Skocz do zawartości
otarod

[128] Moja solniczka

Rekomendowane odpowiedzi

Testy bez przerwy pokazuja mi zero

Mg 0, Ph 0. Ca 0, zasolenie 0 ?

Dobre parametry

;) myślałem ze jeszcze ich nie potrzebuje bo zbiornik świeży ale masz racje kupuje testy i zero z pewnoscia nie beda pokazywać. Pozdrawiam

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 68

Dzisiaj dotarły do mnie wszystkie testy oraz Refraktometr Grotecha.

Wyniki są takie:

No2 - niewykrywalne

No3 - niewykrywane

Po4 - niewykrywalne

PH - 7,9

Mg - 1140 ppm

Kh - 8,4

Ca - 355 ppm

Zasolenie: 1.025

Od 12.11.2012 posiadam w akwarium 1 błazenka, 1 krewetkę czyszczącą, 1 ślimaka babilonie, 2 male kraby pustelniki.

0d 09.12.2012 doszły dodatkowo 1 błazenek, 1 krewetka czyszcząca, 1 ryba długonos(Longnose howkfish), 1 Clener Common Wresse, 1 Ryba Salarias, 1 Ryba Royal Dottyback.

Karmiłem wcześniej 05, kostki dziennie teraz karmie 2 kostki dziennie różnych mrożonek. NO3 i PO4 było bez przerwy nie wykrywalne.

Wody jeszcze nie podmieniałem. Dolewałem raz troche wody osolonej to aptipatsie od razu się napompowały.

Salaras zjadł albo powyrywał już prawie wszystkie glony które już od kilku tygodni zaczynały brązowieć i zanikać.

Mam teraz pare drobnych pytań.

1. Czy mam już podmienić 10% wody ?

2. Czy z podmianą mogę się wstrzymać do czasu zakupu wundermani bo obawiam się (nie wiem czy słusznie)że gdy doleje świeżej wody ukwiały te mi się rozrosną.

3. Jakie wyniki musze poprawić i jak żeby móc wkońcu wprowadzić pierwsze korale. Zalezy mi na SPS/LPS i jakie najlepsze na samym początku. Czy moge zacząć od domku dla błazenków Euphyli ??

4. Docelowo w przyszłości chciałbym jeszcze z rybek Mandaryna i Helmona czy akwarium nie będzie przerybione ?

5. Czy jest konieczność lania bakterii jeżei NO3 i PO4 są niewykrywalne? Czy żeby je odżywiać mam lać wódkę jeżeli tak to ile ?

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz piszesz, ze testy pokazują zero a miesiąc pózniej, ze dopiero te testy do Ciebie dotarły. Cos tu jest nie tak. Ponadto masz juz obsadę w akwarium a zadajesz podstawowe pytania na które masz odpowiedzi w dziale dla początkujących.

Tapatalk

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNCRob nie uwazasz ze dziwne by bylo gdyby ph kh ca pokazywaly zero? jakbys doczytal caly temat to zauwazylbys ze chodzilo mi o podstawowe testy sledzace dojrzewanie bo od takich zaczynałem a dzięki BAU zrozumiałem ze potrzebuje juz dodatkowe ktore właśnie do mnie dotarły. a i ciezko mi znalezc odpowiedzi w tym dziale na pytania ktore mnie interesuja

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euphylia to raczej słaby domek dla błazna. Bywają. Przypadki ze rybcia zamęczyła tego korala :-( i o ile koral nie zaakceptuje ciągłego targania to będzie mocno pokurczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz z podmiana poczekac nastepny miesiac. Jak intuicyjnie (chyba?) wyczules, warto zeby woda sie nieco wyjalowila.

Mysle, ze te rozne PO4 i NO3 jeszcze sie pokaza.

Jesli chodzi o parametry, to ja bym podwyzszyl Ca i Mg do "normalnych" poziomow.

Potem najlepiej wstawic kilka roznych szczepek, zeby w razie niepowodzenia nie stracic duzych korali. To moga byc lps-y (Euphylia, Caulastrea itp) i latwiejsze sps-y (Montipory).

Z Chelmona bym zrezygnowal. To ryby do dojrzalego, duzego zbiornika, gdzie lasowi korali nie szkodzi, ze Chelmon skubnie troche polipow. Tez bym go chcial miec.... ale nie bede mial.

Bakterii nie musisz lac, wodki tez nie. Niemniej jednak warto o tej metodzie poczytac, bo to nie jest tak, ze jak Ci sie chce to lejesz i pomoze. Rownie dobrze moze zaszkodzic. Potem czytasz na forum rozne zale, ze "u niego nie dziala".

Fajnie, ze robisz to wszystko spokojnie. Im wolniej tym lepiej.

Narazie skupilbym sie na parametrach i gdy beda ok to powoli wprowadzal szczepki korali i potem korale. Ryby na koncu.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam teraz pare drobnych pytań.

1. Czy mam już podmienić 10% wody ?

2. Czy z podmianą mogę się wstrzymać do czasu zakupu wundermani bo obawiam się (nie wiem czy słusznie)że gdy doleje świeżej wody ukwiały te mi się rozrosną.

3. Jakie wyniki musze poprawić i jak żeby móc wkońcu wprowadzić pierwsze korale. Zalezy mi na SPS/LPS i jakie najlepsze na samym początku. Czy moge zacząć od domku dla błazenków Euphyli ??

4. Docelowo w przyszłości chciałbym jeszcze z rybek Mandaryna i Helmona czy akwarium nie będzie przerybione ?

5. Czy jest konieczność lania bakterii jeżei NO3 i PO4 są niewykrywalne? Czy żeby je odżywiać mam lać wódkę jeżeli tak to ile ?

1. W jakim celu? Na razie nie ma specjalnej potrzeby, zwłaszcza przy IO (nie uzupełnisz nią pierwiastków).

2. A co to takiego ta wundermani? :) Wurdemanni możesz wpuścić, sposobów na walkę z aiptasją jest kilka, musisz sobie sam jakiś wybrać (lub zostawić ukwiały w spokoju-przy niewielkim karmieniu obsady rosną słabo, przynajmniej u mnie).

3. Dla LPS i SPS masz zdecydowanie za niski wapń i magnez, co jest niestety efektem stosowania badziewnej soli na start, która moim zdaniem jest do tego totalnie przereklamowana. Żeby podnieść znacząco te parametry, czekają Cię albo duże podmiany na bogatszej soli (i to kilka), albo dozowanie tych pierwiastków ballingiem lub innymi preparatami z Ca i Mg (do doczytania).

4. Mandaryn nie przyjmujący mrożonek może się nie wyżywić przy ilości skały z Twojego litrażu, dla helmona 130l to również mało.

5. Nie ma, nawet gdy NO3 i PO4 nie pokazują zera. Dróg prowadzenia zbiornika jest wiele, dozowanie bakterii nie jest niezbędne.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he, Kapuhy, dobrze nam poszlo :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 157

Witam dawno nic nie wpisywałem bo nie mam aparatu który pokazałby o czym mówię. Jednak zaryzykuje i coś tam pokaże ale foty slabe.

Najpierw wyniki testów:

Ph – 7,9

No3 – niewykrywalne (salifert)

Po4 – niewykrywalne (salifert)

Ca – 470 ppm

Mg – 1200 ppm

Kh – 7,0

Zasolenie – 1.024

Nie leje żadnych bakterii. Zacząłem podmieniać wodę już od ostatniego wpisu. Startowałem na soli IO ale wprowadziłem pierwsze sps (montipory, seriatropore, stylophore, acropore) i musiałem podnieść balingiem parametry do wymaganych. Było ciężko, musiałem ograniczyć lanie Kh bo się podnosiło i ogólnie bardzo skakało co spowodowało że po miesiącu od lania ballinga czyi 20.02.2013 postanowiłem zrezygnować z tego i zmieniłem sól na bardziej bogatą (KENT). Bałem się jakichś większych plag ale na szczęście udało się tego uniknąć. Wysyp Dino miałem po zmianie wszystkich świetlówek z używek na nowe. Kupiłem 2 krewetki wundermani na aptasie ale okazało się że zamiast zabrać się za ukwiały podgryzały mi seriatopore dlatego pewnego dnia po przebudzeniu miarka się przebrała i musiałem wyciągnąć całą skałę(w pułapkę z butelki nie chciały się złapać) i wyłapałem. Krewetkę tańczącą również wyłowiłem przy okazji bo czytałem że również może podgryzać polipy. Po włożeniu skały z powrotem zostały mi 2 kawałki które wylądowały w sumpie wraz z krewetkami. Teraz wydaje mi się że ładniej rozstawienie skały wygląda niż wcześniej.

Na dzień 157 posiadam z koralów szczepki:

Euphylia paraancora – bardzo ładnie się pompuje chociaż podczas skoków kh siedziała w ukryciu Kika dni.

Seriatopora calendarium zielona fluo – bardzo ładnie wypuszcza polipy na jakieś 5 mm, obecnie pogryziona przez krewetki

Montipory talerzowe (czerwona z niebieskimi polipami, zielona, żółta fluo) Zielona wydaje mi się że najbardziej rośnie w pozostałych przypadkach nie widze przyrostu chociaż polipki ładnie wszystkie wypuszczają.

Calustrea fluo – podczas karmienia łądnie wypuszcza polipy a po zgaszeniu światła to otwiera się niewyobrażalnie. Dorobiłem się podzielenia przynajmniej jedej główki J

Caustrea kolor cielisty (2 główki) – wypuszcza polipy ale nie widze żadnych przyrostów. Do skałki na której się znajdują przyczepiony jest mały grzybek zielony najprawdopodobniej Rico – nie rośnie w ogóle co może oznaczać że ma za dobre parametry wody (?)albo potrzebuje kogoś do pary bo ponoć w kilka szybciej rosną. Ładne takie grzybki, mam miejsce gdzie łądnie by wyglądały.

Acropora żółta, niebieska – acropora zółta traciła kolor aż wkońcu zbielała całkiem i chyba już jest po niej. Niebieska wydaje mi się że rośnie najbardziej z wszystkich korali. Polipuje chociaż na fotkach w sieci widziałem większe polipy (tak mi się wydaję) Dostałem je jak miały jakiś 1-1,5cm wielkości. Niebieska urosła o jakieś 0,5 cm. Nie dużo ale zawsze coś J.

Montipory digitate (niebieska, zielona, czerwona) – Niebieska mi się połamała nie prezentuje się ładnie ale miejmy nadzieje że coś z niej jeszcze będzie. Czerwona i zielona łądnie polipuje. Nie widze dużych przyrostów.

Stylophora niebieska –ciężko powiedzieć. Dziwny koral musiałem go ustawić jak najbliżej lampy bo wydawał się że obumiera. Ma biały pień i z dołu polipy są również białe ale góra zaczeła się znowu wybarwiać na niebiesko. O przyrostach tutaj nie ma mowy bardziej chyba jest walka o przeżycie. Ciężkie w utrzymaniu zwierzątko.

Z korali to tyle. Musze dodać że posiadam zaledwie 4x24wat lampę i to może być powodem że nie widać przyrostów. Pod koniec przyszłego roku planuje kupić sobie jakąś dobrą ledową lampę a na razie będę musiał chyba poszukać na targowisku 2X24 i dołożyć.

Z ryb nic nie przybyło a raczej ubyło. Wyskoczyły mi 2 sztuki dlatego musiałem myśleć o przykryciu akwarium a nie o kupowaniu nowych ryb. OD kilku dni posiadam korone z spienionego PCV (patrz fotka) jeszcze czeka ją malowanie.

W sumpie nadal siporax łądnie biały więc nic nie wymieniam tylko staram się co jakiś czas wstrząsnąć koszykiem lub podczas podmiany dokładnie przepłukać. Węgiel w skarpecie.

No i problem na daną chwilę:

Udało mi się zwalczyć Dino które miałem po wymianie świetlówek (zeszło z czasem:) . Mam wysyp okrzemek. W niektórych miejscach tworzą jakby skorupę. Wskaźnik TDS po filtrze odwróconej osmozy plus żywicy pokazuje 0-1. Zawsze tak pokazywał. Żywice już raz wymieniałem teraz będę musiał wymienić wszystkie wkłady od filtra.

PODZIĘKOWANIA ZA KORAE DLA: Grzegorz.k , TomekSz bez których pewnie nie miałbym nawet tylu korali :D

post-13388-0-40278100-1363610800_thumb.jpg

post-13388-0-53112300-1363610831_thumb.jpg

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk za wysoko Ca, 400-420 wystarczy. Osobiście to zauważyłem że przy niższym Ca korale szybciej rosną, nie mam pojęcia dlaczego ale u siebie ostatnio spadło mi poniżej 400 i o dziwo Spsy rosną jakby szybciej. Reszta parametrów ok, te zerowe azotany i fosforany pozwalają podkarmiać korale w nocy, robisz to?

Zdjęcie jest niedokładne ale moim zdaniem problem masz przede wszystkim z cyjano. Możesz odsysać i ograniczyć podmiany. To wynik nowych świetlówek i bogatej soli. Ja osobiście bym został przy IO, obniżył dozowanie wapnia a jesli cyjano się mocno panoszy to zastosowałbym Chemiclean, ostatnio robiłem u siebie, rewelacja, piasek i skała czyściutka że aż miło.

Jak chcesz to wleć to ci odsypie :)

Korale ruszą, spokojnie, trzymaj parametry stabilnie i czekaj, no i jedzcze z 2x24 , musisz pomyśleć

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorzu planuje teraz podnieść kh i zobaczyć czy "to" z piasku nie zejdzie. Cyjano to raczej nie jest chociaż sam już nie wiem. Nie ma co odsysać bo to jest przyczepione do piasku i tworzy powłokę w niektórych miejscach - zejdzie razem z wierzchnią warstwą a za dużo to ja piasku nie mam w baniaku :) Jak obniżyć Ca ? Nie robić podmianek przez jakiś czas? Po zgaszeniu dodaje troche tego http://allegro.pl/pokarm-dla-sps-i-lps-i3079149898.html Nie miałęm w planach jechać do skiby wiec jakiś pokarm musiałem wymyśleć i tak zostało, calustrea bardzo sie przy tym pompuje :D

Edytowane przez otarod (wyświetl historię edycji)

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dorot

Witam a właśnie że jest to cyjano lepiej słuchaj Grzegorza i tak na przyszłość ,,jak dają to bierz, nie spekuluj,, ja tego dziadostwa nie mogę się pozbyć

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk, zdecydowanie masz cyjano, czyli kłania się chemiclean. Cyjano możesz też odsysać z piachu razem z górną warstwą podłoża, a po przepłukaniu w solance wrzucać z powrotem do baniaka.

Dawkowanie ballinga musisz dopasować do zużycia w zbiorniku, najpierw stabilizujesz kH, a potem odpowiednio dobierasz dawki dla Ca i Mg. Kent to solidna sól inie tutaj szukałbym przyczyn, ale dla pewności możesz sprawdzać kH w świeżej solance do podmian.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz Patryk bo widzę że kombinujesz :)

1. Pozwól spaść Ca, jeśli kh masz 7 i jest stabilne to lej tyle samo natomiast zmniejsz o połowę dawke Ca i co kilka dni sprawdzaj poziom.

2. Masz cyjano, powód, jest wiele, obstawiam zmianę świetlówek bo jechałeś kilka miesięcy na tych używkach (pewnie wypalonych) plus bogata sól (odżywiasz dodatkowo to dziadostwo)

Do walki z tym masz kilka możliwości albo odsysasz, filtrujesz i wodę przfiltrowaną z powrotem do baniaka (napewno część piasku stracisz, chyba że będziesz płukał i z powrotem) plus ograniczenie podmian i zaprzestanie lania tego co lejesz (nie wiem co to za preparat, nie widzę składu pochodzenia etc, ja bym nie ryzykował i nigdy czegoś takiego nie wlał do swojego akwarium), oczywiście Ballinga nie odstawiasz tylko pozostałe suplementy i podmiany żeby tego nie karmić, po kilku miesiącach zniknie samo. Możesz przyspieszyć odsysając i zaciemniając na 3-4 doby całkowicie akwarium.

Ostatecznie ale szybko i skutecznie walisz chemiclean, 2-3 doby i piasek i skała czyściutkie.

3. Korale nie rosną tak jak byś chciał bo za dużo kombinowałeś ostatnio, spsy potrzebują stabilnych parametrów, czyli delikatnie zbij wapno powiedzmy do 420, kh zostaw na 7 i jak do tego dojdziesz to lej w miarę po równo, regularnie podmiany, jak najmniej zmian, system się przyzwyczai, korale ruszą.

4. Dołożyłbym jeszcze 2 świetlówki w konfiguracji 3 blueplus 2 special 1 purple.

Powodzenia

Edytowane przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji)

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorzu problem w tym lub nie ze ja nie leje ballinga od czasu zmiany soli na kenta. Nie mam potrzeby. Parametry takie utrzymuje tylko na podmiankach. Nie ma co mi pożerać Ca wiec poco kombinować z ballingiem. Z chęcią wlecialbym po tego chemiclean ale w poznaniu będę dopiero po wypłacie wiec raczej będę musiał sobie sprawić go wysyłkowo. Dzięki za rady bo ja nadal trwalbym w przekonaniu ze to okrzemki :) co do lampy to będę polował na targowisku na jakas uzywke bo teraz jak jest korona to nie bedzie jej tak widać.

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kent to bdobra sól ale za bogata jak na takie maleństwa, nie skonsumują korale więc coś musi (glony, cyjano etc) Po za tym co za dużo to niezdrowo, uważaj na poziomy mikro bo też można przedobrzyć i mieć kłopoty.

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, minęło 48h od podania chemiclean a w akwarium nic się nie zmieniło. Wszystko wygląda tak samo ja na zdjęciu wcześniej. Odpieniacz chodzi bez kubka i dawkę też z pewnością dokładnie odmierzylem uwzględniając całą wode w zbiorniku. Co mam teraz robić. Poczekam z podmianka do jutra i wymienię 20%wody.

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj z podmianą do jutra, jutro zrób 10% i odessij z podmianą ile się da, pojutrze kolejne 10% podmień. Ja tak zrobiłem i zniknęło, od zabiegu minęło 2 tyg, po cyjano ani śladu. Kubek na odpieniacz załóż już jutro.

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorzu zrobiłem tak jak radziłeś. Teraz będę obserwować. Pozdrawiam

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, no to problemów dalsza częśc. Po zastosowaniu chemiclean i odessaniu i przemyciu piasku cyjano przestało wychodzic jak wczesniej ale nadal troche jest. Z racji że nadal coś mi wychodzilo brązowego a nie czerwonego na piasku to postanowilem wrzucic sera silicate na krzeminy i tak sobie od miesiąca tam leży ale nadal coś wychodz - chyba dino. Po przestawieniu na Kenta bez przerwy mam problemy. Jak nie z cyjano to teraz znowu dino., Jak nie glony nitkowate to makrogoony kótre się teraz zaczeły pojawiac. Problem w tym że montipora zielona przestła mi polipowac oraz akropora. Montipora czerwona polipuje mniej. Reszta ok. Pytanie co może byc problemem. Kh mam 7,7 wiec chce je nadal podnieś chociaż idzie ciezko. mg mam 120 mało. wiem że moze byc to przyczyna niskiego kh a może i polipowania. Wczeseniej jak zrobilem podmianke to monipora zielona troche zaczela polipowac i po kilku dniach znowu nic. ca 440, kh 7, ph 7,6, no3 i po4 niewykrywane salifertem. Od jakiegoś czasu mam chelmona który nie chciał jeśc, dlatego podalem żywy pokarm. Poza tym to nic wiecej nie zmieniałem. Zastanawia mnie czy pomalowanie korony farbą emaliową może byc problemem lub obroża przeciw kleszczom dla psa która bylo troche czuc w pokoju na samym początku. Może to i bzdury ale wole o tym napisac. Bynajmniej dzisiaj wymienie wegiel na nowy. Plany na teraz. Wymiana węgla, zmiana soli Kent na IO oraz podniesienie magnezu a następnie Kh. Jakieś sugestie bardzo mile widziane.

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kh jest dobre. tylko nie wiem czy Ca w stosunku do tej wartości kh nie jest za wysokie. Magnezu masz 120? czy 1200?

jak lejesz ballinga to lej wszystkiego po równo, aż wszystko się ustabilizuje... bo jak raz wlejesz to czy tamto to dalej parametry będą zachwiane - przynajmniej ja to tak rozumuje po tym jak mi @tomasz wyłożył to łopatologicznie.

Przeczytaj o ballingu post @Testera. Poza tym przy ballingu bardzo ważna jest systematyczność. Wtedy efekty widać juz po 2 tygodniach lania. Ja rozwaliłem parametry "cudownym" płynem na Ca i przez miesiąc dochodziłem do w miarę stabilnych.

co do przejścia z bogatej soli na ubogą się nie wypowiem - bo nie mam takiej wiedzy.

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sól może być za bogata na taką obsadę, IO to dobry pomysł.

P.S pisałem o uboższej soli 2 miesiące temu :)

Kh zostaw jak jest 7 to przyzwoita wartość.

Edytowane przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji)

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wszystko idzie w dobrym kierunku. Glony poschodzily niemal cale. Zmiana soli była dobrym wyborem chociaż muszę dozować ballinga. Leje w tej chwili 10ml mgca i 15ml kh. Postaram się to wyrównać w przyszłości ale narazie proporcje utrzymuje a zaczynam lac płynów coraz wiecej,bo parametry jednak jeszcze do podniesienia. Ca 380, mg 1260 a kh 6.0. Sol sypie 400gramow IO i 100 gramów Kenta. Leje co parę dni po kropli płynu lugola i zacząłem lac 0,5 ml grotecha abcm co tydzień. Efektów żadnych nie widzę. wcześniej na tds woda do podmianki wynosiła 2 i wymieniłem zywice na nowa no i poschodzil nalot z piasku. Kupiłem ślimaki berghia 2szt i narazie za robotę się nie biorą. Jeden nawet nie wyszedł z pudelka od niedzieli 2 siedzi w szczelinie. Do obsady doszło również rozgwiazda piaskowa bo miałem syf w piasku a ślimak nie dawał rady. Narzeczona namówiła mnie na ukwiala quadricolor różowego. Bardzo ładny ale jest wielkości średniej apitasi. No i pierwszy cukierek cynarina lacrymalis bardzo ładny. A i co do korali z którymi miałem wcześniej problemywszystkie odzyskują kolor i ładnie polipuja. Montipory talerzowe na odrostach rosną juz w naturalnych kolorach. Miałem no3 kolo 20 wiec zacząłem lac wodke. Pierwszy tydzień 0,5ml teraz leje 0,8 i no3 zlecialo do 5. Później może wrzucę zdjęcie ślimaków. Pozdrawiam.

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.