Kośmid Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Chińskie mam, no chińskie 120W, erybkowe. Podoba mi się, za te cene nie może się nie podobać ale mam wrażenie, że koralowce tak fajnie nie "świecą" jak u innych posiadaczy lamp LED, szczególnie tych Cree. Prosze o litość, nie rozdrabniajcie się jakie to Cree są super a chińskie do bani, nie chce o tym gadać. Kolega Yarcio naprowadził mnie na ogłoszenie z takim stringiem: i przyszła mi myśl do głowy aby takim jednym paskiem doświetlić mój zbiornik. 6 diód Cree Royal Blue, razem 20W Myślicie, że pomogłoby uwydatnić kolorki ?! Da to coś, nie będzie za niebiesko ? Nie znam się więc chciałbym jeszcze dowiedzieć się jaki radiator będzie odpowiedni i jaki zasilacz. Chciałbym mieć możliwośc regulacji mocy tych diód. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Sądzę że jedna szt to za mało. Dwa takie moduły byłyby ok. Oczywiście radiator, 5-6 cm szerokości w zupełności wystarczy. Długość min dwie długości modułów lub długość akwa jeśli chcesz oprzeć na bokach. Wentylator może okazać się zbędny. Zasilacz impulsowy 24v 3A. Sterowanie takie na jakie pozwala wbudowany driver. Widzę że ma wejsćie pwm to w takim razie prosta sprawa. Musisz je oczywiście osłonić plexi przed wodą. Edytowane 27 Czerwca 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 taki duży radiator trzeba ? Chciałem ładnie przymocować to do wiszącej lampy. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 A cieplo jak planowałeś odprowadzić? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Radiatorem ale myślałem, że starczy taki jaka duża jest ta płytka z diodami czyli 2,5cm x 18cm. Swoją drogą to radiator byłby w sąsiedztwie kratki z nawiewem. Te chińskie LEDy są wyposażone w 3 wiatraki i na całej obudowie są podłużne otwory do wydmuchiwania. Jakby tak zasłonić większość otworów i zostawić tylko te gdzie pasek LED byłby przymocowany ?! 3 wiatraczki z całą siłą cisłyby powietrze przez jeden bok oprawy lampy przy okazji natrafiając na radiator paska Cree. Dwóch pasków nie dam, za duży wydatek. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 W ten sposób ograniczysz wentylacje w chinolu i możes go ugotować. Poza tym ten moduł ma znamionowo 18w a Ty będziesz świecił 15-16 a to może być mało, ale tu akurat strzelam. Poza tym jak chcesz sterować to musisz mieć jeszcze moduł pwm. Lepiej więc kupić zwykły moduł bez drivera i dokupić sterowany zasilacz manwella. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 a z kad takie moduly bierzecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 lubusik robi ten ze zdjęcia to chyba właśnie jego produkcji Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach