Andretti Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) Thilafushi - World Largest Trash Island / Maldives : 1. materiał BBC : http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-18073917 2. filmik na youtube : Edytowane 20 Maja 2012 przez Andretti (wyświetl historię edycji) Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Ta, smutna rzeczywistość. Indie jak pokazują to też tylko Tadż Mahal, słonie i kolorowo ubrane kobiety a na slumsach życie toczy się w brudzie i ubóstwie. Szukać daleko nie musze. Pod blokiem ładne krzaczki, lśniąc Lexus sąsiada, pozamiatany chodnik a za garażami dzikie składowisko. Takie kraje jak Malediwy czy Indie przyjmują śmieci od bogatszych kraji, oczywiście za grube miliony $. W Meksyku niedawno spalono 7 milionów zużytych opon. Niewyobrażalna powierzchnia zajęta przez samą gume. A ten dym, szkoda gadać. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 dlatego śmieszą mnie te wszystkie unijne dyrektywy... tutaj nie wolno nic, a np. w Chinach, skąd się kupuje wszystko można... więc to taki kozi róg, zabawa w środki, licencje, koncesje, ograniczenia... a możni świata mają to w d*pie co się dzieje... liczy się bilans zysków i strat i nic wiecej. Tak samo jak my jeździmy w dzikie zakątki, nie śmiećmy, te rzeczy na takiej wyspie jak Bali nie wyparują same, musimy je brać ze sobą skąd je przywieźliśmy. Nikt od nas lepiej nie zadba o nasze otoczenie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Nie wiem czy ktoś to zauważył, ale, przynajmniej na Karaibach, widziałem w kilku miejscach, w okolicach rafy, rurę prowadzącą do pobliskiego hotelu z której coś się wydobywało. Czyżby kierownictwo dbało o nawożenie rafy fosforany i oszczędzało na kanalizacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 no a niby gdzie ma iść ta rura? Przeciez to wyspa Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 no a niby gdzie ma iść ta rura? Przeciez to wyspa Zwykle trochę większa niż na Malediwach... oczyszczalnia by się zmieściła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 no w dziwnym swiecie zyjemy. Jesli nie ma nakazu, to inwestorzy patrzą krótkofalowo... wyspa ma swe jasne i ciemne strony Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 Nie trzeba daleko szukać, rozejrzyjcie się po ośrodkach wypoczynkowych nad jeziorami, 99% wali kanalizę do jeziora... Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hawok Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 Aż żal patrzeć...masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 23 Maja 2012 dlatego śmieszą mnie te wszystkie unijne dyrektywy... A mnie śmieszą ci co chcieli do uni, od samego początku było wiadome ze wszystkie dyrektywy to po to by brać pieniądze a tym mniej kumatym wyprali mózgi z resztek rozumu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 23 Maja 2012 e nie ma co obracac kota ogonem zyjemy w Europie i nie wyobrazam sobie dzisiaj handlu miedzynarodowego jako firma w kraju niebędącego w Unii także nie ma co bajerzyć o Unii (jest jaka jest)... mam nadzieje, ze po raz kolejny nie rozpeta sie polityczna rozróba tutaj, bo tego nie "zniese" Pozdro! Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 23 Maja 2012 (edytowane) A mnie śmieszą ci co chcieli do uni akurat uważam że bez Unii to nasza emisja choćby dwutlenku węgla do atmosfery byłaby kilkukrotnie wyższa...a naszym "politykom" uchwalenie stosownych ustaw w tym tymacie zajęłoby pewnie kilka dekad...tak dostali gotowce na tacy. Pamiętam jak w czasach "przed Unią" dymiły kominy fabryk czy kopalń, ile było oczyszczalni ścieków a ile dzikich wysypisk śmieci, jaka jakość wód oraz że nie istniało coś takiego jak rekultywacja terenów poprzemysłowych. A przejeżdzając koło koksownii człowiek nie mógł normalnie oddychać... Co do Unii, w przypadku Polski jestem zdecydowanym "Euro-Entuzjastą" bo niestety bez niej nasz rząd sobie totalnie nie poradzi, owszem można żyć bez Unii gdy się jest np. Szwajcarią . ale popieram nie mówmy o polityce...<żygi> Edytowane 23 Maja 2012 przez Andretti (wyświetl historię edycji) Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach