Skocz do zawartości
galind

Nadziałem się na jeżowca!

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze chcę podzielić się ciekawym doznaniem, jakiego doznałem dzisiaj po południu!

Grzebiąc w baniaku nadziałem się na jeżowca, ( diadema stetosum).

Odczucie jest takie jak po porażeniu prądem. Może ktoś z forumowiczów miał podobne doświadczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie podczas rodzinnych wojazy do Chorwacji i na Malte zdarzalo nadziewac na jezowce zyjacy w tamtych wodach ( nie mam pojecia co to za gatunki), ktore to spotkania konczyli sie zazwyczaj tym ze mialem w lapie ulamany kawalek kolca. I tak najlepsze byly reakcje mojego staruszka (lekarza z zawodu ;D ) ktory dawal mi pensete i mowil: "Masz podlub sobie i wyjmij". Ale zadnych odczuc jak z pradem nie mialem - z tego co mi sie wydaje to mogla byc to ew. jakas toksyna ktora ow jezowiec mogl miec pokryte kolce. Choc mysle ze to raczej nic groznego.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie usunąłem posta, bo widzę że w tym samym momencie napisaliśmy o tym samym ! Ale numer! Dosłownie w odstępie 2 minut... Przy czym ja to piszę w trybie pilnym, bo mnie trochę nap...boli...

A post wyglądał tak:

Wczoraj do mojego zbiornika trafił kolejny mieszkaniec - jeżowiec diadema (thx to harnas).

Skubaniec spory jest i ma trochę mało miejsca więc chciałem mu przesunąć kilka skałekm żeby mógł się wreszcie porządnie zaprezentować i oczywiście nadziałem się na kolca... Podręcznikowo wbił się i złamał pod skórą. Udało mi się co prawda wyciągnąć z palca to co zostało ale tochę szczypie. W necie piszą: " W razie ukłucia natychmiast udać się do lekarza". To poważnie jest czy dla picu?

PS. Uśmiałem sie z googli po wpisaniu "jeżowiec".

>> Czy chodziło ci o wieżowiec? <<

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Ocelocik za pokrzepiającą informację ( szczególnie dla mojej żony).

Moja lekarka domowa ( przyjaciółka) stwierdziła przytomnie że gdyby toksyna była odpowiednia to bym po kilku minutach przestał oddychać. A skoro nic mi nie jest to fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galind na tyle z Kraszanem zescie mnie zainteresowali ze zapytalem sie wielce szanownego pana doktora (czyt. mojego pape) co sie powinno zrobic - i powiedzial ze przedewszystkim trzeba obserwowac ranke. Jak sie zacznie paprac to mykiem do lekarza bo grozna jest nie tyle toksyna co bakterie ktore mogly mieszkac na tym kolcu. Moz e sie skonczyc podaniem antybiotyku. Ale w moim wypadku bylo to zbedne. I ciesze sie ze moglem pomoc. Pozdrawiam,

Maciej Kawecki

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiele toksyn rozkłada się w temp powyżej 70 stopni , na wszelki wypadem proponuje zagotować rękę :D ( sorki nie mogłem się powstrzymać)

serio tak ponoć robi się w przypadku skrzydlic – włożyć rękę do gorącej wody. ale jesli jeszcze nic wam się nie dzieje bedzie ok. jeszcze jedna szansa aby byc lepszym:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wielgachną diademe i pokułem się o nią nie raz miejsce ukłucia ciemnieje (przybiera kolor kolca ) na jakieś 5- 10 minut i troche boli ale dla mnie nie jest to w rzaden sposób szkodliwe. Ale ktoś może być uczulony bo napewno na kolcu coś jest - w tedy ma problem !

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diadema w 105L to lekka masakra... On rosnie naprawde duuuuuuuuuuzy.... Widzialem ostatnio okaz wielkosci pilki tenisowej, nie liczac igiel....

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie zawsze piszą że trzeba jakieś specjalne rękawice stosować w przypadku skrzydlic itp. co to za rękawice czy ktos stoasuje?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam chlopaki ? Leczycie rany ? Widze Kraszan, ze jestes zalogowany wiec chyba wszystko ok.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zdążył się wylogować ? :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też żyję... Mam w palcu kropeczkę ale już znika :-)

Tak jak wyczytałem w necie - w ciele zostaje złamany fragment, który "wzdłuż" jest dość mocny, natomiast "w poprzek" łamie się bardzo łatwo. Nawet po jego usunięciu wydaje się, że on tam dalej jest - pozostaje czarna kreska pod skórą - to chyba taka reakcja organizmu na toksyny jeżowca. Tak czy inaczej ciekawa przygoda... Nie chaiłbym jednak przerabiać podobnych zdarzeń ze skrzydlicą...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.