Kośmid Zgłoś Napisano 5 Lipca 2012 Widzisz dominiku, obcena lista jest rozsądniejsza. Żadnych żabnic, skorpen ani rekinó głębinowych. Póki co czekaj z dojżewaniem, masz czasu a czasu na myślenie czym zasiedlisz zbiornik. Ja nigdy nie planowałem obsady, jeździłem do e-rybki i wybierałem to i owo. Pare zwierzątek żyje do dzisiaj a mają ponad 4 lata. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Jakie koralowce wziąć do błazna? Znalazłem w necie kilka skorupiaków. Które są najbardziej pożyteczne? Oto one: Paguristes cadenati Lybia teselata Lysmata seticaudata Lysmata wurdemanni Mitrax sculptus Neopetrolisthes oshimai Edytowane 6 Lipca 2012 przez -dominik- (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 Jakie koralowce wziąć do błazna? Moje mieszkają w xeni ale może być jeszcze sarco albo euphylia choć tą ostatnią zdąża się ze błazny potrafią zamęczyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Pucek Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Sprawdziłem dostępność zwierzaków. Znalazłem trochę, więc może powiecie mi od których zacząć. Oto one: Amphiprion ocellaris Thor amboinensis Sexy shrimp Tectus fenestratus Nassarius vibex Strombus sp. Chelidonura varians Cerianthus orientalis Sabellastarte magnifica Archaster angulatus Bispira tricyclia Ophiolepis superba Dendronephthya spp. Cerianthus filiformis Discosoma spp. S Zoanthus spp. 11 No i jest ok, tylko tak: Dendronephthya spp. to tzw. koral niefoto, nie ma szans w zwykłym akwarium Chelidonura varians, specjalista pokarmowy, zdecydowanie powinien wypaść z tej listy Ale i tak zobaczysz, że listy planowanych zwierząt nie mają większego przełożenia na obsadę w akwarium a jeśli chodzi o pożyteczność tych skorupiaków to Mitrax i Wundermani. Edytowane 6 Lipca 2012 przez Pucek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach