Skocz do zawartości
scubapro

tunze 6201 czy jest jakas alternatywa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem :) spalila sie pompa w waveboxe, oryginalnie jest tunze 6201, mam pytanie czy ma ktos pomysl na jakas inna pompe zamiast tej, elektronika od falownika jest ok, centralnie padla pompa, wiec chialbym ja wymienic na jakas mniej kosztowna. Tylko wielkie pytanie jaka ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj używanej 6101 te chodzą dość tanio i zmień jej mordkę na tą z 6201

a cos innej firmy, nie Tunze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry

Wracam do tematu , cały czas leży u mnie ten nieszczęsny wavebox ,niestety pompy w ludzkiej cenie nie udaje sie dorwać, czy to oryginalnej 6201, czy polecanej 6101. Mam za to dostępne pompy 6105 i 6205 tak sie zastanawiam czy będą poprawnie działać z kontrolerem od waveboxa , tzn. działać chyba tak, ale czy sie nie skończą za szybko ? czy jest jakaś różnica technologiczna miedzy pompa 6201 a wymienionymi 6105 lub 6205 ?

pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6105 i 6205 mogą działać impulsowo,mają miękki start więc pchaj do waveboxa.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź , mam tylko pytanie ,spotkałem się z opinia ze bardzo szybko w polaczeniu z kontrolerem od waveboxa siadają , kontroler to 6091 , a mam jeszcze pompę 6055 ale chyba za słaba , ale czy pod kątem elektronicznym tez pasuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6055 też może być ,a czemu niby ma siadać jak ma miękki start ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoć właśnie przez ten kontroler i funkcje pulse

czy może jest gdzieś jakaś lista pomp obsługiwanych przez ten kontroler ?

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez scubapro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może jest gdzieś lista pomp obsługiwanych przez ten kontroler , na stronie tunze nie mogę tego odnaleźć.

pozdrawiam i dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listy takich pomp raczej nie znajdziesz ale nadaje się każda co chodzi na niskie napięcie ,taka z zasilaczem i "elektroniczną" regulacją mocy przez zmiane napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się narażę ale wg mnie pompa 6055 czy 6095 siądzie przed końcem gwarancji :) - one nie są przystosowane do pracy ON/OF - w oprogramowaniu profiluxa min moc dla tych pomp ustawiona jest na 30% (nie bez powodu).

ponoć właśnie przez ten kontroler i funkcje pulse

czy może jest gdzieś jakaś lista pomp obsługiwanych przez ten kontroler ?

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się narażę ale wg mnie pompa 6055 czy 6095 siądzie przed końcem gwarancji :) - one nie są przystosowane do pracy ON/OF - w oprogramowaniu profiluxa min moc dla tych pomp ustawiona jest na 30% (nie bez powodu).

Moje 60055 chodzą na on-of co 15sekund moc mam na 100% i do tego podrasowane i nic nie siada ,i tak już lat kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.