Skocz do zawartości
lukaszra

wolnorosnacy pokolec //??

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

podajcie prosze gatunek wolnorosnacego pokolca ...??

chce narazie miec u siebie dopoki nie podrosnie a pozniej sprzedac ,, dlatego zalezy mi na tym aby wolno rosl...

dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 100l ani wolno rosnący, ani żaden inny pokolec się nie nadaje, nawet mały. To oczywiście moja prywatna opinia bazująca na jakimś tam doświadczeniu i obserwacji zachowań młodego (małego) pokolca w 200l i nikt nie musi się z nią zgadzać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 100l ani wolno rosnący, ani żaden inny pokolec się nie nadaje, nawet mały. To oczywiście moja prywatna opinia bazująca na jakimś tam doświadczeniu i obserwacji zachowań młodego (małego) pokolca w 200l i nikt nie musi się z nią zgadzać ;)

masz racje..100L to juz przesada..

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam go zamiaru trzymac az urosnie do pelnych rozmiarow ma pomoc przy odglonieniu i tyle pozatym prosilem o gatunek wolnorosnacy a nie porade czy moge go trzymac w 100 bo to wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki za to nadaje się do 225 litrów? Ktoś podpowie co tam mogę wrzucić.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ja w tylu miałem młodego żółtka przez 3 miechy, ale widać niestety było, że się męczy... brakowało mu przestrzeni. Jak poszedł do 500l, to odzyskał humor i wigor. A Ty, lukaszra, jak masz ciężki atak glonów, kup sobie salariasa, to wyżre, a wymagań przestrzennych nie ma takich, jak pokolce. Tylko też trzeba pamiętać, że jak glony się skończą, może nie przejść na pokarm sztuczny i trzeba będzie dać mu nowy, zagloniony dom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę robić złej opinii ale jakby tu powiedzieć...

Będąc miesiąc temu w podpoznańskim sklepie widziałem w 36l nano akwarium pokolca. Co prawda wyglądał on bajecznie bo był bardzo mały - ok. 3cm ale jednak... skoro takie rybcie nie powinny być w tak małych zbiornikach a sklep go tam wkłada bo ładnie wygląda jako reklama nano to chyba sklep właśnie otrzymał minusa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolnorosnący pokolec to tylko taki, który nie ma co jeść albo gdzie pływać. W odpowiednich warunkach każdy młody pokolec bardzo szybko się podwoi.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za wszystkimi aspektami metrażowymi itd. mieszkanie w takim litrażu jest dla ryby bardzo stresujące i w końcu staje się zwyklą męczarnią. Naprawde odradzam nawet maleńkiego pokolca. Ja z chciwości i dla "miecia" zakupiłam sobie hepatusa, który miał tylko przeczekać jakieś 2 miesiące w RM. Był naprawdę maleńki nie miał nawet 2cm a ten miesiąc jego życia jaki mu zafundowałam był nie tylko jego stresem i męczarnią. Ciągle był wysypany kropeczkami z tym że to nie była zwykła ospa a jakas stresowa lub cos zwyczajnie innego. I tak zrobisz jak będziesz uważał, ale wydaje mi sie że utrzymanie pokolca w dobrym zdrowiu i kondycji będzie mega trudne do osiągnięcia w takim litrażu.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze hepatus to rosni jak na sterydac wiec to troche inna bajka ,, ja myslalem o czym bardzo wolno rosnacym ,, kolega polecal mi Zebrasoma flavescens

ponoc ona rosnie bdzo wolno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup sobie salariasa,turbo, i będziesz miał czyściutko i zdrowo :) Nie ma z nimi kłopotów i kosztują grosze :thumbsup:

Pozdrawiam.

4715_4728.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, żebym się powtarzał... Zebrasoma flavescens (młoda) rośnie powoli kiedy nie ma co jeść albo gdzie pływać. OK, może być jeszcze chora.

Podsumowując. Chcesz wolnorosnącego pokolca? Wystarczy mało żarcia (nie zawsze skutkuje, bo może zżerać glony ze skał) albo wpuść go do małego akwarium. O osobniki chore raczej nie pytaj.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rosnie wcale wolno i jest dokladnie jak napisal snocho :yes kazdy jeden maly pokolec czy ma 2 czy 5 cm w odpowiednich warunkach bedzie rosl bardzo szybko. Tempo wzrostu maleje dopiero po przekroczeniu pewnych rozmiarow co tez jest zalezne od bardzo wielu czynnikow zewnetrznych i gatunkowych. Nikt nie da Tobie odpowiedzi na pytanie z pierwszego posta bo takich pokolcy nie ma. W sklepie poznanskim rzeczywiscie jest hepatus w nano i co? to zwykle barbarzynstwo-to tak samo jakbys trzymal mala rogatnice czy cokolwiek innego co rosnie duze. Dla ryby to ogromny stres. Uwazam,ze minimum na pierwsze pare miesiecy zycia np dla z.flavescens to 200-250l. Twoj zbiornik sie do tego nie nadaje. Proponuje mitraxa na glony albo walke z parametrami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje jeszcze kwestia karłowacenia.

Jeżeli dany gatunek potrzebuje dużo przestrzeni do życia a ma go za mało to rybcia po prostu może przestać rosnąć. Nie będzie to wcale oznaczało, że wolno rośnie bo ma taka naturę ale wolno rośnie bo nie ma do tego warunków. Tak jest w słodkowodnych akwa więc myslę, że w morskich tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Pokolec w 100L? Już niedługo będą ludzie chcieli pokolce do kostek Aquaela.

Nie za bardzo rozumiem twój zamysł, chcesz kupić pokolca, pocieszyć się nim chwilę aż stanie się większy i się znudzi a potem kupić następnego małego? I tak w kółko?

Pomysłowy Dobromir z Ciebie, ale według mnie takie coś to już gruba przesada....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może 100litrów to rzeczywiście przesada ale w 200-300L w 90% właścicieli zbiorników tego forum pływa conajmniej 1-2 pokolce :)

Edytowane przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za porady ale nie trzeba sie tak bulwersowac odrazu :) ==== > Pucek

poto jest forum zeby zapytac .. otrzymalem odpowiedz i oto mi chodzilo dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim szkle pływa od piątku 5cm hepatusik. Długo walczyłem z myślami czy w ogóle go zakupić do takiego litrażu - skończyło jak sie skończyło. Zdaje sobie sprawę, że za jakiś czas albo większe szkło trzeba bedzie zestawić albo rybke przekazać komus do większego litrażu.

Co jednak chcę napisać, rybka ma się świetnie - dosłownie po kilku minutach od wpuszczenia (oczywiście po aklimatyzacji) zaczęła dosłownie pałaszować zielone glony. Salarias który tez u mnie pływa pod tym względem nawet nie dorównuje hepatusowi - takie mam obserwacje.

Poza tym jak dotąd żadnego stresu, zero białych kropek, itp.

Żonuś nazwała rybkę, oczywiście wiadomo jak - Dorin ;)

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Ja się nie czaje jak niektórzy na forum miałem w 160 litrach hepatusa i spoko ,teraz mam 300 i dokupiłem drugiego pokolca. :welcome:

Urośnie za duży oddam go do takiego baniaka jak ma snocho lub postawię większe akwarium

Edytowane przez dieter25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zaczynałem z morszczyzną miałem 200L i 2 pokolce (wiecznie się chowały w skałach i bały się panicznie każdego ruchu) teraz mam 3 w 450L i paradują przy przedniej szybie, xanthurum nawet z ręki próbuje jeść (chyba ją kiflu uczył- byczek też z niej ładny! :thumbup: ) krótko mówiąc muszą mieć przestrzeń wtedy czują się pewniej i mają gdzie ruszyć płetwą :welcome:

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może 100litrów to rzeczywiście przesada ale w 200-300L w 90% właścicieli zbiorników tego forum pływa conajmniej 1-2 pokolce :)

Zgłaszam się :thumbup:

A Salarias to niby mała rybka ? Równie ruchliwa i gabarytowo duża jak Pokolce.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zaczynałem z morszczyzną miałem 200L i 2 pokolce (wiecznie się chowały w skałach i bały się panicznie każdego ruchu)

A jak długo to trwało?

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie do końca łącznie jakieś 7-8 miesięcy (później się trochę "otrzaskały") ale bez szału wystarczy, że machnąłeś gwałtownie ręką i długa w skały, obecnie nawet jak czyścikiem śmigam to żółtek potrafi za nim gonić i ma przy tym niezłą zabawę :thumbsup:

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam, bo ja czegoś takiego u siebie nie obserwuję. Na ruchy przed akwa ryba praktycznie w ogóle nie reaguje, jedynie jak (oczywiście w razie potrzeby) grzebię w akwa :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie czaje jak niektórzy na forum miałem w 160 litrach hepatusa i spoko ,teraz mam 300 i dokupiłem drugiego pokolca. :welcome:

Urośnie za duży oddam go do takiego baniaka jak ma snocho lub postawię większe akwarium

dokladnie oto mi chodzilo ,,,

ja o hepatusie nie mysle ale rozmawialem z kolega ktory juz troszke morskie ma i powiedzial to samo ,,,

wez zebrasome ,,, rosnie wolno nawet bardzo ,,, u niego gdzie ona ma 450 litrow ,,, a zanim urosnie zmienisz i tak akwa ,, stad bylo moje zapytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.