ile więcej potrzebuje na start ? Niewiele.

Większa szafka = więcej miejsca na sump i inne pierdoły, a i tak będzie ciasno. Skały tez nie musi dawać dużo więcej, a i koszt w porównaniu do innych rzeczy znikomy, piasek ledwie na dnie sypnąć więc i tu i tu z jednego worka będzie sypać.

Zwierząt nie musi mieć więcej, a tym bardziej na początku ( zwierzęta wprowadzamy stopniowo żeby zbytnio nie obciążyć zbiornika na raz.

Światło - jeżeli mają być T5 to osobiście uważam że przy zbiorniku 100 cm długi najlepiej wychodzą 39W niz np 24W

Odpieniacz czy to jest 100l. czy 200l i tak musi być wydajny więc będzie w obu przypadkach ten sam.

Reasumując to różnica w cenie ( jeżeli robi się to z głową ) nie jest taka duża.

Dlatego warto sobie duuuużo poczytać żeby nie zrobić wtopy. Wszystko sobie dwa razy przemyśleć, a potem znowu poczytać.

Edytowane przez Yarcio (wyświetl historię edycji)

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi na przestrzeni czasu też, a nie tylko na początku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym poszukał jakiegoś zestawu kompletnego, na przykład na Allegrogo lub na gumtre, można kupić naprawdę tanio od kogoś kto się szybko znudził, albo nie zdawał sprawy ile czasu trzeba poświęcić. Można kupić zestaw Reef max, skała, jakieś rybki, a potem dokupywać, ostatnio na allegro sprzedał się taki zestaw za jakieś 700zł, resztę można przeznaczyć na życie, piasek, filtr RO DI, testy itp.

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując to różnica w cenie ( jeżeli robi się to z głową ) nie jest taka duża.

Dlatego warto sobie duuuużo poczytać żeby nie zrobić wtopy. Wszystko sobie dwa razy przemyśleć, a potem znowu poczytać.

i o tym pisałem, żeby decyzja była przemyślna, żeby rozważyć różne opcje i wybrać tą najlepszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam dokladnie taki sam baniak i tez startowalem z malutkim budzetem - 2k to faktycznie malo ale policzmy, pisanie ze to mzonka jest lekka paranoja

a wiec (bazujac na tym co ja sam wkladalem)

1. Akwarium - zakladam ze juz masz 100x40x50 czyli takie samo jak moje

2. szafka - na allegro najprostsze zaczynaja sie w okolicach 150pln

3. sump - u mnie brak i wszystko dziala

4. odpieniacz - turboflotor 1000 blue - zawieszany na szybie z tylu - 550pln

5. grzałka - 50pln

6. oświetlenie - na allegro kupisz gotowa belke za ok. 250 + swietlowki 4szt ok 220pln (4x 39 powinno starczyc na poczatek) lub ledowego chinola za 400-500pln , dobrze by bylo dorzucic jakies ledowe oswietlenie nocne

7. pompa obiegowa - bez sumpa zbedna

8. cyrkulacje - na poczatek 2x jvp jakies 80pln lacznie

9. dolewka - u mnie to nie jest problemem uzupelniam co 2-3 dni poziom wody

10 Filtr RO/DI - ro na allegro kosztuje jakies 140pln + di 100 + miernik tds 100 - co daje nam jakies 340pln

11. dolicz skale - 20kg to minimum - ok 760pln (mozesz kupic od forumowiczy wiec bedzie taniej)

12. bakterie na start - ok 50pln

13. sol - ok 120pln

14. termometr ok 20pln

calosc wychodzi jakies 2500 - zawsze mozesz pokombinowac z uzywanym sprzetem od forumowiczow, zyciem sie az do przejscia dojrzewania nie przejmuj a potem zawsze mozesz kupic szczepki miekkasow na forum

jak sie chce to mozna i malym kosztem potem powoli upgrejdujac , nie kazdy XXX kasa zeby od razu wywalic 5-7k na gotowe akwarium.

a jak to wygladalo w moim przypadku - masz w sygnaturze link do topiku z akwarium i mozesz ocenic

pozdrawiam

Edytowane przez luft (wyświetl historię edycji)

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 130l sery, większość oprócz pomp, chemii i testów kupiłem z forum używane a całość kosztowała mnie ok 3,5 tyś zł do disiaj.

Oto przybliżone wydatki:

Akwarium sera biotop 130l - 700 zł z pokrywą bez szafki

szafka DIY - 120 zł

lapma HQI aquamedic - 400 zł

odpieniacz (używany + nowa pompa) reef octopus BH 100 - 350 zł

żywa skała - 420 zł

żywy piach - 90 zł

sól TM - 90 zł

pompa obiegowa eheim - 100 zł

cyrkulacja - 65 zł

testy - 90 zł (po znajomości z hurtowni)

węgiel - 5 l - 100 zł

życie aktualne: euphylia, zoa, clavularia, 2 twarde, xenia, sarco i kilka innych ok - 350 zł (kilka nie wymienionych otrzymałem od chłopaków z forum za co dziękuję :))

hydrometr - ok 60 zł

preparaty do wody podwyższające wapń i inne - 100 zł

osmoza (była) więc wkłady - 150 zł

klej do korali - 55 zł

bakterie - 60 zł

wyszło niecałe 3,5 ale dużo dupereli pominęłem tj. krewetki, ślimak, kraby, i inne drobne zakupy. Przedemną zakup ryb i może trzoszkę korali ale ze 3 - 4 rodzaje bo już te co mam ładnie rosną. Skoczyła się sól więc znów wydatek, zbliża się czas wymiany filtrów w osmo .... troszkę wydatków. A planuję jeszcze dolewkę i chłodzeni - to następne ok 250 zł, nie mówiąć o pompach dozyjących ... :(

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jak tylko cos zmontuje to wrzuce by sie pochwalic, jednak z tego co czytam nie bede brac sobie do serca tych kwot ze 2 tys zl to za malo...bo moze malo ale przeciez nie musze wrzucac nie wiadomo ile do srodka jak i widze mozna ominac niektore sprzety. Takze dochodze do wniosku ze na start 2 tys to akurat dla kogos kto nie ma pojecia o morszczaku. Z litrazu nie zrezygnuje , szafka juz zrobiona z drewnianych bali \klockow wiec utrzyma i swietnie wyglada. :) kto mi trzyma kciuki ????? :) :) :)

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy jest sens oszczędzać jak się da??? Pewnie, możesz odpuścić cyrkulację, dasz mocny obieg i miękkie jakieś korale Ci porosną. Możesz stosować najtańszą sól i zasolić w dolnej granicy, możesz trzymać samą skałe bez ryb i czekać aż ktoś Ci odstąpi szczepki czegokolwiek, możesz nie stosować żywego piachu, możesz dać gównia....ne oświetlenie i świecić 2 godz. dziennie (oszczędność na prądzie), możesz nie stosować testów, możesz też poczekać - uzbierać trochę grosza i kupić powoli osprzęt i w końcu uruchomić zbiornik albo już zalać kranówy-kupić gupiki i akwarium gotowe.

Ja czytałem forum ok 2 lat (poprzedni nick to mariuszp), i tak zielony jestem ale z dnia na dzień wiedza jest coraz większa. Poczekałem, kupiłem sprzęt, skąłę, piach, testy itp, itd. i jak narazie korale naprawdę pięknie rozną. Też się niecierpliwiłem, kupiłem zbyt szybko 2 błazny i padły (tu do końca nie wiadomo czy akwarium jeszcze nie było gotowe, czy może to fakt że błazny były tuż po transporcie bez aklimatyzacji w sklepie).

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cop909 wbił gwóźdź do trumny Twej, narazie to pierwszy.

Są rzeczy na których nie da się, ba, nie można oszczędzać.

MałaMi, kiedyś byłem taki mondry jak Ty i moje akwarium przypominało pomyłke a nie mini rafke. Bez sumpa da się żyć ale wymaga to jeszczeee większego zanteresowania i wprawy.

Mamy na forum natalie83 ( jak sie nie myle ), dziewczyna zrobiła śliczne małe akwarium. Słuchała nas sie grzecznie ( szowinista ze mnie nie ?! ) i dzisiaj ma kawałek oceanu w pokoju. W sumie to pare płci pięknych jest na forum ;)

Za 2000 kupisz podstawowy sprzęt. Nic więcej. Myślałaś jakie oświetlenie zastosujesz czy dasz dwie T8 z korytarza ?! Naprawde chcemy, że każda rafka wyglądała na rafke a nie na gruzowisko. Lampa nad takie akwarium to już spory wydatek. Potem okresowa wymiana źródeł światła. To się nie uda...

Sami mili ludzie na forum, nas morszczaków jest mało, taka elitarna grupka która błyszczy na tle wszystkich fanów stworzeń płetwiastych. Ide na śniadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.