Skocz do zawartości
tomorbk

Mały dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sie dowiedziec jak to jest z pompami obiegowymi, czy koniecznie musza byc wydajniejsze od pompy z odpieniacza czy musi byc mocniejsza? Jakie by byly ew skutki jesli pompa obiegowa miala by mniejsza wydajnosc od pompy odpieniacza?

aquarium1714.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie widze zależności. Pompa odpieniacza działa w samym odpieniaczu, w komorze reakcyjnej i nie wpływa na przepływ wody przez sump. Z reguły pompa w odpieniaczu jest słabsza niż obiegowa. Ja mam Tunze 9006 czyli pompa 800 l/h, obiegówka NJ 1200.

Druga sprawa, Ty Tomorbk masz Turboflotora 3000 jak się nie myle. Jego obieg ( zewnętrzny ) też nie wpływa na nic.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie mam Turboflotora i mysle jakby to sie sprawowawlo z obiegowa np 2000l/h z obiegowej niejednokrotnie gdzies widzialem ze obiegowa powinna byc o 30-40% mocniejsza od pompy z odpieniacza ale jak to sie ma do rzeczywistosci czy faktycznie tak powinno byc?

aquarium1714.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obieg powinien w przybliżeniu mielić tyle wody ile przepływa przez pompę odpieniacza. A dlatego pompa odpieniacza powinna być 30-40% większa gdyż musi podnieść wodę na 1,5m. Spada wiec jej wydajność i jest mniej więcej taka jak w odpieniaczu.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość edi

według mnie to im mocniejsza pompa w odpieniaczu, w porównaniu do obiegowej, spowoduje zwiększenie wydajności odpieniania.

tak bym to widział :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w odpieniaczy jest 3,5tys/h a myslalem nad obiegowa 2,3tys/h akwarium 350l w obiegu raczej bedzie dlatego pytam czy slabsza obiegowa nie bedzie sprawiala jakiegos problemu

aquarium1714.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dasz 2300 to będzie przepływ ok 1300 l. Sprawdź na wykresie pompy. Moim zdaniem co najmniej o połowę za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wychodzi na to ze new jet 4500 powinna wystarczyc :coffee:

aquarium1714.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam NJ 3000 w odpieniaczu i NJ 3000 jako obieg i jest ok . A myślę że do szkła 350 L, 3000 ci starczythumbsup.gif a nawet na pewno

Szkiełko 110x50x60.Odpieniacz DIY na NJ . Obieg Tunze.Oświetlenie DIY CREE 200 W 5546_5620.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3000 i jest za mało. Widać to zwłaszcza gdy robie kipisz w podłożu i ile potem trwa aż brudy spłyną przez grzebień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Nie widzę zależności między pompą odpieniacza a cyrkulacją...

Odpieniacz to zupełnie inna bajka, siedzi zazwyczaj w sumpie albo panelu i nie wpływa w żaden sposób na cyrkulacje.

Cyrkulacja powinna być na tyle silna i tak rozlokowana, żeby powodować ruch w każdym miejscu akwarium (unikamy tzw. martwych stref). Jest b. ważna, ponieważ m. in. wspomaga wymianę substancji między koralem a środowiskiem, natlenia wodę i miesza ją, wyrównując parametry w całym akwarium.

Odpieniacz i jego pompa nie ma tu nic do rzeczy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pucek może czytaj uważniej. Rozmawiamy o obiegówce a nie cyrkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

A no jasne, zagapiłem się :)

Tylko nie bardzo ogarniam.

Chodzi Wam o pompę odpieniacza? Czy o pompę pompującą wodę do odpieniacza? Bo jeśli o ten pierwszy przypadek to w żaden sposób się to nie wiąże z obiegówką a w drugim przypadku producent określa optymalną wartość przepływu.

Chyba, że jeszcze nie skumałem problemu, w takim razie wyłączam się z dyskusji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem że powinno się mieć mniej więcej taki sam przepływ przez odpieniacz jaka jest wydajność pompy obiegowej na wysokości na jaką pompuje.

Chodzi o to że jeśli obieg mamy słabszy to odpieniacz bierze po raz kolejny "tą samą wodę" i nie wyciąga całej swojej wydajności.

Z kolei przy silniejszym obiegu część wody nie zdąży przejść przez pienidło i tym samym trochę nie odpienieoego syfu wraca nam do baniaka.

Może o to chodzi ?

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej rzecz ujmując: przy pompie obiegowej o wydajności niższej od pompy odpieniacza, tenże odpieniacz będzie część odpienionej wody przemielał powtórnie. Np obieg ma 1000 l/h (mówię o realnym przepływie nie o maksymalnym) a odpiieniacz 2000 l/h - to wynika z tego że przez odpieniacz przejdzie 2x ta sama woda.

Gdy zaś obieg jest większy to odpieniacz może nie nadążyć usuwaniem białek z całości wody. Tyle teoria.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej rzecz ujmując: przy pompie obiegowej o wydajności niższej od pompy odpieniacza, tenże odpieniacz będzie część odpienionej wody przemielał powtórnie. Np obieg ma 1000 l/h (mówię o realnym przepływie nie o maksymalnym) a odpiieniacz 2000 l/h - to wynika z tego że przez odpieniacz przejdzie 2x ta sama woda.

Gdy zaś obieg jest większy to odpieniacz może nie nadążyć usuwaniem białek z całości wody. Tyle teoria.

a to ze odpieniacz 2 razy przerobi ta sama wode nie spowoduje to tego ze bedzie jalowa czy moze w druga strone ze dobrze ja oczysci z syfu?

aquarium1714.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.