grzeniu Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 Witam. Mam pytanie czy warto stosować ABC grotecha czyli pierwiastki śladowe jesli stosuje się Balinga czyli sól bez soli? czy ktos konkretnie sie zastanawiał. Bo są tez gro techa Ca+kh i nie wiem czy lać balinga czy jednak to Ca+kh -co jest droższe. Proszę o odpiedź wtajemniczonych. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 cenowa nie liczac zakupu sprzetu tylko eksploatacje najtaniej reaktor potem balling potem dlugo nic i cala reszta lanie abc przy soli bez soli ma sens bo zawiera jod i stront czego nie ma sbs Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 13 Maja 2012 Jest jeszcze opcja pelnego Balling Light z jodem, strontem i metalami ciezkimi. Ja od ok. miesiaca na tym jade i odstawilem ABC. Mysle, ze proporcje w recepturze Balling Light sa dosyc dobrze dobrane. Na pewno lepiej niz moje "na oko" . Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Micrus Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 Jest jeszcze opcja pelnego Balling Light z jodem, strontem i metalami ciezkimi. Ja od ok. miesiaca na tym jade i odstawilem ABC. Mysle, ze proporcje w recepturze Balling Light sa dosyc dobrze dobrane. Na pewno lepiej niz moje "na oko" . Gdzie zakupiłes taki zestaw ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 np. coś takiego do Ballinga http://erybka.pl/product-pol-276-Fauna-Marin-Ultra-Trace-B-3x250ml.html AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 Wygląda na to samo co ABC gro techa Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pol Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 i tak chyba jest tylko tansze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Z Grotechem jest problem ażeby dobrać odpowiednią dawkę dla swojego akwarium - ja tego nigdy nie potrafiłem zrobić.. Polecam jako dodatek do Met. Ballinga produkty Aquaforrestu: Componenty A B C STRONG. Są świetne, przynajmniej w moim akwarium sprawdzają się znakomicie. Wlewasz je po prostu do odpowiednich płynów Ballinga i zapodajesz razem. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 O to ciekawe rozwiązanie wystarczy 3 pompy a nie 6. Ale wracając do sensu to moze ta sól bez soli z aquaforesu jest wybrakowana i trzeba zapodawać jeszcze te pierwiastki śladowe. Choć z drugiej strony to jesli gro tech A B C nie mogą być w jednej butelce to jak je można zmiescic w soli bez soli. Coś nie rozumiem w aquaforesie 2 składnik są dodawane do jednego roztworu to czy to zmniejsza ich czas przydatności, skoro kupuje się je w osobnych? Czy to wina stężenia? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2012 dlatego są osobno gdyż nie powinne być przy takim stężniu mieszane metale ciężkie ze strontem ,widzę że wciąż na forum nie rozumiemy po co jest sól bez soli stosowana przy metodzie ballinga ,jest po to aby NaCl powstałe w reakcji k.węglanu sodu z chlorkiem wapnia było uzupełniane wszystkimi minerałami które znajdują się w wodzie morskiej inaczej to tak jakbyśmy solą kuchenną podnosili zasolenie w zbiorniku .Natomiast ABC to są te pierwiastki które są przez korale pobierane w czasie ich budowy i powinne być uzupełniane tak jak magnez czy wapń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach