Skocz do zawartości
-dominik-

Przyjmę lub odkupię proste w hodowli koralowce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem akwarystą słodkowodnym, zajmuję się tym od drugiego roku życia.

Ostatnio zainteresowała mnie akwarystyka morska, więc postanowiłem też spróbować.

Jeżeli ktos posiadał by koralowce lub inne zwierzątka proste w hodowli na zbyciu chętnie je przyjmę lub odkupię( z braku funduszy, za niedużą cenę)

Z góry dziękuję i pozdrawiam:

Dominik

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sledzik

a masz juz akwarium, skale,sol oswietlenie i te mase innych gratow ze wolasz o zycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ma już akwarium ?

pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz juz akwarium, skale,sol oswietlenie i te mase innych gratow ze wolasz o zycie?

Będę miał to wszystko gotowe za tydzień lub dwa.

Myślałem że zanim Ktoś zainteresuje moim tematem minie troche czasu, więc zamieściłem go wcześniej.

Pozdrawiam:

Dominik T.

Edytowane przez -dominik- (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ma już akwarium ?

Akwaria mam trzy 30l(kotnik),70l i 120l

Pozdrawiam

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za offtop ale jaka żarówka jest dla korali i rybek najlepsza?

Z góry dziękuje:

Dominik T.

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Przepraszam za offtop ale jaka żarówka jest dla korali i rybek najlepsza?

Z góry dziękuje:

Dominik T.

myślę że już po temacie :wallbash:

kolega - dział nowicjuszy i :book: i jeszcze raz :book: - potem akwarium - ok :thumbup:

AnT :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej niebieska, ale zolta tez bedzie ok ;-)

Ps.

Ant - wyprzedziles mnie,

Edytowane przez Snakecharner (wyświetl historię edycji)

430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012

600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik zanim wlozysz korale minie pare ladnych tygodni. Czytaj i jeszcze raz czytaj. Kazdy z nas to przechodzil.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie wiesz, nic nie masz skomletowane, a już chcesz korale i najlepiej za darmo - żal....

zacznij czytac i zdobywać wiedzę bo inaczej wylejesz pieniądze w kibel...

PozdrT

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek popytaj ludzi czy odda ci ktoś wodę z podmianki to na początek o ile masz baniak i sumpa i odpieniek i cyrkulatory i grzałke i lampę i trochę testów i popytaj o żywą skałę potem to wszystko połącz i zacznij powoli kompletować reszte sól na podmianki itd pzdr :welcome:

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zalejesz akwarium i zrobisz jakis dziennik to na pewno sie cos znajdze bo w wawie nas sporo, ja ci dam troche szczepek makroglonow jak juz minie z 2tyg od zalania

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba powinno być w targowisku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy odpieniacz jest koniecznie potrzebny do założenia akwarium 75l?

Każda rada jest dla mnie cenna bo jestem zupełnie "zielony".

Pozdrawiam:

Dominik T.

Edytowane przez -dominik- (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział dla nowicjuszy czytać czytać czytać popo.gif

pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś zupełnie zielony to nie wiem jak masz zamiar założyć akwarium morskie ?! Ja czytam już grubo ponad rok i jeszcze wszystkiego nie wiem. Zapraszam do działu dla początkujących bo zadajesz podstawowe pytania , na które odpowiedzi znajdziesz w podstawach.

Pozdrawiam

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Może któryś z Panów/Pani mógłby mi podpowiedzieć, jakie zwierzątka można trzymać w akwarium 70l?

Pozdrawiam:

Dominik T.

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki, krabiki, slimaki... Sa tez rozne malutkie rybki, ktore beda sie niezle w takim zbiorniczku czuly. Musisz tylko zadbac o odpowiednie parametry wody a tym sie dowiesz, czytajac to forum. Postaraj sie zabrac do tego powaznie. Czlowiek juz taki jest, ze mniej dba o zwierzeta, ktore otrzymal "za darmo" bo z ich strata nie czuje finansowej straty i do tego ma w swiadomosci, ze nastepny "zestaw" zwierzat tez ktos sprezentuje. W Warszawie masz duzo doswiadczonych forumowiczow. Moze wejdz z ktoryms z nich w kontakt, zeby Ci troche rozjasnil co i jak, co wcale nie zwalnia od zdobywania wiedzy samemu.

Musisz wiedziec, ze akwarium slonowodne uczy pokory i cierpliwosci. Niektorzy, po uporzydkowaniu parametrow wody, czekaja miesiacami na wstawienie pierwszych korali, a rybki czesto jeszcze pozniej. Ty chcialbys miec wczesniej korale niz zbiornik ? Takie ogloszenie mowi nam, ze jeszcze nie ma zadnych podstaw, aby Cie (poza "dobrymi radami") czymkolwiek wspomoc. Wszyscy zauwazyli, ze to tez zrozumiales, dlatego serdecznie witamy i zapraszamy do lektory "Dzialu dla poczatkujacych". Za miesiac bedziesz juz z wiedza znacznie dalej, takze czekamy. :welcome:

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o koralowce to wejdź sobie na stronę http://pl.reeflex.net/ i tam po prawej stronie w menu masz koralowce i przy opisie każdego masz podany baniak w jakim można go trzymać. Pamiętaj jednak że przy koralowcach zdecydowanie ważniejsze jest światło i parametry wody niż wielkość akwa.

Jeśli pytasz o ryby to tutaj http://fishselector.esaia.net/ masz stronkę z kalkulatorem ( wpisujesz wymiary baniaka i już masz :) )

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Może któryś z Panów/Pani mógłby mi podpowiedzieć, jakie zwierzątka można trzymać w akwarium 70l?

Pozdrawiam:

Dominik T.

wszystko od krewetki po wieloryba , no sorki z wielorybem przegiąłem ale z twoim aktualnym poziomem wiedzy niestety problemem będzie nie co można chować tylko jak długo pożyje , obstawiam do aklimatyzacji a potem wieczna rafa może warto się zastanowić czy zaczynać skoro już teraz nie chce ci się szukac info co jest potrzebne do założenia solniczki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sądzę że niepotrzebnie juz podbijacie temat. Jeśli chłopak miał coś zrozumieć to już zrozumiał. Jeśli nie zrozumiał to i 100 następnych postów mówiących w kółko o tym samym mu nie pomoże.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś ma na sprzedaż żywy mysis lub artemię ?

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.