Skocz do zawartości
Gość kapitan

Red Sea Coral Pro - parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kapitan

Witam,

zastanawiam się czy ktoś również natrafił na taki problem...

Dwa dni temu testowałem Mg w akwarium z wynikiem 1600 i trochę mnie to zaskoczyło, bo wynik był wyższy niż poprzednio, a z tygodnia na tydzień pozwalałem mu powoli opadać aż do normalnej wartości.

Postanowiłem zrobić test świeżej solanki (1,026) - Mg 1700 :realmad: powinno być 1360-1420 według producenta.

To była druga podmiana na nowym wiaderku RSCP wcześniejsze wiadra były OK.

Test D-D i potwierdzony "na oko" Salifertem (daleko poza skalą).

Zacząłem więc dochodzenie w internecie... trafiłem na RC i co widzę...

So a reefer buddy came by with his test kit -- it was Red Sea - and he got 1600. He also brought some water to a LFS and they got 1600 too. So my Salifert test kit is not testing accurately. It is still to high but not high enough to explain the coral losses. I am stumped.

1600... jak u mnie...

Mieszam starą pompą od odpieniacza, która od razu napowietrza i tym razem wyskoczył mi jakiś brązowy żur na powierzchni świeżej solanki z pęcherzami powietrza. Wcześniej tego nie miałem.

Jutro jadę odwieźć to wiaderko do sklepu, aby sprzedawca mógł je wsadzić w d*pę temu od którego je sprowadził i zamówię coś innego...

Inne opinie...

I am usually a big fan of RSCP salt as I have used it for years. I moved away from it and saw a decline in some of my corals. So I switched back to it gradually and saw my corals start to develop some burn. I never had any mixing issues or anything like that, but my nitrate went up just from a water change, strangely.

i agree with OP. i used to use red sea coral pro. they claim on the bucket dkh of 12 but its not. it always ranges from low 6 to 7at high. i lost a tank due to this and i switched to DD-H2ocean. i am very happy with the change. mag was above 1600 as well.

My water mixes to about 440 cal, 10.5 alk, and 1500 mag.

i have never had any problems with their cal. its always on target at 420-460 range. but alk swings from 6-12 range and recently been at low 6-7 range. mag is always over 1500.

Just ran a small test on RSCP (which I got 2 full buckets left) and mag came to around 1600 & Ca 520, bit too high for my liking (:.

I posted other issues last week on Red Sea Pro my alk was 14dkh

Posty są z ostatnich miesięcy i wychodzi na to że ta sól się już "skończyła" :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Może jest gdzieś na wiadrze napisane "wersja do walki z bryopsis" :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę, bo nie widziałem tematu wcześniej

Używałem tej soli od samego startu, pierwsze testy były całkiem spoko właśnie oprócz Ca i Mg, CA było zdecydowanie za duże - ponad 500, a nawet 540, a magnez z kolei był śmiesznie niski, w granicach 1100. Jako nowy w morszczyźnie nie przejmowałem się tym za bardzo, sądziłem że tak ma być, że z czasem dojdą do normalności. Tym bardziej że akwa zalane 100% tą solą bez wody z innych zbiorników i do tego praktycznie cała skała w akwarium była wrzucona jako martwa. Ale zużyłem wiaderko chyba 7kg i nic, parę miesięcy temu przerzuciłem się na Reef Crystals i po czasie zaobserwowałem zmianę w zachowaniu koralowców, mniej 'fochów', LPSy ładniej napompowane... Być może to przypadek, ale jak zauważyłem ten temat to przyszło mi na myśl, że to może właśnie była wina RSCP ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis przeszedłem na Red Sea Coral Pro

Pierwsze obserwacje:

Sól rozpuszcza się mniej więcej tyle samo czasu jak Prais.

Rozpuszczeniu trwało mniej niż godzinę po wsypaniu 2,2 kg soli do około 55l wody.

Woda czysta nie ma żadnej piany, mgły, nalotu itp jak to niektórzy "życzliwi" donosili :)

I trochę za dużo mi sie wsypało bo zasolenie przy 25,5 stopniach wyszło mi 1,0264

Testy przy tym zasoleniu:

KH=15,7

PH=8,80 aż się AT Control wydarł na mnie :)

CA=530

MG=1470

Dobrze że ta sól w odróżnieniu od innych które stosowałem ma instrukcję gdzie jasno napisano by poczekać aż PH ustabilizuje sie na poziomie 8,3-8,2.

To chyba czas na "przeżarcie" się soli, poczekam z właczeniem zbiornika w obieg a potem będę obserwował jak korale.

Jak na razie to widzę że na pewno sól jest "bogata" poziom CA, KH, PH, i MG o tym świadczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 24 godzinach mieszania juz całkiem przyzwoicie:)

PH 8,36 KH 9,6 Zobaczymy co na to korale.

Przyznam się że do tej pory nie sprawdzałem PH i KH soli po rozpuszczeniu, ciekawe czy sole syntetyczne też tak mają (wysokie PH i KH po rozpuszczeniu) czy tylko te bazujące na naturalnej soli?

Chyba każda sól musi się przegryźć, teraz nie mam żadnej syntetycznej, może w czwartek zobaczę jak zachowuje sie DB po rozpuszczeniu.

BTW współczuję koralom które dostają solankę świeżo rozmieszaną ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Przyznam się że do tej pory nie sprawdzałem PH i KH soli po rozpuszczeniu, ciekawe czy sole syntetyczne też tak mają (wysokie PH i KH po rozpuszczeniu) czy tylko te bazujące na naturalnej soli?

Siema,

ja wiem czy one takie "syntetyczne". Ostatnio czytałem o solach i te pokroju Red Sea to tak naprawdę tylko NaCl pozyskane z morza z dodanymi prochami do Ballinga (bo nie da się zachować niczego poza NaCl w procesie odparowywania wody).

Za to te tradycyjne, "syntetyczne" jak je nazwałeś, to NaCl kopalniane (Wieliczka, zwykła sól :harhar: ) + balling.

Edytowane przez kapitan (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitan podeslalbys cos tez bym chetnie poczytal. Od 2 lat jest film an YouTube jak Red Sea robi sol. Zadna tajemnica, a w sumie to dobry pomysl na biznes. Ludzie w tamtym regionie musza odsalac wode morska zeby miec co pic, a te haldy soli to nic innego jak produkt uboczny tego procesu. Zobaczcie na filmiku ile piachu do okola, wiec chyba nie ma sie co dziwic ze mozna czasami miec osad we wiadrze.

Co do samej soli chyba wlasnie dzieki temu kosmicznemu Kh w akwarium mam stabilne parametry. Koncze trzecie wiadro i cala suplementacja i utrzymanie parametrow polega na podmiance. Po to w kazdym wiadrze jest nume serii zeby w razie odchylek reklamowac.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.