Skocz do zawartości
Kośmid

Sól- zmienić czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

:welcome:

Witam tych co solą herbate zamiast słodzić :thumbup:

Powoli kończy mi się zapas soli. Przez ostatni dłuższy czas stosowałem Korallen-zucht ( 20kg ) i tak myśle, żeby zmienić sól na inną. Proste pytanie- co polecacie ?

Otóż, nie dodaje nic do wody oprócz VSV, od czasu do czasu tylko pare kropelek mleka.

Nie powiem, sól Korallen-zucht sprawdziła się do mojego zbiornika gdzie miękkie przeważają a z twardych nie ma szału. Oczywiście chce iść w strone twardych i conieco wprowadzić jeszcze co za tym idzie potrzebowałbym bogatszej soli żeby koralowce miały się dobrze :thumbup:

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sol to indywidualna sprawa akwarium i akwarysty. Chyba nie dalej jak miesiac temu byl ciekawy watek sprawdzajcy ostatnie trendy i opinie uzytkownikow o roznych markach

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytając Twoje posty mam odczucie, ze masz jakiegos swojego "mentora", z ktorego rad czerpiesz (masz klarowne poglądy na wiele spraw). Zapytaj go co by widział dla Ciebie.

Ten przydługawy wstęp tyczy sie jedynie tego, ze zmiana soli na bogatsza nie jest zla, ale niesie ryzyko wyskoczenia jakiś plag/klopotow, ktore wprawny "pomagier" w razie bezsilnosci pomoże wyeliminować w miare szybko, przy pomocy niewielkich korekt. Odwrotnie bedzie jesli pozniej stworzysz temat "co się dzieje?" i zobaczysz 10 roznych teorii nt przyczyn danego klopotu.

W tym jakże powtarzalnym temacie

pozwole sobie powiedzieć jednak cos jeszcze

- każda sól "ma" jakieś wady - uogólniając - albo czegoś może jej brakować, albo może mieć czegoś za dużo, albo wydaje się za droga :coffee:

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luft, gdy ja mentora w tej dziedzinie potrzebowałem to miałem jedynie pod ręką magazyny Akwarium i pare książek o morszczyźnie. Moje akwarium hula już dosyć długo i mam swoje spostrzeżenia i złote myśli a jak nie wiem czegoś to wale do Was :coffee:

Tak, zdaje sobie sprawe, że nowa sól może zachwiać gospodarke wodną zbiornika. Oczywiście nie chce tego ale może znajdzie się ktoś kto powie:

"Nieco lepszą od Korallen Zucht jest XXX. Przy KZ seriatopora miała liche przyrosty, po zmianie na bogatszą przyrosty były widocznie lepsze".

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nieco lepszą od Korallen Zucht jest XXX. Przy KZ seriatopora miała liche przyrosty, po zmianie na bogatszą przyrosty były widocznie lepsze".- tyle, że właśnie to dla mnie jest banalne i zbyt subiektywne - zbyt piekne by oddawalo prawde. Ktos moze lać tą sól XXX, ktora okazała sie lepsza od soli YYY podczas gdy dodatkowo lane byly inne suple, lub ktos ma inny system baniak niz Twoj. Rozchodzi sie tylko o te "inne", ktore robią różnice. Na polskim rynku chyba nie ma złych soli, zdarzają sie co najwyżej walnięte partie soli.

Pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze ze "wlasciwa" sol jest powodem dobrych przyrostow. To tylko mala czesc ukladanki

Jak sie nie mozesz zdecydowac zpodaj sobie na probe Red Sea Pro Coral. Powinienes byc zadowolony przynajmniej z parametrow i zachowania korali.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Z solą KZ jest podobno tak samo jak z wspomnianą przez Grzegorza RSCP - nie wiesz na jakie parametry trafisz.

Więc nic nie ryzykujesz. W moim wiaderku RSCP miałem magnez 1700 i PO4 0,08 przy 1,026.

U mnie Seriatopora to najszybciej rosnący SPS i jedyny z partii pierwszych SPSów który nie odniół żadnego uszczerbku na zdrowiu mimo mocno rozhuśtanych parametrów :harhar:

Więc w moim katalogu klasyfikuję go jako bardzo łatwy i podejrzewam, że mogłeś trafić na jakąś kolejną partię KZ w której o czymś zapomniano. Kosmiczne jaja były już z solą KZ, sama firma się jej wyparła, że to jedyna rzecz nie robiona na miejscu przez KZ :)

Zmierzam do tego, że masz solidne podstawy by podejrzewać sól.

Pozdrawiam :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.