cepelia Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 Mam pytanie odnośnie Salarias tzn czy ma w zwyczaju znikać bez śladu w akwarium na jakiś czas ?? Mam go bardzo krótko więc nie poznałem zwyczajów tej rybki. Dodam tylko że nie wyskoczył (ReefMax) a wczoraj obgryzał glony i nic nie wskazywało żeby był w złej kondycji. Parametry w stopce (niskie Ca choć nie wiem dlaczego w ciągu tygodnia poziom potrafi spaść o 40ppm ???? dolewam Acti Calcium) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 Prawdopodobnie znalazl swoja norke i tam posiedzi troche. Poczekaj az sie oswoi. Przytkasz nosa do szyby i zobaczysz taniec manitu... Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 No ale się zakamuflował... pytam bo zwłoki nie pływają a ryby nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 moj na noc siedzi w takiej malutkiej jaskini w jednej z wiekszych skal wiec i twoj pewnie sie gdzies schowal Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 Jeszcze jedno pytanie... przywiozłem razem z salariasem też Tripneustes gratilla. Oczywiście przekładałem go pod wodą, aklimatyzowałem go jakieś 2-3 godziny, od razu po wypuszczeniu z wora przyczepił się do skały i zaczął konsumpcje, niestety dzisiaj rano zauważyłem że w miejscu gdzie żerował w nocy a dokładniej pod miejscem gdzie żerował kilkanaście igieł. Dzisiaj nadal wcina i łazi powoli po skale. Nie jestem pewny czy w transporcie nie miał dostępu do powietrza gdyż sprzedawca zapakował go do wora w połowie wypełnionego wodą (choć ja zrobiłem wszystko aby się worek nie przewrócił). Wracając do pytania : wyżyje czy może być kiepsko ? Sorki za takie pytania ale nie miałem wcześniej żadnych zwierząt oprócz korali oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 kiedyś miałem i sam wyłaził tak po szkle,że część wystawała ponad taflę wody,myślę że będzie ok. Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 12 Maja 2012 jak zgubil to wyrosna mu nowe moj jezowiec tez czesto zwiedzal krawedzie akwarium i nic mu nie bylo Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 No niestety ... salarias zniknął na zawsze... dlaczego nie mam pojęcia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 Capelia, ja mam trzeciego Salariasa. Pierwsze dwa znikły tak jak Twój ale po bardzo długim czasie. Wdzięczna rybka, spróbuj jeszcze raz go kupić. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 tak też zrobię bo mi taki trawnik wyrósł że ktoś to musi zjeść... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 dopiero minal jeden dzien, poczekaj troche bo jak kupisz innego a ten sie znajdzie to jeden napewno zniknie Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 tak też zrobię bo mi taki trawnik wyrósł że ktoś to musi zjeść... No niekoniecznie będzie to jadł. Salarias skubie tylko glony jednokomórkowe, więc trawka może sobie być nadal mimo jego obecności. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 wyciągnąłem truchło z akwarium... a jest coś co zje trawnik ?? bo on rzeczywiście skubał tylko takie cieniutkie niteczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) prawdopodobna przyczyna zgonu...`wyciągnąłem go z tej dziury... prawdopodobnie udusił się jak jeżowiec zastawił otwór... Edytowane 13 Maja 2012 przez cepelia (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 Salarias, nie wyobrażam sobie akwarium bez tej rybki. Są i inne rybki z rodziny ślizgów. Warto, któregoś mieć. Co do zgonu... ciężko wyczuć, ale uważaj z tym podbijaniem Ca. Byc może za duze wstrząsy/wahania robisz podbijaniem, a to nie służy zwierzakom. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach