Skocz do zawartości
lukaszra

Projekt metalowego stelaża pod 360 L

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

jakos ze napewno mieliscie juz do czynienia z takimi litrażami wiec mialbym prosbe ,, szukalem na forum ale nic konretneo nie znalazlem

czy ma ktos moze zdjecia albo jakis rysunek stelaża pod akwa 120 dlugie

chodzi mi o czysto techniczne zagadnienia w ktorym miejscu poprzeczki jakie grube czy jest preferowany jakis konkretny uklad zeber

za kazde foto bede wdzieczny kilka znalazlem na forum ale sa to raczej fotki juz ze stojacymi akwa lub poprostu widac czesc przy okazji calego sprzetu itp

dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda projekt mojego stelaża (rozmiary 110x70x80):

frameoverview.png

Planowałem użyć profili 40x40x3, ale zmieniłem na 30x30x3. Nogi z przodu są cofnięte żeby zrobić miejsca na zawiasy, nogi z tyłu nie są przesunięte symetrycznie żeby można było na nich zawiesić coś z tyłu. Noga środkowa jest dodana ze względu na dodatkowe obciążenia dynamiczne od waveboxa. Środkową poprzeczkę dałem żeby usztywnić podparcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje bdzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo istotne jest cofnięcie przednich nóg o 7cm, tworząc miejsce do zamocowania zawiasu na bocznych płytach. w moim przypadku dodałem wzmocnienie, nogę w tylnej części na środku, oraz trzecią nogę w jednej trzecie długości z przodu, pozwalające na zamocowanie trzech skrzydeł drzwiowych. jako miejsca służące do zamocowania obudowy zastosowałem zwykłe nakrętki 8 mm wspawane w narożnikach stelaża. wkręcałem tam nie śruby, lecz wkręty do drewna. pozostaje temat wypoziomowania całości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku, gdybym musiał poziomować, użyję plastikowych podkładek. Nie wiem jeszcze jak to się w UK nazywa, ale wiem że istnieją, bo mam takimi wypoziomowane drzwi w garażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stelaż wygląda mniej więcej tak (nie mam innego zdjęcia - może gdzieś w domu znajdę jeszcze projekt):

CRW_9517.jpg

Jeśli masz super prostą podłogę to możesz się zdecydować na rozwiązanie takie pokazał @kaspy. Jeśli jednak nie masz takiej pewności to albo dajesz wkręcane nóżki (tylko wtedy przenoszą duże obciążeniena podłogę) albo robisz taką ramkę jak u mnie i tam idą śruby którymi możesz wypoziomować stelaż (ciężar też jest przenoszony przez pojedyncze śruby ale już na podłogę rozkłada się przez większą powierzchnię stelaża).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.