Skocz do zawartości
adamoo

Ospa w tanku HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam tz moje ryby mają ostatnio kłopoty z ospą zaczeło się od tego że dość mocno obsypało mi Hepatusa wczoraj zerkam a to już trzy ryby mają kropki na płetwach wyłowienie ich nie wchodzi raczej w grę bo kto je złapie jak zobaczą tylko siatkę od razu ich nie ma baniak wygląda jak bez ryb próbowałem podawać rybkom pokarm na bazie czosnku Tchera A oraz kryla moczonego w czosnku niestety nie skuteczne dowiedziałęm sie od Kolegi ze jest bezpieczny środek firmu Kent o nazwie KENT RxP Parasite Treatment ponoć jest on bezpieczny i można go lać do ogólnego baniaka i tu Moje pytanie . Czy ktoś z Was stosował to lekarstwo w swoim tanku czy może jest jakiś inny dobry sposob na wyleczenie ryb za wszelkie porady będę Dźwięczny.

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ogolngo to bym raczej nie wlewal zadnych lekarstw bo leki w akwarystyce dzialaja generalnie malo wybiorczo i jest spora szansa ze wybije tez inna mikrofaune w zbiorniku.

W sumie najwazniejsza jest profilaktyka, przydalby sie jakis Labroides albo jakas inna Lysmata, w naturze ryby maja czyscicieli pod dostatkiem, czesto korzystaja z ich uslug i maja malo pasozytow skory.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak wiem o tym ale z tego co piszą na opakowaniu to jest to środek na naturalnych składnikach zresztą zobacz :

Środek leczniczy przeciw pasożytom

Przełom w leczeniu pasożytów u ryb morskich!

Potrójnie działający środek przeciw ichtioftiriozie ryb morskich oraz innym chorobom pasożytniczym;

Nie zawiera mieszaniny cukru i octu winnego, powodującego przejście kulorzęska (Ichtyophthirius multifilliis )

w formę przetrwalną;

W przeciwieństwie do sosu pieprzowego RxP pozwala na zwalczenie pasożytów w każstwie do sosu

Preparat o lekkiej, płynnej konsystencji. Nie jest zawiesisty, nie zanieczyszcza wody w akwarium;

Bardzo skuteczny, działa lepiej niż związki miedzi, nie pozostawiając szkodliwych jonów metali;

Zawiera tylko naturalne składniki;

Można stosować w akwarium z obsadą bezkręgową (przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności).

Konieczny jest wydajny system filtracji biologicznej,

np. złoże zraszane i dobrze wyregulowany odpieniacz. (Uwaga - pasożyty także należą do bezkręgowców.

Proszę uważnie przeczytać sposób użycia);

Nie zawiera miedzi i rakotwórczych barwników;

Nadaje się do stosowania w akwariach z rekinami, rajami i rybami bezłuskimi;

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak, ale jaki jest dokladnie sklad tego preparatu?

Niepokoja mnie dwa zdania:

"Można stosować w akwarium z obsadą bezkręgową (przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności)." - no wlasnie, jakich srodkow ostroznosci? Czyli jednak ryzyko istnieje....

i drugie: "Zawiera tylko naturalne składniki" - i to moze byc tez pulapka bo np. penicylina naturanie wystepuje u grzybkow Penicillinium a mimo to do baniaka bym jej nie dawal.

Ja nie twierdze ze to jest zly srodek ale juz sie naczytalem o srodkach ktore mialy dzialac wybiorczo na okreslone pasozyty (czy tez np. planarie) a potem okazywalo sie za padalo wszystko co bylo mniejsze niz 1 cm :) Koralle robil kiedys takie testy na preparatach dostepnych w handlu a im ufam.

ps. moja rodzina pochodzi ze Slawy i w kazde lato jestem tam przynajmniej weekend bo jestem w tych okolicach zakochany wiec moze kiedys wpadne obejrzec na zywo to piekne akwarium :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problema jak tylko będziesz to daj znać zapraszam

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ospę mojej Zebrasomy pomogła lampa UV, krewetki i wargatek. Nie wiem, który element. Może wszystkie razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kiedyś wlałem stop parasites ale saliferta i pomogło mogę go polecić bo nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dziś znajomy ze sklepu polecił mi podnieść temperaturę w tanku i moim zdaniem dość ryzykowną metodę a mianowicie 15 minutową kompiel ryb w słodkiej wodzie z RO

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś podnieść temperaturę ponad 30st.C (chyba 35)a tego nie przeżyją korale. Po drugie kąpiel krótkotrwała nie ma sensu ze względu na cykl rozmnażania pasożyta. Musi ich (tych kąpieli) być co najmniej kilka a ryby przenoszone najlepiej do świerzej wody. Nie widzę większego sensu w tych poradach. Aha, to nie może być woda RO tylko słodka o takim samym pH i twardości zbliżonej do słonej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

Na ospę mojej Zebrasomy pomogła lampa UV, krewetki i wargatek. Nie wiem, który element. Może wszystkie razem.

A co jeśli to akurat wargatek ma ospę? Nie nabijam się tylka mój akurat ma :) . Podłączyłam akwa do UVC, a teraz mam pytania: Na ile ta ospa jest podobna do ospy słodkowodnych ryb? Ile trwa jej cykl? I czy ktoś ma w ogóle jakieś informacje na jej temat? Bo jeśli to coś podobnego, to UV i czekać, a jeśli wywołuje ją jakieś inne cholerstwo z innym cyklem rozrodczym...to może nie być tak prosto, ja na razie czekam. Chemia to dla mnie ostateczność, fuj-nie lubię chemii.

pozdrówka

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Adamoo- na prawie wszystkich lekarstwach pisza, ze sa nieszkodliwe dla akwarium. To propaganda. Problem polega na tym czy warto zaryzykowac zycie akwarium dla tych ryb, czy odwrotnie. Moze by sie nic nie stalo gdybys podal jakis lek ale moze bedziesz musial zakladac akwa. od nowa. Zywa skale trzeba bedzie tez wymienic. Czyli- ostroznie!

Chyba najlepiej jest dodawac witaminy i sok z czosnku do pokarmu: zarcie rozmrozic, troche podsuszyc (sitko na papierowy recznik) i w pojemniku zalac sokiem z czosnku i pozostawic kilka godzin zeby naciagnelo. I nie wkladaj rak do akwa bez potrzeby. Nawet sie nie zblizaj bo to nowy stres. Nawet szyb bym nie czyscil!

Moze sie uda a moze i nie. Ale akwarium utrzymasz. Tylko przez nastepne 2 miesiace nie kupuj zadnych nowych ryb.

Cierpliwosci i powodzenia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.