Skocz do zawartości
Piotr1

Moja rafka 112l

Rekomendowane odpowiedzi

Moje akwarium zalozylem we wrzesniu 2005 nie ma w nim jeszcze rybek. Napewno beda 2 blazenki. A co do reszty to nie wiem. Moze cos doradzicie??

482-dsc02427.jpg482-dsc02423.jpg482-dsc02429.jpg482-dsc02430.jpg482-dsc02431.jpg482-dsc02432.jpg482-dsc02433.jpg482-dsc02435.jpg

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche jakos brakuje mi niebieskiego tła:)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja dziewczyna uparla sie ze nie chce tla i nie zalozylem . Wiecie jak to jest z kobietami:-).

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa ładne ale mało wybarwione, mnie brakuje jeszcze jednaej świetlówki niebieskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten ukwiałek nie "gryzie się" z sąsiadami???

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr 1 przekonaj ja do niebieskiego tła

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa super:) Pełne życia... ile tam masz świtlówek?

Do takiej samej pokrywy zamontowałem staecznik z tyłu na dwie śródki od wewnątrz zapezpieczone silikonem. Ładniej wydląda:) Ale jak wolisz w ten sposób...

Może być i bez tła, i tak za pare miesięcy zarośnie różowymi glonami wapiennymi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium bardzo ladne, z tym ze zbyt jest sharmonizowane z otoczeniem. Tzn. widoczna sciana za akwarium, rosliny przed akwarium.

Dla mnie morskie to jest wycinek calkiem innego podwodnego swiata w domu, wiec z definicji powinien sie odcinac od reszty.

Slodkie akwa to tak jakby oczko wodne w salonie - to OK. Ale morskie to morskie. To kawalek "innego swiata" w pokoju.

Poza tym jest takie jak lubie :D tzn. duzo zycia, wszedzie cos jest. Jakby udalo Ci sie utrzymac akwa w takim stanie to byloby super. Ale pewnie z powodu bliskosci roznych organizmow z czasem dojdzie do walki chemicznej miedzy nimi :D Ale i tak mi sie podoba :D

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dla czego każde akwarium musi być niebieskie z tyłu? Każdy ma tak jak woli, więc bądźmy tolerancyjni:) Mi się podoba bez zastrzeżeń:D Jak Piotr1 chce mieć wtopione w otoczenie, to czemu nie?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licze na to ze tylna sciana zarosnie mi glonami i nie bedzie widaj tej tapety.Jednak jak narazie zadne glony nie chca mi rosnac. Jesli nie bede przekonywal dziewczyne do zalozenie niebieskiego tla. Jesli chodzi o statecznik to narazie lezy on na pokrywie ale na dniach bede go przenosil pod akwarium i wowczas bedzie on juz niewidoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr1 :

.. tylna sciana zarosnie mi glonami ...Jednak jak narazie zadne glony nie chca mi rosnac.

Mierzyles poziom wapna? Poza tym, chyba nie oczekujesz cudu :D zalozyles akwa 3 mc temu i juz chcesz aby Ci wszystko pieknie poroslo wapiennymi? :D

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to namów ją na czarne - ja takie mam i jest także ładne

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem w planie zwykle czarne plastikowe. Widzialem takie w sklepie morskim na kalwaryjskiej porosniete glonami wapiennymi i wygladalo super. Niestety nie udalo mi sie go zakupic i teraz bede musial zrobic na somoprzylepnej folii na zewnatrz tylnje sciany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba bylo wkleic PCV do srodka a dziewczynie powiedziec ze to konieczne ze wzgledow bezpieczenstwa bo sie moze skalka obsunac i zbic tylna szybe. Ja tak zawsze mowie jak cos masjtruje/kupuje: to jest niezbedne bo bezpieczenstwo itd.. i zona to lyka jak pelikan :D

Pare sugestii:

1. Zmien te t8 na aktyniczna t5 24w ew. daj druga Coralstar T8 zamiast tej zwyklej.

2. Sarco niedlugo wyjdzie z akwarium.

3. Ukwial tez ale po drodze poparzy korlale.

4. Pomysl juz dzisiaj nad wentylacja/chlodzeniem, przy pokrywie i paru watach jakie tam masz to latem bedziesz mial cieplo :D Wiatraczek od np. karty graficznej jest IMO wystarczjacy, chodzi o to zeby wyciagnac to cieplo z pod pokrywy. W ogole polepszy to wymiane gazowa baniaka z otoczeniem, to jest bardzo wazne.

Poza tym calkiem ladny baniaczek.

Acha, robiles jakies testy? :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziaki @Aquamaniac za rady. Dostosuje sie do twoich wskazowek. Testow jeszcze nie robilem. Co do ukwiala to narazie siedzi w jednym miejscu i mam nadzieje ze tam juz zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek moze troche halasowac, przynajmniej u mnie tak robi ale nie ma innej mozliwosci wentylacji przy zamknietej pokrywie a jest ona IMO niezbedna. Jak masz ponad 70W nie chlodzone w pokrywie to tak jakbys mial wlaczona dodatkowa grzalke w lecie przy temp. na zewnatrz 33 stopnie :D Uczulam na ten problem bo w akwariach zamknietych od gory wystepuje latem prawie zawsze, chyba ze masz klimatyzacje w pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgdazm się z tym, co Aquamaniac pisze. Ja mam pokrywę, w niej 3xT5 24W, i jak jest światło zapalone, to temperatura wzrasta do 26-26,5 (choć) Na razie po prostu zdejmuję klapki od pokrywy. W samej pokrywie, z tyłu mam szereg dziórek. Dzięki temu temperatura spada z powrotem do 25:) Zamontowałem także wiatraczek, ale jeszcze nie zamontowałem systemu sterującego temperaturą. Musze się z tym uwinąć podczas zimy, bo latem to będzie masakra. Na razie tak myślę,że na upalne dni będe pokrywę dodatkowo podnosił na jakichś "nóżkach", tak z 5 cm w górę...zobaczymy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak rozwiazac zasilanie takiego wiatraka komputerowego?? I jakiej srednicy wiatrak najlpiej zastosowac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne akwarium :D

moje też było założone w wrześniu ale nie równa sie do tego i nie mam nawet 1/5 tyle korali co Ty :D

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr1 :

Panowie a jak rozwiazac zasilanie takiego wiatraka komputerowego?? I jakiej srednicy wiatrak najlpiej zastosowac??

Cześć

Więc może napisze

- Chłopie nie pokazuj więcej zdjęc swojego akwarium !!

Bo mnie trafi , że ja takiego nie mam :D

A tak na poważnie bardzo fajne, oby tak dalej , nie waże czy masz tło czy nie ,to jest Twoje akwarium.

Najważniejsze sa warunki w jakich trzymasz i by wszystko było zdrowe

Powaracając do tematu ja wentylatory mam podłączone do tekiego przerobionego RT-2 (załacza sie jak temperatura przekroczy jakieś max np. 26,5 C)

Do tego mam podłączony zasilacz zwykły 12V 450mA

Spisuje się to rewelacujnie działa tylko wtedy kiedy trzeba ,wachanie temperatury to około 1-1,5C

Ja jako że mam akwarium tylko 30l i 40W bardzo nisko w pełnej pokrywie a to wszystko wstawione w szafkę

to grzeje sie i to sporo.

Zastosowałem 2 wiatraczki jeden 70mm a drugi 80mm z diodami niebieskimi (oswietla i fajnie widzać )

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr1 :

I jakiej srednicy wiatrak najlpiej zastosowac??

Ja bym zrobil tak duzy jak tylko Ci wejdzie w obudowe. I obnizyl mu obroty przez jakis rezystor w szeregu.

Szum jest proporcjonalny do obrotow, a wydajnosc to obroty x srednica. Lepiej (ciszej) miec wiekszy wolniej sie krecacy niz maly na pelnych obrotach.

Z tym ze wiekszy wiecej kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny baniak apropo chłodzenia:

mam 2 wiataczki komputerowe (od zepsutej karty graficznej i starego procka) i działają na normalnym zaislaczu, podłączyłem niedawno do zasilacza od drukarki o zasilaniu 32v i zasuwał jak cholera, obroty byly ekstremalne, a wszystko pracowało dość cicho, mimo to nie mam chłodzenia w pokrywie a trzeba pamiętać o przenoszniu drga, co mosże wywołać lekki brzeszczot w pokrywie. a co do mocy: zupełnie wystarczą 2 wiatrczki 2w, jeden ssący powietrze do środka pokrywy, drugi z drugiej strony który ją "wyrzuca" za pokrywę. do tego przydałoby się kilka dziurek. możesz też podłączyć też to do zwykłego termostatu, w ten sposób że gdy temperatura przekroczy np. 27 stopni wentylatorki się włączają. trzeba tylko jakieś 2 kabelki zamienić miejscami, tak tu czytałem, popytaj innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO zupelnie wystarczy wiatraczek wyprowadzajacy powietrze na zewnatrz i kilka dziurek w obudowie przez ktore wleci i tak dokladnie tyle powietrza ile przy zastosowaniu wiatraczka :) Chodzi w sumie o to zeby wyciagnac cieple powietrze na zewnatrz, nie trzeba go wdmuchiwac pod pokrywe bo samo tam wejdzie zasysane przez wiatrak wyciagajacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

samo tam wejdzie zasysane przez wiatrak wyciagajacy.

Tak samo jak i odwrotnie :)

Jak bedzie wiatraczek dmuchajacy to jakimis dziurami ucieknie.

Z tym ze wiatraczek dmuchajacy moze dmuchac strumieniem powietrza na wode i intensyfikowac ruch powietrza nad woda.

Ja bym dal nadmuch a nie wyciag - ale co kto lubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.