Skocz do zawartości
morswin

Agresywny pterapogon kauderni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem jednego pterapogona pływał już sobie dłuższy czas i trochę podrósł. Wczoraj kupiłem 2 nowe sztuki mniejsze od mojego po wpuszczeniu zbiły się zaraz w stadko i pływały razem. Dzisiaj po zapaleniu światła 2 nowe sztuki zagonione w róg pod skałami gdy próbowały wypłynąć na chwile ten stary zaraz je zaganiał do dziury. Teraz udało mi się złapać dużego i wsadziłem go do kotnika. Dwu tygodniowy karcer coś pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo z nomatoperą. Największa terroryzuje najmniejszą. Na szczęście póki co ją tylko gania ale muszę pomyśleć o jakimś rozwiązaniu. Albo odłowie najmniejszego albo największego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apogony w stosuku do siebie są mocmo agresywne i jeśli nie dobierze się para to wiekszy, silniejszy zagania słabszego, a jeśli będzie para to trzeci ma mocno przerabane.

Mam z 1200litrach dwie pary i mocno bronią swoiego terytorium, w 220litrach mam około 20sztuk cztero miesięczych i już widze dość mocną agresje między nimi.

Oddaj lub sprzedaj wiekszego a mniejsze zostaw i jak bedzie para to super.

Edytowane przez Robert K (wyświetl historię edycji)

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest tak że tylko największy gania najmniejszego. Trochę utrudnia sprawę brak opisanego dymorfizmu płciowego - choć gdzieś czytałem że samce mają fioletowe wargi. u mnie wszystkie tak mają:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest stadko małych to 5-6 miesięczne juz zaczynaja pływać w parach wiec tu problemu nie ma a przy dorosłych to róznie ludzie rozpoznają płeć, mi się udaje ale jakos nie umiem wytłumaczyć co i jak i nawet jak pokazuje znajomym to sie dziwnie na mnie patrzą i przytakują jak kazał lekarz.

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest szansa że nowe się dobiorą bo pływają i trzymają się razem a większego trzeba będzie się pozbyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej.

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh chyba się jednak nie dogadają teraz średni pokazuje rogi jak nie czuje siły największego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze tez mi sie trafił bandyta,w sklepie wszystkie pływały razem,a po 3 dniach w domu pokazał agresję,i gania dwa pozostałe i teraz nie wiem co zrobic czy ganiajacym jest samiec bo jest większy czy po prostu to robi bo jest wiekszy po prostu.Jak z tej trojki dobrać parę?Próbować łapać dużego i dwa mniejsze sie sparuja czy złapać najmniejszego i duży z mniejszym sie sparuja?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.