Skocz do zawartości
kozik

Zapiski błękitnej skały v.2

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie mam w planach wymianę szkła na nieco większe. To "nieco" jest podyktowane ograniczonym miejscem w salonie. Otóż szafka na której stoi obecny zbiornik TEN ZBIORNIK ma wymiary 40x40cm. i w tej chwili jej blat nie jest do końca zagospodarowany. Zamierzam więc przenieść się z 30x30x30 na akwarium o wymiarach 40x33x50 (długość, szerokość, wysokość). Dlaczego szerokość tylko 33cm? Za akwarium potrzebne jest miejsce na kaskadę Aquaela. Nie wiem natomiast czy dobrym rozwiązaniem będzie przedłużenie wysokości zbiornika do 50cm. Oświetleniem się nie martwię, ponieważ zamówiłem już lampę LED 120W - na szczęście z pełną regulacją natężenia poszczególnych barw. Doradźcie mi proszę.

Chodziło mi też po głowie inne rozwiązanie - zamówienie zbiornika o szerokości 40 a nie 33cm, ale za to z wklejonym panelem w zamian za obecną kaskadę. Nie wiem jednak jak ten panel miałby wyglądać i jak funkcjonować. Pewnie byłby też za wąski aby można było tam coś upchnąć. Mógłbym go poszerzyć jeszcze o jakieś 7cm, ale wtedy wisiałby poza blatem (lub na blat szafki musiałbym położyć szerszą płytę, która by ten blat powiększała). Mam jednak nadzieję że wybijecie mi panel z głowy i będę mógł pozostać przy kaskadzie, a w przyszłości może wrzucę takie cacko - Tunze 9004.

Radźcie 0what.gif

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś żeby zrobić szkło o wymiarach jak szafka i odsunąć meble kilka cm od ściany tak żeby kaskada się zmieściła?

Odpieniacz fajny - podobny z wyglądu do mojego Slimskim nano

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś żeby zrobić szkło o wymiarach jak szafka i odsunąć meble kilka cm od ściany tak żeby kaskada się zmieściła?

Niestety, jest już odsunięta dość mocno, ale rzeczywiście 1cm sobie dodam.

Będę dzisiaj zamawiał szkło. Na co powinienem zwrócić uwagę wykonawcy? Wiem że spoiny mają być płaskie i mieć trójkątny przekrój. Poproszę też o wklejenie cienkich pasków szkła tuż pod krawędzią bocznych szyb - będzie się na nich opierała szyba nakrywowa (ta musi być węższa niż akwarium - wylot kaskady i wiatraki). O czymś zapomniałem? Jak macie rozwiązane szyby nakrywowe - mają jakieś uchwyty?

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyby nakrywowe ja mam położone na taki gumowych stopkach z OBI, takie wiesz, pod meble co się daje. Uchwyty to kawałki szkła, paski 10x3cm. Zamów sobie podwójną szybe nakrywową, znaczy złożoną z dwóch części. Po co do karmienia cały zbiornik otwierać.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamów sobie podwójną szybe nakrywową, znaczy złożoną z dwóch części. Po co do karmienia cały zbiornik otwierać.

Planuję na tylniej szybie zamontować witarak taki jak ten:

C-fakepath-tmb-fan2.JPG

Pod nim, pomiędzy nóżkami będzie wylot kaskady. Warto więc aby przy przedniej szybie była jakaś szczelina pomiędzy szybą nakrywową a przednią tak, aby podmuch z wentylatora miał ujście. Szyba nakrywowa będzie jakieś 10cm od tylniej szyby (wylot kaskady) i będzie się kończyła 5 cm od przedniej. Tak więc podwójna szyba to świetny pomysł, ale u mnie chyba jedna wystarczy - jako że szerokość całego akwarium to zaledwie 34cm, szyba będzie miała wymiary 40x19cm. Dobrze kombinuję?

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech ktoś z Was, bardziej doświadczonych, przejrzy proszę jeszcze raz moje plany odnośnie zbiornika. Za chwilę chciałbym złożyć zamówienie na akwarium. Mam nadzieję że o niczym ważnym nie zapomniałem.

Edytowane przez kozik (wyświetl historię edycji)

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do twoich planów to ja bym zrobił większe, jeżeli zależy ci na kostce to ładnie będzie się prezentowała taka 60x60. Co do twoich wymiarów to 33 cm szerokości to za bardzo nie będziesz miał popisu do ustawienia skały - mała głębia.

Jak już stawiasz większe to pomyśl o nowej szafce - większym baniaczku ( nie musi być od razu ocean ), ale większym. Może i jakiś sump by się znalazł. Wstrzymaj się jeszcze z tym zamawianiem, przemyśl to jeszcze ze dwa razy.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja nie sprzyja powiększeniu litrażu - ten zbiornik będzie w niewielkim salonie, więc zmuszony jestem wykorzystać istniejący zestaw meblowy. W pokoju obok jest 300l roślinniak, więc domownicy nie przełkną kolejnego. Jedyna możliwa zmiana możliwa jest w ramach miejsca zajętego przez dotychczasową trzydziestkę:

img9712y.jpg

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kasuj rośliniaka...!!!!!!! Startuj z 300'etką

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zrób sobie małą kostkę słodką np z krewetkami i zamiast tej 300 morskie ? Tak jak napisał Warszawiak. Z czasem sam zobaczysz że będzie coraz mniej czasu na zajmowanie się obydwoma akwariami - morskie pochłania zdecydowanie dużo więcej czasu.

O widzę że krewetkarium już masz - to tylko je powiększyć do tych 30.

Edytowane przez Yarcio (wyświetl historię edycji)

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie poszło zamówienie razem z prostą wizualizacją:

akwariumk.jpg

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.