Skocz do zawartości
Marcin14

Ukwiał? Groźny?

Rekomendowane odpowiedzi

Ok 2 tygodni temu na piasku zauważyłem zwierzaka, wcześniej go nie widziałem. Zwierz gdy coś mi zagraża chowa się do piasku, ma "czułki" jak ukwiał, cienkie przeźroczyste z białą kulką na końcu każdego "czułka". Średnica "stopki" ok 4-5mm, długość czułków max 3 cm. Widziałem 2 razy jak pożąrł wężowidło o "mackach" długości ok 2,5cm. Gdy karmiłem koralowce dałem mu trochę, to był bardzo szybki, gdy tylko dotknąłem go wężykiem (karmię poprzez wężyk nałożony na strzykawkę, żebym nie musiał rąk moczyć) wszystkie czułki bardzo szybko się podniosły i zaczęły ciągnąć wężyk. Gdy pustelnik po nim przeszedł to się chował więc wiem, że pustelnikowi nic nie grozi. Zwierzak siedzi w akwarium w miejscu o najsłabszej cyrkulacji i w jednym z ciemnieszych miejsc baniaka. Teraz w sumie mam ich 3 szt. jeden duży i dwa małe, w tym jeden z małych jest na skale. Nie wiem jak zochowuje się w stosunku do innych koralowców bo nie sąsiadują z nimi (są daleko od koralowców). Stopa tego zwierzaka jest biała w brązowe plamki, w środku są kanaliki ale tylko kilka (są większe) i są rozmieszczone w takich samych odległościach od siebie i zajmują praawie całą powierzchnię stopy. Poniżej zdjęcie, zrobione w nocy gdy pierwszy raz go zauważyłem, nie umiem zrobić lepszego.

Chciałbym wiedzieć, czy go usunąć czy nie, ponieważ we wtorek jadę po wundermani i błazenki i nie chcę by się im coś później stało...

img237y.jpg

Edytowane przez Marcin14 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Pasuje mi to do opisu "ball anemone".

Mam takiego całkiem sporego, siedzi w jednym miejscu i chociaż mięsożerny to jeszcze niczego mi nie zjadł (chyba że jakieś kiełże szama i inne robactwo).

Te kulki na końcu polipów i ukrywanie się w ciemnych miejscach to znaki firmowe.

Jeśli się chowa gdy wystawisz go na mocne światło to chyba karaibski ball anemone, ale inne odmiany się nie chowają.

Ja go zostawiłem, jak podrośnie to może wyglądać bardzo dekoracyjnie. Mój był brązowy, a teraz jest w kolorowe łatki i wielkości ogórka.

https://www.google.com/search?q=ball+anemone&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=fflb&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=RYuvT-vnFYLIhAfcrcD0CA&biw=1366&bih=638&sei=sYuvT5BIjLKEB-7M3LIJ

Mogę się mylić bo nic nie widze na tym zdjęciu.

Edytowane przez kapitan (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że "ball anemone" ma inną strukturę "stopki", one tą stopkę (ze zdjęć) mają jak aiptasia, a to jest jak hmm... łodyga liścia od lotosa (ze słodkiego) i nie wygląda ta stopka na "galaretkę" tylko właśnie coś twardszego. chować się to nie chowie przy silnym świetle, ale jest w ciemniejszych miejscach baniaka i tam, gdzie mam najsłabszą cyrkulację. Podobne to jest trochę jeśli chodzi o "peruke" do Corynactis sp. 01 - ale znacznie mniej ma "macek" i białe kulki nie są tak idealnie okrągłe i na 100% nie jest to ten koralowiec bo corynactis sp.01 mam w baniaku i ma właśnie więcej macek, i stpka jest jak u aiptasii.

Zdjęcia nie umiem lepszego zrobić, jeszcze pokombinuję z aparatem trochę, to może coś zrobię, ale na białym piasku wiele nie widać. W tej chwili to coś się schowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dzisiaj fotki i ta wyszła najlepiej, myślę, że teraz komuś uda się rozpoznać co to za zwierz, chciał bym zaznaczyć, że ten zwierzak nie parzy xeni-po prostu ma focha, jutro pewnie będzie ładnie wachlowała.

img304q.jpg

Pozdrawiam,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt? Nikt nie wie co to jest? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.