Skocz do zawartości
MAREK75

TARGOWISKO SPRZEDAŻ I ODBIÓR OSOBISTY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,nurtuje mnie to . Koledzy wystawiaja na sprzedaż towar skała ,jakieś korale itp ,no i odbiór osobisty ,czy nie chce się wysłać ,lenistwo?,brak czasu ? nie rozumiem podejscia dla kupujących przecież nikt nie będzie jechał np.400-500km po skałe ,albo inne rzeczy ,a wszyscy chcą sprzedać i up, i up ale nie wysyłam :wallbash:

Edytowane przez luft (wyświetl historię edycji)

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba uszanowac wole sprzedającego. Do powodow, ktore wymieniles mozna dopisać: obawa, brak doświadczenia w wysyłce, troska o życie etc.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Nie mają czasu i często chęci iść na pocztę dowiedzieć się o koszta wysyłki.

Parę razy pytałem - "Wyślesz mi do Irlandii, zapłacę z góry?"

Odp - "Nie wiem jak to zrobić"

emot-retarddance.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba uszanowac wole sprzedającego. Do powodow, ktore wymieniles mozna dopisać: obawa, brak doświadczenia w wysyłce, troska o życie etc.

Luft ja wszystko rozumiem ,ale jak ktoś bierze na siebie odpowiedzialność ,to jaki problem ,jakoś w sklepach bez problemu ,no może brak doświadczenia w wysyłce ,ale mi się nie chce wieżyć :coffee:

Marek, popraw byki :)

luft

już :X

Edytowane przez MAREK75 (wyświetl historię edycji)

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdego dnia korzystam z cennika poczty

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest dopiero sam szukałem skały pisałem do wszystkich sprzedających każdy sprzedaje ale nie wysyła jedyny qba25unworthy.gifdlatego wielki + dla niego.

Szkiełko 110x50x60.Odpieniacz DIY na NJ . Obieg Tunze.Oświetlenie DIY CREE 200 W 5546_5620.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mają czasu i często chęci iść na pocztę dowiedzieć się o koszta wysyłki.

Parę razy pytałem - "Wyślesz mi do Irlandii, zapłacę z góry?"

Odp - "Nie wiem jak to zrobić"

emot-retarddance.gif

Dobre Kapitan cyt, Nie wiem jak to zrobić , a internet to od czego jest ?

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie sprawdza to poradnik. Jak mi cos nie pasuje to takowy pisze dla ludu wierząc, że poprawi również jakość mojego życia :) Także świat należy do Was - poradnik wysyłki mozecie tutaj zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie sprawdza to poradnik. Jak mi cos nie pasuje to takowy pisze dla ludu wierząc, że poprawi również jakość mojego życia :) Także świat należy do Was - poradnik wysyłki mozecie tutaj zrobic :)

Luft ty to masz głowę na karku :thumbup:

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenistwo i przebieranie w kupujących jak w ulęgałkach :).

Jak by nie było zainteresowania to wiele rzeczy zamiast z odbiorem osobistym były by z dowozem osobistym :)

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami myślę że to jest tak. UP i mam o jeden post więcej.Nim ktoś coś napisze jest spam samych UP UP

Edytowane przez Aquel (wyświetl historię edycji)

Szkiełko 110x50x60.Odpieniacz DIY na NJ . Obieg Tunze.Oświetlenie DIY CREE 200 W 5546_5620.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek - wysyłka to dodatkowy problem - trzeba zapakować, zdobyć box, jechać na dworzec, czekac na pociąg - czasem spóźniony, ja sprzedaje coś sporadycznie i po prostu nie mam chęci się bawić za 100zł w wysyłkę.

PozdrT

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenistwo i przebieranie w kupujących jak w ulęgałkach :).

Jak by nie było zainteresowania to wiele rzeczy zamiast z odbiorem osobistym były by z dowozem osobistym :)

no dobre z dowozem osobistym ,dobre nie oto chodzi tylko jak są foty ,podaje nr.tel na pw i rozmawiamy jak ludzie to jaki problem ,ja to skałe jechałem do kuriera i wysyłka zrobiona ,potwierdzenie na mila i sprawa załatwiona

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie wpisują "odbiór osobisty", żeby mieć więcej postów? :rofl:

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna powiedziec, ze wychowałem sie na kolei, połowa mojego życia, ale rownież na przesylki pkp sie nie pisze. Czekalem na przesylke z Rzeszowa w zimowy wieczor 3 godziny na peronie w śnieżycy, stresując. Niemniej kurier jak najbardziej... bez fochów konduktora, że przyjmie lub nie (bo rozne opowiesci slyszalem morszczakow). Trzeba tez zrozumieć ludzi pracujących mocno - wycieczka na PKP, czy PKS to dla mnie ok 2 godzin wyjętych z doby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh poruszając sprawę Targowiska wystarczy wejść np na ostatnią stronę masz ofertę sprzedaży piszesz, dzwonisz, itp a towar już dawno sprzedany (Czy nie powinien tam istnieć post wszystko sprzedane do zamknięcia bądz nieaktualne). Po co skoro się nie chce napisać paru słów to co mówić iść na pocztę i wysłać nie pisząc o kurierze który przyjedzie i paczkę wezmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna powiedziec, ze wychowałem sie na kolei, połowa mojego życia, ale rownież na przesylki pkp sie nie pisze. Czekalem na przesylke z Rzeszowa w zimowy wieczor 3 godziny na peronie w śnieżycy, stresując. Niemniej kurier jak najbardziej... bez fochów konduktora, że przyjmie lub nie (bo rozne opowiesci slyszalem morszczakow). Trzeba tez zrozumieć ludzi pracujących mocno - wycieczka na PKP, czy PKS to dla mnie ok 2 godzin wyjętych z doby :)

luft ,a widzisz w moim mieście pkp nie ma tylko towarowe śmigaja :rofl:

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PKP może nie przyjąć przesyłki, bo w regulaminie przesyłek konduktorskich jest napisane że :

Z przewozu są wyłączone: rzeczy niebezpieczne lub mogące wyrządzić krzywdę osobom lub mieniu, zwłoki lub szczątki zwłok ludzkich, pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności, rzeczy szczególnie cenne, przedmioty mające wartość naukową lub artystyczną, broń palna, żywe zwierzęta, rzeczy, których przewóz jest dozwolony na szczególnych warunkach - bez zachowania tych warunków, rzeczy, których przewóz jest zabroniony na podstawie odrębnych przepisów.

Większość ludzi którzy przesyłają PKP zwierzaki po prostu wciska kit konduktorowi że w paczce jest coś innego - wtedy konduktor weźmie bez gadania. Inna sprawą jest to, że jeśli coś się stanie to nie możemy dochodzić swoich praw od PKP, bo nadawca świadomie wprowadził w błąd pracownika PKP.

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PKP może nie przyjąć przesyłki, bo w regulaminie przesyłek konduktorskich jest napisane że :

Większość ludzi którzy przesyłają PKP zwierzaki po prostu wciska kit konduktorowi że w paczce jest coś innego - wtedy konduktor weźmie bez gadania. Inna sprawą jest to, że jeśli coś się stanie to nie możemy dochodzić swoich praw od PKP, bo nadawca świadomie wprowadził w błąd pracownika PKP.

zgadza się ,ale u kuriera jest to samo ,więc ryzyko zawsze jest ,nie mówie tu o wysyłaniu na kwote 2000zł

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele razy prosiłem sprzedającego o wysyłkę kurierem i prawie zawsze odpowiedź jest "nie wysyłam bo mi się nie opłaca a koszt wysyłki przekroczy koszt towaru"tego nie kumam bo przecież to ja za wysyłkę płace więc w jego interesie jest tylko to dobrze zapakować,ale ludziom się nie chce najlepiej jechać 400km po szczepke korala który się nam spodobał.Moim zdaniem to jest lenistwo i tyle.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę też dotykamy tutaj sedna jednego z punktów zapalnych

nie ma nic cenniejszego jak świadome podejscie do transakcji

Sprzedający jesli napisze w ogloszeniu "możliwa wysylka na ryzyko kupującego"

- jesli np. Marek75 wplaci pieniadze lub napisze kupuje za pobraniem to przejmuje to ryzyko na siebie

Przy odbiorze osobistym nie ma takiego problemu, ani też sporów - kto zawinił, kto za to ma zapłacić. Czasami spokój osoby sprzedającej zycie jest cenniejszy niż sprzedawane zycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się jak najbardziej z poprzednikami opisującymi powody sprzedaży wyłącznie przy odbiorze osobistym , chciałbym dodać jeszcze jeden z mojego punktu widzenia ważny czynnik takich ofert . A mianowicie sprzedając jakikolwiek sprzęt używany albo żywe zwierzaki - potencjalny klient przed podjęciem ostatecznej decyzji ma możliwość bezpośredniej osobistej oceny wartości kupowanego towaru (oczywiście nie dotyczy to klubowiczów którzy regularnie oferują swoje "produkty" i ich jakość wielokrotnie była sprawdzana.

A tym samym sprzedający unika wszelkich problemów z reklamacją czy też ewentualnych negatywnych ocen i opisów na Naszym forum.

Jestem zdecydowanym zwolennikiem "wolności"wszelkich opcji sprzedaży . Uważam że jeżeli klient ma jakieś wątpliwośći co do jakości oferty lub nie odpowiada mu forma sprzedaży z odbiorem osobistym to niech nie kupuje i szuka innej odpowiadającej mu formy sprzedaży czy przesyłki , albo niech cierpliwie czeka aż takowa pojawi się w jego okolicy zamieszkania.

200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia

START: grudzień 2007r.4733_4750.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy mieszka w dużym mieście, mało kto ma potrzebne opakowania do wysyłki.

Przy odbiorze osobistym wszystko odpada a ponadto cała odpowiedzialność za transport jest na kupującym.

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwierzaki jeszcze rozumie nikt nie chciał by aby jego pupil padł w paczce bo sytuacja wyszła taka że musiał sprzedać. To jest przykrecrybaby.gif ale jeśli chodzi o pompy i inne zestawy tego nie rozumie dlategounworthy.gifże istnieje Alledrogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cała odpowiedzialność za transport jest na kupującym.

dokładnie tak, dodając jednocześnie za pewnik, że wysyłający dopełnił wszelkich starań, aby odpowiednio zabezpieczyć przesyłkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.