Skocz do zawartości
Sting

Układanie skały

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Mam do Was pytanie, otóż czytając forum doszedłem do wniosku, że są dwie "szkoły" układania skały:

1. najpierw lejemy wodę do baniaka, później solimy, a później układamy skałę

2. układamy skałę, później lejemy wodę i solimy

Jako, że niedługo sam będę startował z baniaczkiem to nasuwa mi sie kilka myśli.

A mianowicie, jak dana metoda wpływa na życie, które znajduje się w skale ?

Metoda nr 1 wydaje się być w tej kwesti logiczniejsza, bo gdy mamy dobrze posoloną wodę to po włożeniu skały nic złego nie powinno się stać tym żyjątkom, krabikom itd. Z drugiej jednak strony pozostaje problem z klejeniem skały pod wodą...

Metoda nr 2 natomiast wydaje się być fajniejsza, bo można na spokojnie sobie pokleić skałę, ułożyć skałę bez wody także chyba jest łatwiej. Problem jednak widzę tutaj taki, że nie można tego zalać wodą wprost z filtra i później posolić bo wszystko padnie od słodkiej wody! trzeba by tu chyba wiadrami dodawać już wyrobioną solankę?!

Jak to jest/było u Was ? jakiej metody używacie u siebie ?

Na co warto zwrócić uwagę a czym się nie przejmować ?

Z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Sting (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem tak zalałem baniak posoliłem i się mieszało,jak kupiłem skałę to żeby ją dobrze rozplanować i ładnie pokleić no i żeby weszła potem spokojnie do akwa to parametry dna akwarium naniosłem sobie na podłogę w domu poukładałem kartony jakieś i na odrysowanym dnie układałem i sklejałem sobie skałkę

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Na początek włożyłem luzem i przewracałem co pewien czas( oczywiście woda była już w zbiorniku odpowiednio wczesniej przygotowana ) Po dwóch tygodniach wszystko wyciągnąłem, wyczyściłem pożądnie szczoteczką ( z 46 kg skały uzyskałem ok 2 kg błota ) i po czyszczeniu dokładnie jak bober. Błąd mój polegał na tym, że czyszczenie powinienem zrobić po wyciągnięciu skały z boxów a nie z akwa :)

EDIT: Kleiłem Ceresit CX5 rewelacja !

Edytowane przez michalfa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedź, chyba faktycznie też tak zrobię, że najpierw na sucho popatrzę co i jak i posklejam.

Właśnie czytałem dzisiaj w innym temacie, że Ceresit CX5 fajnie klei oraz szybko wysycha. Tylko czy żadnych dziwnych rzeczy do wody nie przenosi ?

No i jeszcze jedna sprawa. Zawsze mnie ta sprawa intrygowała. Jak w skale jest tyle żyjątek, wieloszczety, jakieś kraby czy wężowidła to czy one nie wyschną za bardzo podczas takiego układania na sucho ? i to samo z myciem, jeżeli się myje wcześniej skałę to czy to co jest w środku nie zdechnie przypadkiem i zostanie właśnie w środku ?! No chyba, że wszystko wyłazi podczas transportu skały ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta skała trzy dni leciała zawinięta w wilgotne gazety to myślisz że pół godziny w tą czy tamtą robi jej różnicę?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.