Skocz do zawartości
Darek S

Favia wypuszcza brazowe gluty

Rekomendowane odpowiedzi

...z otworów gębowych. Jest u mnie 2 dni dopiero i sie zastanawiam, czy to są resztki jedzenia, czy gamety, czy cos innego. Co to moze być ?

95-favia.jpg

Zapakowałem nowy węgiel na wszelki wypadek do sumpa bo zasyfia wodę trochę.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi...W przypadku grzybka to były jego wnętrzności...rozbił tak z powodu szoku/stresu, widac potem zdołał się przyzwyczaić (nawet do ciebie:))

W przypadku tej Favi podejrzewam to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Darek!

To zmiana (wydalanie) zooksanteli spowodowana stresem (inne oswietlenie, woda, transport). Musi sie przyzwyczaic.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie puszczała z 3 razy , też na samym początku

Nic sie mu nie stało i teraz jest ok :)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani, zooksantelle to jednokomórkowe glony, żyjace pomiędzy komórkami korala i ich sie nie wydala, najwyżej zanikają. To pochodziło z wnetrza jamy chłonaco trawiącej i chyba oddał się procesowi defekacji czyli mówiąc po ludzku wysr**

:) ze strachu/stresu bo dziś tego nie robi

Zobaczymy co dalej, na razie jest OK

Ale ponieważ było to nagminne i naraz ze wszystkich otworów więc się zaniepokoiłem troche

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez cos slyszalem ze koral moze wydalic zooxantelle. Ale w tym przypadku IMO to jest kupa ;)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

591-pict2202.jpg

znalazlem fotke, u mnie bylo to samo

myslalem ze pada, a teraz pieknie sobie rosnie ;)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Wam!

Pewnie macie racje. Kupka to kupka. Tylko wydawalo mi sie, ze juz gdzies czytalem o wydalaniu niepotrzebnych zooksantelli. Moge sie mylic.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczna jest ta Favia na fotce wyżej, niebieskozielona

Hmmm - nie masz zaszczepki lub nie chcesz się jej pozbyć przypadkiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Darek - a wiesz jak sie takie zaszczepki robi ? ;)

To mozna by cos pomyslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w przypadku takiego korala nie wiem - niedawno był wątek, zę ktoś chciał pociąć favie tnac skałę piłką od dołu i potem dopiero korala - oderwać, odciąć (??)

Ja właśnie przed chwilą ulokowałem swoją favie (?) w jakimś sensownym miejscu, bo tez groziło jej albo emigracja albo operacja podzielenia na części a tak na razie siedzi cała. Ja bym się pisał na zaszczepki Twojej jak najbardziej, za pieniądze lub na wymianę czegoś.

BTW ostatnio pdzieliłem na kilka części Seriatopore hystrix, bo zaczęła bieleć od dołu i każdy kawałeczek na razie żyje ;)

95-szczepki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie ogulnie o jej wymaganiach??tudne to stwory.właśnie stałem się posiadaczem 1

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@błażej - jeden z prostszych koralowców

a co do wydzieliny - kupka - u mnie czasem jak "sobie poje" to potem takie rzeczy robi

kupka rzecz ludzka ;)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.