Skocz do zawartości
Darek S

Czy da sie tak podlaczyc 2x24 T5 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko:

Czy kupujac statecznik 2x24w T5 - mozna podlaczyc jedna lampe pod jeden zegar a druga pod inny zegar. Inaczej biorac: Cały statecznik byłby na jednym zegarze i lampa swieciłaby np od 8-20 ale tylko jedna świetlówka a drugą wczepiłbym w przekażnik tez sterowany innym zegarem, by druga swietlowka swiecila np od 10-18. Dwa w jednym. Bo jedna swietlowka uzupelnialaby aktynike a druga wspomagala lampe HQI a ta siweci krocej niz aktyniczne

O tak:

95-przek.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Witam Cię. Jeżeli jest jednoobwodowy do se ne da. Proponowałbym statecznik dwuobwodowy. Wtedy włączsz sobie świetlówkę, którą chcesz. Wtedy jeden obwód do jednego zegara a drugi obwód do drugiego zegara. I świeci albo jedna albo druga albo obie naraz. POZDRO

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72414488

Ten jest akurat do T8 ale pogadaj z gościem czy ma takie T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz zapytałem - czekam na odpowiedź

Na schemacie przedstawiłem jednoobwodowy (?)- czy to znaczy ze jak np przepali sie jedna świetlówka lub jej zwyczajnie nie będzie to ta druga też się nie będzie świeciła ??

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

DOKŁADNIE!!!!!!!!!! Jak podłączysz tylko jedną świetlówkę to nie bedzie świecić :) POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Nie przedstawiłeś jednoobwodowego ale się domyśliłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Nie wiem. Ale wyślij do nich meila. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Jak wy chcecie jakies łacznik dać już po stateczniku ??

Jak tak to odradzam Prąd rozruchowy w takim układzie to jakieś 20-45 A a to nie jest mało po jakimś czasie (bardzo szybko) będzie do wymiany taki łącznik , spali się doszczętki i bedzie jeszcze nieszczęscie

Chyba że chcesz zstosować 2 osobne stateczniki to wtedy tak ale jak jeden jest statecznik to moze być tylko i wyłącznie zapalane światło na 2 swietlówkach

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariusz Szramek :

TYNIO.......PRZECIEŻ NAPISAŁEM "DWUOBWODOWY". Nie wiem co co Ci chodzi. Dwuobwodowy to taki w którym możesz właczać jedną albo dwie świetlówki.

DOKŁADNIE TAKI http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72414488

Nie wiem o co Ci chodzi z tym łącznikiem.....

Zobacz na priva

W opisie na allegro jest to napisane ale tak bardziej tajemniczo.

By zapalać osobno każde światło musza być (teoretycznie) 2 stateczniki

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

DWUOBWODOWY oznacza, że statecznik posiada dwa niezależnie od siebie działające odwody, dzięki czemu może być zasilana pierwsza lub druga świetlówka albo obie jednocześnie

ON MA W SOBIE "TEORETYCZNIE" DWA STATECZNIKI TYNIO

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariusz Szramek :

DWUOBWODOWY oznacza, że statecznik posiada dwa niezależnie od siebie działające odwody, dzięki czemu może być zasilana pierwsza lub druga świetlówka albo obie jednocześnie

ON MA W SOBIE "TEORETYCZNIE" DWA STATECZNIKI TYNIO

POZDRO

To nawet nie, że ma teoretycznie 2 startery, ale ma 2 osobne obwody (prawie jak dwa startery)

Napisze to najprościej jak sie da (nie jestem nigdy dobry w tłumaczeniu)

Mamy starte na 2 świetlówki (2 obwodowy) oraz 2 świetlówki i tylko jeden przewód zasilający

A do 2 starterów idą 2 przewody zasilające prawda ??

w tym jednym starterze dla 2 świetlówek możesz zastosować tylko jeden wyłącznik (na przewodzie zasilającym)

Stosując drugi wyłącznik musisz go zastosować już w obwodzie po starterze (zgadza sie ?? )

Każda świetlówka MUSI mieć bardzo silny impuls by zaświecił luminofor zwykłe napięcie i prąd nie jest w stanie tego zrobić. (zrobi to ale będzie to chwila i pewnie też trzeba będzie wymienić bezpiecznik

Statecznik powoduje, że w chwili załączania świetlówki jest prąd wartości około 20A do nawet 45A

(całe mieszkanie jest zabezpieczone wkładką topikową (potocznie nazywana bezpiecznikiem) 35A )

czyli przez dosłownie chwile idzie taki prąd, jaki masz w całym mieszkaniu przez zwykły włącznik, który jest przystosowany do 10A

Oczywiście taki układ bedzie działać, ale wyłącznik może szybko paść lub może stać sie nieszczęście.

Ja bym nie chciał byc potraktowany takim prądem wyjściowym (chwilowym ) ze statecznika takiego

A i jeszcze zapomniałem dodać ze ten statecznik z linka do allegro to jest do świetlówek T8 a nie T5

Tynio

Pozdrawiam

PS

Jak jeszcze bedzie coś niejasne to pisz - będe w stanie wyjaśnić to napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze jak czytam o tym natezeniu to sie boje czy nie za cienkie kable dalem.... 0,8 mm nie pleciony tylko zwykly, ja nie wiem czy on jest do 25A przewidziany....

Ale jakos swieci :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.