Skocz do zawartości
AdamB

Pudelko przelewowe zapowietrza sie. Jak ??

Rekomendowane odpowiedzi

To w pudełku zoztaje woda na takim poziomie aby nie obnizyło się na tyle żeby mogło się zapowietrzyć i po ponownym włączeniu prądu woda zostaje uzupełniona z akwa jak pompa zaczyna podnosić poziom wody w akwarium i bez problemu dziala dalej...bynajmniej ja tak mam i brak prądu nie ma wpływu na zapowietrzenie czy też wadliwe działanie pudełka.

Wszystko OK, mi chodzi o to co napisał Facta, mianowicie o ten węzyk sprowadzony do sumpa ;)

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej za zaworkiem przeciwzwrotnym dać jakiś zaworek regulujący i przykręcić przepływ wody ale tak aby bąbelki były wyprowadzane dalej z pudełka. Wydłuży to czas działania bez prądu bez zapowietrzenia. Ja osobiście czasami mam tak jak podałem teraz, jeżeli jednak braknie prądu na dłuższy okres czasu pudełko jak wcześniej napisałem zapowietrzy się, ale tylko około 5mm od góry , tak się utrzymuje cały czas (przepływ dalej jest taki sam) i jak mi się nie chce to nie odpowietrzam.

Gdy jest duży przepływ wody z wężyka - braknie prądu - pudełko zapowietrzy się - pompa znowu zacznie działać to zacznie nam siorbać, a to dlatego że wcześniej przelewała nam się woda spływem i z wężyka a później tylko sam spływ.

Unikniemy tego właśnie zmieniając przepływ na wężyku bo będzie nam to kompensowała rewizja (jeżeli ją mamy).

Trzeba trochę pokombinować ale to są uroki naszych akwari z sumpem po to je mamy bo chyba nie do oglądania :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mała wydajność pompy obiegowej w stosunku do przepustowości maxymalnej pudełka.

ps. połowa albo i więcej postów w tym temacie to zwykłe ...bajki.

Edytowane przez robi (wyświetl historię edycji)

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiej marki jest najlepsze pudełko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mała wydajność pompy obiegowej w stosunku do przepustowości maxymalnej pudełka.

ps. połowa albo i więcej postów w tym temacie to zwykłe ...bajki.

sory, ale bajką to jest właśnie to co napisałeś i nie wiele to ma do zapowietrzenia pudełka,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:thumbsup:

sory, ale bajką to jest właśnie to co napisałeś i nie wiele to ma do zapowietrzenia pudełka,

:thumbsup: myśl co chcesz,masz do tego prawo :harhar: jeśli przepływ wody będzie za wolny w pudełku to porywane bąbelki powietrza nawet te "mini" nie zostaną pociągnięte w dół tylko zastaną na górze przelewu i z czasem będzie ich coraz więcej aż sie zapowietrzy przelew :welcome:

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim pudelku diy do wężyka podlączylem pompe z zwężką żeby zasysala powietrze i sobie pompuje w sumpie i chocby nawet du pudelka dostala sie duza ilosc powietrza to i tak w pare sekund jest wessane.

108l z panelem+HQI 70w 13000k Aqua medic + Ati Actinic 20 000k 24w +9kg LR+LS Odpieniacz-DIY 1200l/h+jvp-101 3000l/h +obieg-600l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

:thumbsup:

:thumbsup: myśl co chcesz,masz do tego prawo :harhar: jeśli przepływ wody będzie za wolny w pudełku to porywane bąbelki powietrza nawet te "mini" nie zostaną pociągnięte w dół tylko zastaną na górze przelewu i z czasem będzie ich coraz więcej aż sie zapowietrzy przelew :welcome:

U mnie jest pompa 2300l/h a pudełko ma niby przepustowość 3000l/h, ale fakt, że nie mierzyłem ile ta pompa ma faktycznie tam gdzie woda wpada do akwarium.

Trop wart sprawdzenia, w poprzednim pudełku nie miałem ani bąbelka w rurce bo był tam ostry prąd wody, a w tym Blau woda płynie powoli (jest dość szerokie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale kolega napisał że ...dobrze wykonane...pudełko nie ma prawa zawiść, Ty zaś piszesz że ma?? zgodzę się z Twoją opinią że ...niestaty ma prawo zawieść... ale właśnie to które jest źle wykonane, albo z winy ludzia.

Jesli jesteś pewny swojego pudełka to dokonaj "testu 14 dni". Polega on na tym ,że z uśmiechem na ustach opuszczasz dom na 2 tygodnie będąc pewnym technologii jaką zastoswałeś. Co by się miało nie dziać niech się stanie!

Uściślę to co napisałem w dwóch poprzednich postach. Pewne rozwiązania mają wpływ na większą niezawodność pudełka przelewowego jako rozwiązania pewnego problemu. Nie mniej sama idea pudełka przelewowego bez względu na kształt i wielkość a nawet kolor :yes jest obarczona pewną wadą. Wady mogą być bardziej lub mniej wadliwe to zależy jak sobie z nimi poradzimy? Sama idea przelewu powoduje, że w jego części panuje nienaturalne podciśnienie. Co ważne da się je całkiem dokładne policzyć! Bez zapewnienia tego warunku układ nie będzie poprawnie funkcjonował. A wiadomo, że musi w sytuacjach nieprzewidzianych np. pewien "mieszkaniec" akwarium wybierze się na spacer w obszary do tego nieprzewidziane. Czyli ty na wczasy do Hurgady, a on co gorszy! Do pudełka :thumbsup:! Co będzie jak padnie spory zwierzak, zyska dodatnią pływalność na skutek rozkładu i "uda się" w kierunku grzebienia? Skoro "nie siorbanie z pudełkiem" zależy od dokładnie dobranego przepływu to znaczy, że w tak żywej przestrzeni, dokładny dobór przepływu, jaką jest akwarium po prostu nie zda egzaminu gdyż ten potrafi się z czesem zmieniać. Sprawę dłuższego wyłączenia energii elektrycznej pominę.

Wszystkie to dotyczy przypadku gdy "nie kiblujemy" przed szybą akwarium i sumpa czekając na katastrofę lecz żyjemy życiem wolnego człowieka, któremu akwarium ma umilać czas a nie dostaczać trosk.

Wynika z tego, że nie ma problemu jeśli nawet wymodzimy sobie szerokie pudełko o dużym prześwicie łącznika. Po prostu musimy zadbać by w sposób samoistny i to bez względu na okoliczności w łączniku pudełka panowało aktywnie i niezawodnie generowane podciśnienie. A jak to zrobimy to już oddzielna sprawa. Czyli dobrze wykonane to nie takie dobrze sklejone, ale to też, lecz takie, w którym w łączniku będą zawsze generowane odpowiednie warunki. I z tym się zgodzę.

I żeby nie było, że "zjechałem" ukochane pudełka. Wszystko jest dla mądrych ludzi: alkohol, pudełka przelewowe, drażnienie teściowej,... :thumbup: . Nie mniej trzeba z grubsza wiedzieć jakie są warunki konieczne by źle nie skończyć.

Edytowane przez Ritter (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Blau 3000 i ten sam problem. A kupiłem je po to żeby spokojnie pojechać na wakacje...

Skończyło się na tym, że na czas wyjazdu odłączyłem obieg i sumpa.

Albo ten zaworek na szczycie jest jednak nieszczelny na wejściu wężyka (lipnie się to prezentuje ze strony wizualnej) albo łapie pęcherzyki z wody.

Raz na jakieś 10-14 dni muszę odessać powietrze. Niestety do powodzi raz już doszło.

Może kiedyś wykręcę i zakleję dziurkę po zaworku i zobaczę wtedy.

Wcześniej miałem pudełko DIY w którym użyłem przeźroczystej rury w kształcie "U" i się nie zapowietrzało.

To już drugi i ostatni raz zawiodłem się na Blau (wcześniej padła mi ich auto-dolewka, zaledwie po pół roku, a że zgubiłem paragon... musiałem zamówić Tunze).

Koleś w sklepie oferował mi pudełko Tunze ale uparłem się przy Blau... ciekawe czy ono się zapowietrza?

Na następny wyjazd podłączę pompę obiegową do dolewki Aqua-Trend i dam czujnik do akwarium, jak pudełko padnie to dolewka wyłączy obieg. :rambo:

Blau 3000 zaworek na szczycie źle osadzony! na początku myślałem ze puszcza przez wężyk.

A co do dolewki Blau to od początku miałem z nią problemy , wylądowała pod butem TA FIRMA MOIM ZDANIEM KATASTROFA!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.