Raffy Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 Witam zauważyłem w akwarium że mam wirki kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk co mam z nimi zrobić?? jak sie ich pozbyć>? Cytuj 360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 narazie zostaw Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 yhm a co puźniej jak będzie ich duużo więcej ?? niewiem z kąd mi sie one wzieły ale podejrzewam że przyszły z koralami Cytuj 360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 One są praktycznie we wszystkich akwariach (przynajmniej wszystkich jakie znam). jeśli nie przekarmiasz korali i ryb, masz mało związków organicznych w wodzie i ogólnie parametry ok to populacja będzie na stałym niewielkim poziomie i nie przejdzie w plagę. Ja mam je od początku akwarium (okoł 2,5-3lat) i nigdy nie było ich za dużo (widzę je tylko czasami na niektórych grzybowieńcach) Pozdrawiam Adam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 a ja jemam odparu miesiecy i u mnie to juz raczej plaga , wlasnie prowadze inetnsywne poszukiwania slimaka ktorego sa ulubionym jedzonkiem:) P.Leszek boleslawski w zasadzie prowadzi te poszukiwania dla mnie, wiec moze jak juz znajdzie to kupimy wiecej:) Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 to jak znajdziesz to daj znać napisz jeszcze jaki to śłimaczek poszukam sobie troche informacji o nim Cytuj 360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 Chelidonura varians jest nawet jego zdjecie w galerii zywi sie tylko wirkami a jak ich zabraknie odchodzsi w zaswiaty Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 czyli mam rozumieć że to jest "jednorazowy" ślimak ;/ ,nie da rady aby jadł pokarm zastępczy?? np resztki które zostały z karmienia ryb ? aretmia, kryl?? Cytuj 360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 no niestety nie, ale mozesz zawsze podarowac go komus potrzebujacemu , a znajac wirki to na pewno beda chetni:) Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 miałem takiego ślimaka ,ale widziałem go 1 dzień ,pewnie wirki go zjadły i pomógł tylko lovamisol! Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 a oprocz wirkow zabil cos jeszcze? tez sie nad nim zastanawiam ale jak na razie czekam na slimaczka Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 tak... znikł Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 fakt widziałem w sklepie jak wcina wirki ,tyle że jest bardzo mały i gdzieś sie u mnie zapodział pozatym nic nie zabił Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 pytam o lovamisol , kwestie slimaka ustalilismy Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 lovamisol u mnie i osób które znam i go stosowały nie wyrządził żadnych szkód (poza wirkami), jest to lek na tyle bezpieczny,że za pierwszym razem sie pomyliłem i wlałem dawkę X2 i też nic poza wirkami nie padło!ale polecam stosować jak jest naprawde plaga planarii, jak jest ich kilkanaście lub kilkadziesiąt to ja bym nie ruszał Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 ja mam ich kilka tysiecy:) a w jakich dawkach stosowales z opakowania?, czy jakies inne Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 1 ml/100l wody, lek w płynie roztwór 10% do kupienia u weterynarza.przed wlaniem wyłącz pompy i uv .wlej wirki zaczną padać wtedy włącz pompy na drugi dzień powtórz ,później podmień część wody i zastosuj węgiel po wirkach nie będzie śladu :yes Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 tzn. pompy niech wymieszają lek i dopiero wyłącz . OBSERWUJ WIRKI !!! Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 wielkie dzieki musze uruchomic filtr kubelkowy i kupic wegiel:) Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 spróbuj -naprawde warto! Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eltom Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 Zgadza sie, darekkuku ma rację, zanim znajdziesz ślimaka wirki wszystko opanują, jeżeli jest to plaga, taka jaka była u mnie. Dokładna nazwa tego środka to Levamisol 4%. Tak jak zalecał darekkuku 1g na 100l wody w zbiorniku i wirki poszły w zapomnienie. Po podaniu środka po około 15 minutach wirki zaczęły się skręcać i pływały w całej toni, jak jakiś syfek. Żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem ani po rybciach, ani po koralach. Glonów też nie przybyło. Polecam, skuteczny środek na wirki. pozdr Tomek Cytuj akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 dzieki raz jeszcze w takim razie jutro lece do znajomej weterynarki i leje wieczorem dzieki wielkiie Panowie Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Furtak Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 A czy Levamisol nie zaszkodzi spsom i tych pozytecznych bakterii?? , u mnie w akwarium niestety jest plaga wirków czerwonych i juz nie wiem co mam z nimi zrobić , nie mam odwagi wlać levamisol do zbiornika z spsami.... Cały czas czekam na rybę Halichoreus marginatus która podobno zjada wirki ale nie wiem czy to prawda, dopiero sie okaze jak bedę miał tą rybę w akwarium. Miałem tez dostac slimaka do zwalczania wirków od Leszka B. ale niestety padł u niego, na pewno z głodu. Pozdrawiam Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 Czytalem w Koralle co robi z mikrofauna Levamisol. Byc moze przesadzja jednak zdjecia mowily same za siebie. Wiekszosc malych wezowidel, wieloszcztow i kielzy padla natomiast na slimaki nie mial zadnego wplywu. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 29 Listopada 2005 no to dobrze by sie skladalo bo planuje dozucic pare kilo nowej skaly, wiec jak robaczki padna to zaszczepienowe, rozgwiazdki tez niech gina mam juz dosyc sciagania ich z korali, w niedlogim czasie chce wlozyc juz jakies lps-y wiec pora usmiercic plage wirkow Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach