Skocz do zawartości
Rebciu

Klejenie i układanie skał

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakieś zdjęcia, lub linki stron, gdzie zą pokazane fajne konstrukcje ze skał?

Interesują mnie też techniki budowania konstrukcji skalnych. Słyszałem o kilku:

1. Na szybkozłączki - robi się niewielkie utwory na wylot w krawędziach skał i potem spina się to szybkozłączkami (w miejscach niewidocznych z zewnątrz)

2. Na rury PCV - robi się otwory w skale o średnicy takiej jakie mamy rury. Potem odrobina kleju do skał i korali.

3. Na klej do skał i korali. Metoda kosztowna i dodatkowo przy takiej ilości kleju obawiam się chemii wprowadzonej do zbiornika.

4. Oklejanie konstrukcji z rur PCV. Technika ta używana jest chyba tylko przy bardzo dużych zbiornikach.

5. W Zoofokus z Warszawy używa się jakiejś specjalnej mieszanki - dokładnie nie wiem co. Określonej specjalnym cementem. Wadą jest schnięcie na sucho, czyli trzeba wypompować całą solankę na czas budowy, a przy dużych zbiornikach jest to z pewnością kłopotliwe.

Być może są jeszcze inne metody?

Napiszcie też jaka waszym zdaniem jest najlepsza.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak możecie to napiszcie jaką Wy metodę zastosowaliście. :)

""" Tylko dwie rzeczy sš nieskończone: wszech?wiat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewno?ci"" Albert Einstein"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastosowałem metode najtańszą:) Skałka na skalce i się trzyma:) Ale słyszałem jeszcze o kołeczkach plastykowych - metoda taka sama jak w przypadku ryr PCV, ale mniejsze otwory się robi i wykorzystyje kołki takie rozporowe, ale długie i oczywiście bez wkręta:)

Można także posłużyć się grubą żyłka wędkarką, ale trzeba uważać na estetykę (żeby nic nie było widać. No i jest jeszcze coś takiego jak ReefHolder firmu AM, ale kosztowne, i nie zadużo daje to możliwości. Moim zdaniem pomysł nie traiony, ale można zrobić DIY na tej podstawie. Trzymadełko jak od Miniflotora z wystającymi kołkami na które wtyka sie skałkę z wywierconymi otworami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak duzy zbiornik? Mozna zrobic rusztowanie z PCV, to rozwiazanie widzielem najczesciej. W duzych zbiornikach rzeczywiscie uzywa sie cementu ale oczywiscie trzeba to robic na sucho, przed zalaniem zbiornika.

Chociaz w sumie jesli skale ulozy sie prawidlowo tj. na spod duze, stabilne plyty i calosc generalnie w piramidke to mozna zmontowac naprawde stabilna konstrukcje bez uzywania kleju czy rusztowan. Chociaz w wiekszym zbiorniku i tak bym sie zabezpieczyl jakims rusztowaniem.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ok. 380 l. Skały 80kg.

Moim zdaniem aby uzyskać ciekawie wyglądające konstrukcje trzeba się trochę pomęczyć i samo ułożenie skał nie da satysfakcjonujących efektów stąd moje pytania.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie zalezy co chcesz zbudowac. Mowilem o piramidce bo to jest najstabilniejsza konstrukcja w naturze - co sie zawali to przybiera ksztalt piramidy :) W dodatku ten motyw czesto sie pojawia, duzo ludzi buduje taka piramidke a jaeli ktos ma dluzszy zbiornik to czesto dwie. No ale jesli ktos chce jakies wyrafinowane kontrukcje tworzyc to trzeba sie pomeczyc troche. Najlepiej narysuj jak sobie wyobrazasz ulozenie skaly w twoim zbiorniku to sie zaraz cos wmysli na Twa niedole :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki AquaManiak, jednak rysunkami nie będę zaśmiecał forum, jedynie jak wyjdzie mi coś ciekawego to się pochwalę.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Czarek Rebech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.