Skocz do zawartości
Marcin14

Obsada 112L z ocellarisami (parka)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jaką obsadę proponujecie do baniaka 112L (80x35x40h) (w obiegu jest szczepkarium i w sumie jest ok 125l netto).

W baniaku mam 2 ocellarisy, czerwonego pustelnika, rozgwiazdę piaskową, tectusy (2 dorosłe + masa młodych), krewetkę bogessi i też jakaś aiptazjojadalna (jeszcze niezidentyfikowałem).

Ogólnie myślałem o mandarynie, bardzo mi się podoba jednak nie wiem czy "nadaje" się do mojego baniaka, jedni mówią, że jest za mały litraż, inni nie, więc nie wiem.

Co możecie z ryb mi zaproponować?

Link do mojego baniaka.

Pozdrawiam,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, coś niekonfliktowego i niedużego np.:

- Pterpogon kauderni

- Pictichromis paccagnellae

- Pseudocheilinus hexataenia

- Salariasa ( ale małego ! )

- Chromis virdis

Mandaryna mógłbyś włożyć, zbiornik dosyć długo już stoi u Ciebie.

Może jakąś babke przesiewaczke zamiast tego.

Kombinacji jest wiele chociaż miejsca nie za dużo. A co by było jakbyś skupił się na obsadzie nie rybnej ? Np.: krab karaibski, dekorator, kilka gatunków krewetek a parka ocellarisów miałaby spokój i przytulne mieszkanko :)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt wielu ryb nie chcę, chciał bym jeszcze coś, co by trochę pośmigało po baniaku. Błazenki mam na razie 7 dni i jeszcze nie za bardzo chcą pływać po całym baniaku, zazwyczaj siedzą w jednym miejscu. Chciałem coś, co by trochę popływało po baniaku, trochę ruchu wprowadziło. O mandarynie myślałem bo mam wirki, nie wiele bo odsysam ale są.

Z tych wszystkich przez Cb wymienionych najbardziej odpowiadała by mi Pseudocheilinus hexataenia bo zjada wirki i cena przystępna, jednak nie wiem czy nie będzie za duża :/

pteropogon mi się od zawsze podobał ale trochę kosztuje, no i nie wiem czy warto trzymać jedną sztukę...

pictichromis jest agresywny, więc na pewno nie...

A Stegastes diencaeus?? Min. wielkość baniaka 90L... spokojny, ładny, cena przystępna. Jednemu będzie dobrze? Jednak nie wiem czy nie za duży rośnie... jak to wygląda w praktyce?

A apogony? Dość małe. Ile takich mógł bym wpuścić?

Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hexataenia faktycznie, wyjada jakies stworzonka ze skał. Mam go i widzie jak bacznie oczkami przelatuje po zakamarkach skał. Mandaryna nie miałem nigdy. Nie odsysaj wirków, spróbuj z nim może. Błazenkom przeszkadzać nie będzie, groty masz więc będzie czuł się bezpiecznie.

Pterapogon i apogon to to samo przecież. Zarówno piżamka jak i kardynał dorastają mniej więcej tak samo.

Pictichromis wcale nie jest taki agresywny, u mnie przegrał z garbikiem ( Parasema hemicyanea ).

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kośmid za pomoc. Kupię tego mandaryna :) Mam nadzieję, że będzie mu dobrze :D Poza tymi ocellarisami i mandarynem raczej nic z ryb nie wpuszczę, nie za bardzo podoba mi się baniak w którym ryb jest jak ludzi na targowisku...

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz aktywną i ciekawą rybę to bez dwóch zdań salarias. Z mandarynem też nie będzie problemu jeśli znajdziesz takiego, który je mrożonki. Z tego co kojarzę to zielone są mniejsze.

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salariasa nie chcę... Zostanę przy mandarynie. Jak nie będzie miał mrożonek to jest jeszcze dużo żywego w skałach, a później mam nadzieję zacznie jeść coś z zamrażarki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.