Pietrek Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Witam, czy te dwie ryby będą ze sobą walczyć w zbiorniku 130l ? Valenciennea jest już od kilku miesięcy i mieszka na stałe w jednej z norek wybudowanych już pierwszego dnia Mam możliwość dostać "za piwo" Salariasa wielkości 2-3cm ale boje się, że mogą się pogryźć. Proszę o opinię. Pozdrawiam Piotr Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Nie będą się gryźć ponieważ obie te ryby mają inne preferencje pokarmowe i żyją w trochę innym środowisku. Babka żyje przy dnie żywiąc się pokarmem znalezionym w piasku a Salarias żeruje na skałach i szybach szukając glonów. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Ok bardzo dziękuje Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Mam obydwie te rybki, już pewien czas i żyją jak brat z siostrą we wzorowej rodzinie, prawie zero konfliktów. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Miałem 2 te babki i salariasa . Niestety salarias non stóp gonił babki po baniaku a mieli dla siebie kilku krotnie większy zbiornik. Jak zwykle zależy to od temperamentu danej ryby pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Ja miałem obie te dwie rybki kupione z tym samym czasie niestety babki nie było widać już po trzech dniach. Czy to wina salariasa tego nie wiem. Pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 U mnie spory salarias strasznie ganiał babkę (podobnej wielkości), nawet pyska z kryjówki nie mogła spokojnie wystawić. Po wymianie ślizga na model S było znacznie lepiej, rybki nie wchodziły sobie w drogę. Agresji babki w stosunku do innych ryb nie zauważyłem. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferguss Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Ja wczoraj przywiozłem Valenciennea puellaris i powiem Tobie że mam masakrę w akwarium. Salarias goni go po całym zbiorniku... Tak więc mam Valenciennea puellaris na sprzedaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 moze to kwestia skrytek? moja babka ma z 6 jam i tylko w toni wodnej czasami z salariasem stroszą sie na siebie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 To raczej nie jest kwestia braku miejsca do ucieczki. Moja babka miała kilka miejsc do chowania się przed salariasem, problem był taki, że przez jego agresję nie mogła z nich nawet na chwilę wypłynąć. Być może część ślizgów rozpoznaje w babkach rybę podobnego kształtu i próbuje przegonić tak, jak inne ślizgi, a może to po prostu kwestia temperamentu ryb. Możliwe, że w dużych zbiornikach problem występuje rzadziej. W każdym razie kombinacja salarias-babka nie zawsze się sprawdza i trzeba to mieć na uwadze przy dobieraniu obsady (zwłaszcza, że ew. wyłowienie babki bywa kłopotliwe). Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Trzeba jednak zaznaczyć że salarias nie jest obojętny w stosunku do babek i widzę to na własnej skórze. Edit. Na szczęście sytuacja się znacznie poprawiła po 4dniach. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa27 Zgłoś Napisano 2 Września 2015 A u mnie jest wręcz odwrotnie to Salarias który jest 2 lata w zbiorniku dostaje baty od babek, truncatusa( ten jest 2 m-ce) a nawet od esceniusa bicolor, bidak ma przechlapane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach