Skocz do zawartości
Naskar

Chłodzenie akwarium wiatraczki + termoregulator rt-2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak to w lato w akwarium temperatura prawie by przekroczyła 30 stopni . Na szybko wykombinowałem wiatraczki , zasilacz i wszystko skręciłem do kupy. I tu właśnie mam pytanie . Posiadam termoregulator rt2 o taki : http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p89,termoregulator-rt-2-termostat-regulator-temperatury (na dole są jego zdjęcia) Chciałbym podłączyć do niego wiatraczki tak aby włączały się tylko wtedy kiedy temperatura w akwarium przekroczy 25 stopni, czy mogę czujnik temperatury umieścić w wodzie ? (jego zdjęcia są w linku na samym dole)

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz.

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sledzik

moim zdanie mozna i nawet nalezy skoro chcesz znac temperature wody:) tylko nie wzucaj calego urzadzenia tylko ten bialy kabelek zakonczony czujnikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość długo korzystałem z "odwróconego" RT2, po pewnym czasie zaczynał głośno terkotać włączając i wyłączając się kilka razy na sekundę. Zalej końcówkę rurki w której jest czujka silikonem, tak na wszelki wypadek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stosuję RT-2

I muszę powiedzieć że działa Super

Jak naraze zero problemów

Terkotanie też u mnie występowało ,ale to zależy od umieszczenia czujnika zmieniłem jego położenie w akwa i już po problemie w dużym nurcie musi być (u mnie jakoś byl strasznie czuły jest)

Edytowane przez Skala (wyświetl historię edycji)

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też na tym jadę. Wsadziłem czujnik do kaskady i hula :)

Terkotanie też kiedyś miałem, ale na "zwykłym" - nie odwróconym.

Pozdrawiam

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.