Skocz do zawartości
Muniek

dolewanie kalwaser

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś dolewa kalkwasser do sampa za pomocą zwykłej pompki, nie dozującej i jaki wpływ ma taka dolewka na ph w akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dolewam od roku ztym ze pomka nie pompuje bezposredni od miksera tylko do zniorniczka powieszonego nad mikserem a z niego droga grawitacyjna woda splya do mikser.adozuje ok 1 kropla na sekunde za szybko nie mozan gdyz ph moze sie gwaltonie podniesc a wtedydy moze sie wytracic caco3 lub stac cos gorszego hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozując szybciej niż 1 kropla na sekundę można wytłuc większą cześć bakteri, a wtedy dojrzewanie może się zacząć od nowa:( Wytrącający się przy okazji czco3 może powodować zmętnienie wody. Nie radzę eksperymentować z kalkwasser, bo to środek dezynfekujący:) JEDYNIE DROGA KROPELKOWA!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje a czy ktoś ( z tego co wiem smk ) dozuje za pomocą pomki dozującej np AM z tego co wiem to tam dozowanie jest szybsze niż 1 kropla na sekundę coś około 3l/h Jaki to ma wpływ na ph

czy zakup tej pomki ma sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Muniek!

Ph troche wzrosnie i po jakims czasie znowu opadnie.

Troche niepokoi mnie inna sprawa: nie wiem czy wiesz ale dodawanie kalkwasser do akwarium powoduje, ze wytraca sie fosfat. Widac to rowniez po testach: PO4 maleje. Ale co sie z nim dzieje? Odpieniacz, wata, wegiel czy inne gabki tego nie wybiora. Otoz PO4 odklada sie w podlozu i kamieniach Twojej rafy! I na poczatku mozemy sie cieszyc, ze nie mamy PO4 (bo nasze testy pokazuja "0" (tylko ten piach na dnie wydaje sie coraz twardszy). Ale po jakims czasie przestaniesz uzywac kalkwasser i przejdziesz na kalkreaktor lub Baling. I wtedy caly ten PO4 rozpusci sie. Sam wiesz co to oznacza.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nono ale jak sie doda sporo makroglonow to one jednak fosforany konkretnie ciagna z wody, sam wiesz ile potrafia przez dzien Caulerpy urosnac jak maja fosfat i nitrat do dyspozycji. Moja rada: od poczatku glony tylko nie wrzucac Racemosy bo latwo i szybko obumiera i oddaje caly fosfor do wody.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaManiac, ja mam sporo Racemozy. Jaki inny glon/glony byś polecił w zastępstwie?

Ostatnio Racemoza trochę przystopowała w rozwoju. Czyli chyba wyciągnęła, co miała do wyciągnięcia, myslisz, że powinienem ją "przykosić"? Na razie nie wywalę całości, bo nie mam nic w zastępstwie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racemose bym przykosil w takiej sytuacji ;)

Caulerpa Taxifolia jest bardziej stabilna, nie mialem nigdy calkowitego zalamania populacji, czasem pojedyncze "listki". Generalnie jest duzo gatunkow fajnych makroglonow, popytaj ludzi, mysle ze kazdy odda Ci jakas szczepke, ludzie przeciez i tak przycinaja i wyrzucaja.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, ze tego wytraconego PO4 juz wysokie glony nie wybiora. To jest ten dymek, ktory powstaje w miejscu w ktorym dodaje sie kalkwasser.

Gdy PO4 w wodzie bedzie "0" to nie przezyja tego zadne wysokie glony. A z kamieni wyrosna nam piekne zielska i pozostana bardzo dlugo.

Jezeli wysokie glony to proponuje na osobnych kamieniach i bez kontaktu z rafa. Z rafy jest b.trudno je usunac!

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak będziecie usuwać makroglony to ja się piszę ;) nie mam jeszcze żadnego

360 L, Zalane 18 listopad 2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani twoje rozumowanie jest bardzo logiczne i powiem że nie wiedziałem choć sporo czytam na temat morszczyzny. Z drugiej strony czytałem parę artykułow miedzy innymi na reefkeeping gdzie goście z barzdo długim stażem wypowidają się że jest to barzdo metoda i stosują ją od wielu lat. Nie obserwują żadnych efektów ubocznych? Jeśli mógłbyś mi podać namiary gdzie można dokładnie przeczytać o tym co piszesz był bym Ci wdzięczny bo mnie trochę zaniepokoiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Muniek!

Z namiarami to bedzie trudno. Moze w nowych wydaniach?

Ale na chlopski rozum:

w wodzie jest jakas ilosc PO4 (zalezna od pH, temperatury i pewnie jeszcze innych parametrow). Dodajac kalkwasser zwieksza sie pH i wytraca PO4, ktory "wplukiwany" jest do podloza i rafy (nasze testy pokazuja, ze go nie ma). Powstaje rownowaga miedzy PO4 w wodzie i odlozonym w kamieniach. Jezeli np:przestaniemy dodawac kalkwasser i pH zmaleje, dojdzie do ponownego rozpuszczania sie PO4 (tego z rafy i piachu). Kupimy adsorber i on zrobi swoje, ale PO4 znowu sie rozpusci i zaczniemy myslec, ze adsorber jest zly. W zaleznosci od tego jak dlugo dodawalismy kalkwasser okres uzywani adsorbera bedzie krotszy lub dluzszy ale zawsze drogi i powodujacy skoki PO4 w aqua. wymienianie wody tez malo zmieni.

Nizsze glony nie potrzebuja PO4 w wodzie. Umieja wykozystywac PO4 z kamieni.....

Akwarysci "z b.dlugim stazem" wiedza czemu nie zmienia sie dzialajacego systemu.

Mlodzi kupujac taniej skale ze starego aqua nawet nie wiedza, ze trzeba sie spytac, czy do tego aqua dodawana byla kalkwasser i jak dlugo. I mimo, ze maja nowe i bez PO4 akwarium dziwia sie, ze nie moga pozbyc sie glonow.

Chetnie wyslucham innych opinii.

Pozdrwaiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.